Oruç tutanlara ‘hafif’ öneriler

Oruç; çorba, kahvaltılık ürünler ve salata ile açılmalı, ana öğüne en az 1 saat sonra geçmeli. Sahura kalkmadan tutulan oruçta, metobolizma hızı düştüğü için halsizlik ve baş ağrısı görülebilir. Türkiye genelinde hava sıcaklığı halen yüksek seyrediyor. Sıcaklığa bağlı olarak aşırı terlemeyle su kaybı da fazla oluyor. Bu nedenle oruçlu olan kişilerin gün içerisindeki su kaybını iftar ile sahur arasında telafi etmesi gerekiyor.

Oruç tutanların iftar ve sahurda mutlaka 2 litre su içmesi gerekiyor. Ayrıca unutulmamalı ki; saatlerce boş kalan mideyi ağır yemeklerle doldurmak çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Dicle Üniversitesi Gastroenteroloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vedat Göral; çorba, kahvaltılık ürünler ve salata ile oruç açıldıktan 1 saat sonra ana öğün yemeğini yemek gerektiğini belirterek, bunun hem metabolizmayı daha iyi çalıştıracağını hem de ağır yemeklerle birden yüklenmenin yol açabileceği sağlık sorunlarını engelleyeceğini kaydetti. İftardan bir saat sonra tüketilecek ana öğünde etli veya etsiz az yağlı sebze yemeği ile az miktarda pilav, makarna veya börek yenebileceğini, bunun yanında yoğurt, ayran veya süt tüketiminin de asla ihmal edilmemesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Göral, şöyle konuştu: “İftar yemeği yavaş yavaş ve küçük porsiyonlar halinde yenmelidir. Besinler, azar azar, iyice çiğneyerek ve sık aralıklarla tüketilmeli ve çok yağlı, çok tuzlu ve aşırı tatlı besinlerden kaçınmak gereklidir.”

Sahura mutlaka kalkılmalı
Göral, oruç tutanlara mutlaka sahura kalkmaları gerektiğini ve sahurda süt, yoğurt, peynir gibi besinlerin yer aldığı bir kahvaltı, ya da çorba, sebze ve kuru baklagillerden oluşan hafif bir öğün tercih etmeleri gerektiğini tavsiye etti. Prof. Dr. Vedat Göral, sahur öğününün ağır yemeklerden oluşması halinde, metabolizmanın hızının gece düşeceği için kilo alma riskini artacağını vurguladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek