Lejyoner hastalığı su bakterileriyle bulaşıyor

Lejyoner hastalığı, ‘legionella pneumophila’ adlı bakterinin neden olduğu bir akciğer enfeksiyonu (zatürree) tablosudur. Bu bakteri doğada göller, nehirler ve akarsular gibi yüzey sularında, termal su banyoları ve çamurların normal florasında bulunur. Doğadaki ortamlardan, şehir şebeke suyuna karışabilir. Sudaki bu bakterilerin solunum sistemiyle akciğerlere ulaşması sonucunda enfeksiyon tablosu gelişir.

Lejyoner hastalığının belirtileri
Bu hastalığın belirtileri, bakteri alındıktan 2-10 gün sonra ortaya çıkar. Öncelikle halsizlik, yorgunluk ile başlayan şikâyetlere ateş, öksürük, göğüs ağrısı ve nefes darlığı eklenir. Genelde, başlangıçta balgam çıkışı yoktur. Bulantı, kusma, karın ağrısı ve yaygın kas eklem ağrıları vardır. Bazı hastalarda dalgınlık, huzursuzluk, bilinç bulanıklığı ve koma ile seyredebilir.

Lejyoner hastalığının nedenleri
Bağışıklık sistemi normal olan bireylerde, lejyoner hastalığı genellikle gelişmez. Bazı risk faktörleri ile vücut direnci zayıflıyorsa, bu hastalık görülebilir. Bu faktörler; yaşın 50’nin üzerinde olması, sigara içilmesi, alkol bağımlığı, bağışıklık sisteminin baskılandığı durumlar (kanser tedavisi, steroid tedavisi, organ ve doku nakli yapılmış olması), kronik akciğer hastalığının bulunması olarak sıralanabilir.

Lejyoner hastalığının tedavisi
Uygun antibiyotik tedavisi ile bağışıklık sistemini baskılayan bir hastalık yoksa tam iyileşme olur. En az 2 hafta olmak üzere, 3 haftalık antibiyotik tedavisi gereklidir. Bağışıklık sisteminin baskılandığı durumlar, uygun ve yeterli sürede antibiyotik kullanılmaması, komplikasyonları artırabilir ve hastalık ölümle sonuçlanabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek