Menopoz gerginliğini sporla atın

Kadın yaşamının en önemli dönemeçlerinden biri olan menopozu sağlıklı ve rahat geçirmek mümkün. Menopoz kadının doğum üretkenliğinin bittiğinin işaretidir. Vücutta yavaş yavaş östrojen ve progesteron denen hormonların üretimi durur. Adetler seyrekleşir, düzensizleşir, üç ile beş yıl sonra da tamamen kesilir.

Menopaza girmiş kişilerde sıcak basmaları, ruhsal durum değişiklikleri, eklem ağrıları ve vajinal kuruluk olur. Artık östrojenin koruyucu etkisi olmadığı için kadın, kalp hastalıkları, kemik erimesi (osteoporoz) ve diğer sağlık problemleri ile karşı karşıya kalır. Ortalama olarak menopoz 50 (45-55) yaş civarında yaşanır. Aynı ergenlikte adetlerin başlaması gibi menopozun zamanı da kadınlar arasında farklılıklar gösterir.

Anadolu Sağlık Merkezi’nden Kadın Sağlığı Uzmanı Dr. Meltem Çam, her kadının menopozu yaşayışının birbirinden farklı olduğunu söylüyor. Menopoza ait şikayetler bazı kadınlarda çok, bazılarında ise dah az olabiliyor. Menopoz hastalık olmamakla birlikte menopoza bağlı şikayetler kadının hayatını çekilmez hale getirebiliyor. Vücutta tükenen östrojenin dışarıdan ilaç olarak takviye edilmesi bu şikayetleri azaltıp ortadan kaldırabiliyor. Östrojen tek başına verilince rahim kanseri riskini arttırdığı için rahmi olan hastalara progesteron hormonu ile birlikte veriliyor. Menopoz için östrojen ve progesteron içeren bu ilaç tedavilerine hormon replasman (yerine koyma) tedavisi deniyor.

Rahatsızlıkları gidermenin en etkili yolu ise egzersiz ve hayat tarzını düzenlemekten geçiyor. Merdivenleri kullanmak, günlük yürüyüş süresini arttırmak yapılabilecek en iyi ve en basit egzersizler. Yaşam tarzını düzenlemeye gelince depresyon, stres ve öfkeyle baş edebilmek için bu dönemde gerekirse psikolojik yardım almanız öneriliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek