Meme kanseri kadınların geç teşhis ediliyor

Meme kanseri kadınların geç teşhis ediliyor

Erken teşhis edildiğinde kısa sürede ilerlemesi ve yayılması önlenebilen meme kanserinin teşhisinde Türkiye’de geç kalındığı belirtildi.

ABD’deki John Hopkins Üniversitesi Meme Kanseri Merkezi görevlisi dünyaca ünlü cerrah Dr. Loraine Tafra, Türkiye’de kadınların meme kanseri teşhisinde geç kaldıklarını belirterek, “Oysa erken teşhis edildiği zaman kısa sürede kontrol altına alınarak kanserin ilerlemesi ve yayılmasını önlemek mümkün.” dedi.

Meme kanseri 50 yaş üzerinde daha sık görülüyor

ABD Meme Kanseri Vakfı’nın bir dönem başkanlığını da yapan Tafra, bir etkinliğe katılmak üzere geldiği Mersin’de yaptığı açıklamada, özellikle meme kanserinin daha sık görüldüğü 50 yaş ve üzeri kadınların yıllık poliklinik muayenelerinin yanı sıra 2 yılda bir mutlaka mamografi çektirmesi gerektiğini söyledi.

Meme kanserinde erken teşhis önemli

Meme kanserinde erken teşhisin son derece önemli olduğunu vurgulayan Tafra, 20 yaşındaki her kadına sürekli elle kontrol yöntemini önererek, ”Teşhis ne kadar erken olursa, tedavi de o kadar kolay olur. Burada en önemli konu, ‘memede kitle var mı’ sorusuna cevap aranmasıdır” dedi.

Tafra, gelişmiş ülkelerde gençlerin meme kontrolü konusunda duyarlı olduklarını ve olası bir şişlik fark etmesi durumunda doktora başvurduğunu söyledi.

Türkiye’de kadınların meme kanserinin geç farkına vardıklarını vurgulayan Tafra, ”Elde edilen veriler ve aktarılan bilgiler de bunu doğrular nitelikte. Halbuki erken teşhisi sağlayarak kısa sürüde kontrol altına alınması, kanserin ilerlemesi ve yayılmasını önlemek mümkün” diye konuştu.

Bilinçli yaklaşımın estetik kaygı için de önemsenmesi gerektiğini ifade eden Tafra, erken teşhiste kadınların göğüslerini kaybetme riskinin azaldığına dikkati çekti.

Türkiye’deki bu alandaki ihtiyacı düşünerek hastane kurma girişimleri içinde olduklarını ifade eden Tafra, bu kapsamda, projelerini yaşama geçirmek, yatırım olanakları ve ortamı değerlendirmek üzere Mersin’de incelemelerde bulunduklarını kaydetti.

Mersin’de 3 yılda 500 bin 252 kadına eğitim

Bu arada Mersin Sağlık Müdürlüğünce yaklaşık 3 yıl önce başlatılan ”Kadın Sağlığı Projesi” kapsamında, 500 bin 252 kadına eğitim verildiği bildirildi.

Vali Hüseyin Aksoy’un eşi Hülya Aksoy’un koordinesinde İl Sağlık Müdürlüğünce yürütülen proje kapsamında sürdürülen eğitimde ”meme kanseri, belirtileri ve korunma yolları, rahim ağzı kanseri, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, menopoz ve sağlıklı beslenme” konularında eğitim veriliyor.

İl Sağlık Müdürlüğü Eğitim Şube Müdürü Hüseyin Gökçe yaptığı açıklamada, Avrupa’da meme kanserinin görülme sıklığının fazla, ancak ölüm oranlarının düşük olduğunu söyledi.

Bunda erken teşhisin önemli rol oynadığını belirten Gökçe, ”Yaklaşık 3 yıldır gerçekleştirdiğimiz eğitim etkinlikleri kapsamında 500 bin 252 kadına ulaştık. Eğitimlerden sonra muayene edilen kadınlardan 4 bin 801’inde meme kanseri ile ilgili şüpheli duruma rastladık. Bunlardan 80’ine meme kanseri tanısı konuldu” diye konuştu.

Meme kanserinin korkulacak bir tarafının bulunmadığını, erken teşhiste tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu ifade eden Gökçe, düzenlenen eğitimlerle il genelinde erken teşhis konusunda ciddi gelişmeler kaydettiklerini sözlerine ekledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek