Krampların nedenleri, belirtileri ve tedavisi

Beklenmeyen bir zamanda ortaya çıkan ve ağrılar içinde kalmamıza neden olan kas kramplarını geçirmeyenimiz yoktur. Genellikle ciddi olmayan ve basit masajlarla geçiştirilebilen kas kramplarının damar hastalıklarına veya başka hastalıklara bağlı olarak oluşabileceği de unutulmamalıdır.

Kramp, bir kasın ya da kas grubunun ağrılı ve istem dışı kasılmasıdır. Daha çok bacaklarda görülür ve baldır kasları ile uylukların arasındaki kasları etkiler. Belirti vermeden, apansız (bazen de kişi derin uykudayken) girer. Kramp sırasında kas lifleri kasılıp, sert bir düğüm halini alırlar. Bu durum, birkaç saniye ile birkaç dakika arasında sürebilir.

Krampların nedenleri

Kramp, kol ve bacaklardaki kaslara yeterli kanın ulaşılamamasıyla sonuçlanan, yetersiz dolaşım nedeniyle gelişebilir. Soğukta kalmak, özellikle de yorgunlukla bir araya geldiğinde, krampa neden olabilir. Bacak kaslarını zedeleyen atletlerin, söz konusu kaslarında kramp olabilir. Bedenin tuz yitirmesine neden olan aşırı terleme ile egzersizden hemen önce yemek yeme gibi durumlar da kramp nedeni olabilir.

Krampların belirtileri

Krampta söz konusu kas ya da kaslar, keskin bir ağrıyla kasılır ve kası hareket ettirmek ya da gevşetmek için gösterilen çaba yetersiz kalır. Yineleyen kramp şikâyetleri olan kişiler doktora başvurup, dolaşımla ilgili bir sorunları olup olmadığını anlamalıdırlar.

Krampın kendisi rahatsız edici olsa da tehlikeli değildir. Ancak, yüzerken (özellikle derin sularda) gerçekten tehlikeli olabilir. Fiziksel etkinlik sırasında kramp girdiğinde hareketin kesilmesi gerekir.

Krampların tedavisi

Damar hastalığı gibi bir dolaşım sorununa bağlı olarak oluşan kramplar, doktorun önereceği damar açıcı bir ilaçla tedavi edilebilir. Bu ilaçlar daralan damarları genişleterek kaslara ulaşan kan miktarını artırırlar.

Sporla ilgilenen kişiler ve gençler, bedensel etkinliklerden hemen önce yemek yemekten kaçınmalıdırlar. Terleme gibi bir nedenden dolayı bedende aşırı tuz yitimi nedeniyle kramp oluşmuşsa, su ile birlikte tuz alınması, bedende dengeyi sağlamaya yarar.

Kramp masajla ve kasın hareket ettirilmesi ile geçiştirilebilir.

Damar hastalığına bağlı kramplar yaşamın ileri yıllarında görülür, ilaçlar belirtileri ortadan kaldırmakla birlikte sertleşen damarları tam anlamıyla tedavi etmez. Hareketli kişilerin çoğu, krampların çok kısa süreli olduğunu fark ederler.

Gebelikleri sırasında kramptan yakınan kadınlar, bebek doğduktan sonra belirtinin yok olduğunu görürler.

Bazı kişilerde, özellikle yaşlılarda, geceleri şiddetli kramplar olur; bu krampların belirli bir nedeni yoktur. Gece krampları, yatmadan önce kinin gibi bir ilaç alınarak önlenebilir.

“Krampların nedenleri, belirtileri ve tedavisi” için bir yanıt

  1. Yaşım 68 vücüdümün her yerine kramplar giriyor .Hatta ellerime giriyor ellerim bükülüyor çok korkuyorum .Devamlı aldığım ilaçlar(Fludex,Tefor ve ağrım olduğu zaman Brufen almaktayım.) Bu kramplara sebep nedir? Kurtulmak için ne yapabilirim? Cevaplarsanız memnun olurum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek