Lavanta ferahlatıcı özelliği ile sinirleri yatıştırıyor

Akdeniz ülkelerinde süs bitkisi olarak da yetiştirilen lavanta, hoş kokulu, menekşe renkli çiçekleri sayesinde ferahlatıcı özelliğe sahip bir bitki. Lavanta, bu ferahlatıcı özelliği sayesinde sinirleri yatıştırmak için kullanılabilecek bitkilerin başında geliyor.

Cineol, cumarin, linalool içerikli uçucu lavanta yağı, tanen, flavon içerir. Küçük keseler içinde aralarına yerleştirildiği çamaşırlara; çok hoş, iç açıcı bir koku kazandırır.

İştah açıcı özelliği var

Uykusuzluk çekenler de, lavanta içerikli yastıklar kullanmayı denemelidir. Yatıştırıcı özelliği vardır. Lavanta çayı, uykusuzluk ve sindirim sorunlarına karşı kullanılabilir. Merkezi sinir sistemini ve üst solunum sinir sistemini olumlu etkiler.

İçerdiği tanen maddesinin de yardımıyla, mayalanma belirtileri veren ishallerde başarılıdır. Safra kesesi salgılarının artırılmasında, az da olsa, olumlu etkisi vardır. Uykuya dalmayı kolaylaştıracak ve yorgun sinir sistemini yatıştıracak bitki çayı karışımlarında, genellikle lavanta da kullanılır.

Mide ve bağırsak rahatsızlıklarında yatıştırıcıdır. Lavanta çayı, kafaya kan hücumunda, migren ve baş ağrılarında kullanılabilir. Tüm bu rahatsızlıklara karşı, lavanta katkılı banyolar da rahatlık sağlayabilir.

Lavanta yağı, iştah açıcı, sindirim sistemini uyarıcı ve yatıştırıcı olarak, biraz ılık suya 5-6 damla veya kesme şekere 3-4 damla damlatılarak kullanılır.

Lavanta çayı

1-2 çay kaşığı dolusu çiçek, 1 bardak kaynar suyla haşlanır, 8-10 dakika demlendikten sonra süzülür. Soğutmadan, biraz bal ile tatlandırılarak ve yudumlanarak içilir. Mide, bağırsak rahatsızlıklarında ve ishalde tatlandırılmaz. Şeker hastalarının kesinlikle tatlandırmaması gerekir.

Lavanta banyosu

60-70 gr lavanta çiçeği, 2-3 litre suya eklenir, kaynama derecesine kadar ısıtılır,10- 15 dakika demlendikten sonra süzülür ve banyo suyuna eklenir. Banyo süresi 15-20 dakikadır.

Bu banyolar özellikle, kan basıncı düşük olan kişileri rahatlatır, canlılık kazandırır. Sinirli kişiler, dengeleyici bir rahatlığa kavuşur. Lavanta çiçeğinin, hiçbir yan etkisi yoktur. Ancak, lavanta yağının içten kullanımında dikkatli olunmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek