Omuz, bel ve kalça ağrıları

Omuz ağrıları, bel ve diz ağrılarından sonra vücutta en sık rastlanılan eklem ağrısıdır. Hafif ağrıdan, günlük yaşamı alt üst edecek kadar değişik şiddetlerde omuz ağrıları olabilir.

Omuz ağrısına yol açan çok sayıda neden söz konusudur. Bunların bir kısmı omuz eklemine ait bir sorundan kaynaklanır. Bazıları ise bir başka bölgeden yansır veya başka bir hastalığın belirtileri arasında bulunur. Bunlar; boyun fıtıkları, kalpten veya karın içinden yansıyan omuz ağrıları, iltihaplı romatizma ve tümörler olarak sıralanabilir.

Tedavi genellikle uzun süren ilaç tedavileridir. Ağrı kesiciler, enflamasyon giderici romatizmal ilaçlar, adale gevşeticiler ilk sıralarda yer alır. Omuz ağrısı tedavisinde fizik tedavisi, oldukça etkili yöntemlerden biridir. Omuz hastalığı ne olursa olsun, akut devrelerin dışında her dönem egzersiz uygulamaları da hastalara önerilmelidir.

Omuz ağrısı olanlar başta yüzme olmak üzere hafif tip sporlardan olumlu katkılar elde edebilir. Denizin yanı sıra güneşin de omuz sorunlarında yararı vardır. Öte yandan kaplıca ve şifalı çamurların da omuz hastalıklarını tedavi edici özellikleri bulunmaktadır. Yalnız, tedaviye girenlerin hastalığın akut evresinde olmamaları gerekir.

Yoga ve diğer meditasyonlar

Omuz sorunları olanlarda yoga ve diğer meditasyon yöntemleri diğer tedavi seçenekleri arasında yer alır. Nefes alma teknikleri kullanarak kaslar, bağlar ve eklemleri, kısaca tüm vücudu gevşetmek boyun, omuz ağrılarında önemli yararlar verebilmektedir. Yoga ve diğer meditatif tekniklerin, ancak uzun süre yapıldığında sonuç verebileceği unutulmamalıdır.

Ağrıdan kurtulmak için nelere dikkat edilmeli?

– Günlük yaşam için yanlış olan davranışlardan kaçınılmalıdır.

– Çocuk ve gençlere doğru duruş, oturuş ve çanta taşıma şekilleri öğretilmelidir.

– Omuz ağrısı kolayca müzminleşebileceği için erken evrede doktora gidilmeli ve önerilerine uyulmalıdır.

– Omuz ağrısına yol açan mesleklerdekilerin daha ağrılar başlamadan önlem almaları şarttır.

Kalça ağrıları

Kalça eklemi, insanın hareketli olmasını özellikle yürümesini sağlayan yaşamsal önemi çok büyük olan bir eklemdir. Omuz eklemi kadar hareketli olmamasına rağmen vücut ağırlığını taşıyacak ve bacakların hareket edebilmesine imkân verecek bir yapıya sahiptir. Ayrıca, hareketi yapmamızı sağlayan kalça çevresi kaslar da unutulmamalıdır.

Kalça ağrılarına yol açan nedenleri şu şekilde sıralamak mümkündür…

Kalça eklemi hastalıkları

– Kalça ekleminde yıpranma hastalığı (koksartroz)
– İltihaplı eklem hastalıkları (artrit)
– Enfeksiyonlar
– Tümörler
– Metabolik hastalıklar
– Doğumsal kalça hastalıkları

Eklem çevresindeki hastalıklar

– Bursitler (eklem boşluğu iltihapları)
– Tendinitler (eklem bağı iltihapları)
– Kireç çökmesi

Kemik yapılardan kaynaklanan hastalıklar

– Kırıklar
– Paget hastalığı (bir kemik bozukluğu)
– Perthes hastalığı (uyluk başının iltihaplanması)

Bel ağrıları

Modern çağın gerektirdiği günlük yaşam koşulları, her geçen gün artan bel ağrılarına neden oluyor. Artık işimiz gereği daha çok oturuyoruz. Böylece, adalelerimiz ve beldeki bağlarımız zayıflıyor. Omurgada disk üzerine binen yükler artıyor.

Bel ağrısının aşamaları

Akut dönemde tedavi; yatak istirahatı ve kişinin pozisyonu: Her hastanın rahat ettiği, gevşediği pozisyonu korumak ilk prensiptir. Bazen dik durmak veya sırt üstü dizler bükük yatmak en iyi pozisyon olabilir.

Yatakta yatış süresi ortalama 7 gündür. Bu sürenin 10 günü geçmemesi tercih edilmelidir. Yatakta yatma kadar, yataktan kalkmada son derece önemlidir. Hasta yatakta önce kollar yardımıyla yan dönmeli ve dizini bükük duruma getirerek oturmalıdır. Ayaklar yere değdiğinde öne doğru yavaşça eğilmelidir. Daha sonra gövdeyi doğrultarak ayağa kalkmalıdır.

Bel ağrılarının akut döneminde tedavi yöntemleri

– İlaç
– Fizik Tedavi
– Korse
– Lokal enjeksiyonlar
– Manipülasyonlar

Bel fıtığı riskini artıran nedenler

– Yaş (35-50 yaş erkeklerde 2 kat fazla)
– Boy yüksekliği (erkeklerde 180 cm, kadında 170 cm üstü risk)
– Şişmanlık
– Omurilik kanalının dar yapıda olması
– Sigara kullanımı. 45 yaşın altında sigara içenlerde bel ağrısı sıklığı artmaktadır. Sigaranın kronik öksürüğe yol açarak omurlar arasındaki disk içi basıncını yükselttiği ve omurga kan akımını azaltarak diskin yetersiz beslenmesine neden olduğu ileri sürülmektedir.
– Ailede “bel fıtığı” mevcutsa
– Meslek (masa başı işler, sık ağır kaldırma (inşaat işçisi), vibrasyonlu iş yapan meslekler, devamlı araba kullanan otobüs ve kamyon şoförleri, sağlık personelleri içinde özellikle hemşireler, kendisine dikkat etmeyen ev kadınları)
– Bazı sporlar (basketbol, beyzbol, golf, futbol, güreş, halter, kürek çekme)
– Tekrarlayan hamilelikler.

“Omuz, bel ve kalça ağrıları” için bir yanıt

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek