Nefes darlığı nasıl kontrol altına alınır?

Nefes darlığı nasıl kontrol altına alınır?

Yaşı ilerleyen çoğu kimsenin baş belası olan nefes darlığını uzmanların tavsiye ettiği bazı püf noktaları uygulayarak kontrol altına almak mümkün.

Nefes darlığı nasıl kontrol altına alınır?

Nefes darlığı, özellikle ilerleyen yaşlarda birçok insanın yaşamını olumsuz etkileyen, hayat şartlarını kötüleştiren bir rahatsızlıktır. Oysa bazı püf noktaları doğru şekilde uygulandığında nefes darlığının kontrol altına almak oldukça kolaylaşıyor.

Nefes darlığının en ciddi nedeni sigara içmek

Sigara tiryakiliği başta olmak üzere olmak üzere birçok nedenden kaynaklanabilen ve toplumda çok karşılaşılan nefes darlığı özellikle ilerleyen yaşlarda günlük hayatı olumsuz yönde etkileyen ve yaşam kalitesini düşüren bir sağlık sorunudur. Uzmanlar, nefes darlığı çeken kişilerin nefes darlığını kontrol altına alabilmeleri için ilk etapta basit önlemler alabileceklerini söylüyor.

Nefes darlığını kontrol altına almanın ve günlük hayatı en az düzeyde etkilemesini sağlamanın püf noktalarını Uzman Dr. Nezaket Erdoğan açıklayan.

Erdoğan, “Nefes darlığının şiddetlendiği zamanlarda derin nefes aldıktan sonra ıslık çalar gibi dudaklarınızı büzerek nefesinizi yavaş bir şekilde dışarıya doğru üfleyin.” dedi.

Uzm. Dr. Erdoğan, nefes darlığını kontrol altına alma konusundaki diğer önerilerini de şu şekilde sıraladı:

Nefes darlığı nasıl kontrol altına alınır?

“Sırtınızı dik olacak şekilde rahat bir koltuk, divan veya sandalyeye oturun. Bir elinizi göğsünüzün üzerine diğer elinizi ise karın bölgenize koyun. Nefes alıp verirken göğsünüzün üzerindeki el hareket etmemelidir. Burundan bir, iki sayılarını söyleyerek nefes alın. Nefes alırken göğsünüz hareket etmesin, karın kaslarınız yukarıya doğru hareket etsin. Daha sonra bir, iki, üç, dört sayılarını söyleyerek yine burundan aldığınız nefesi dışarıya doğru üfleyin. Soluk alıp vermeniz bu şekilde olana kadar bu egzersize devam etmelisiniz.”

Çoğu kimse hasta olduğunun farkında değil

Dünyada her dört kişiden sadece birinin hastalığının farkında olduğunu kaydeden Erdoğan şunları söyledi:

“Ülkemizde her on kişiden dokuzu, hasta olduğunu bilmemektedir. Kendinizi ihmal etmeyin. Nefes darlığı, öksürük, balgam yakınmalarınız varsa, mutlaka göğüs hastalıkları uzmanına başvurun ve KOAH hastası iseniz erken tanı şansını yakalayın.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek