Polenlerin yoğunluğu alerji nedeni

Hava sıcaklıklarının yavaş yavaş artmaya başladığı ve güneşin gökyüzünde bir başka parıldadığı bahar aylarında kalkar kalkmaz odayı havalandırmak için pencereleri açmak polen alerjisi olanlar için kâbus olabilir.

Pek çok insan sabahları uyanır uyanmaz bulunduğu ortamı havalandırmak için pencereleri açar, temiz havayı ciğerlerine çeker. Hava sıcaklıklarının gittikçe arttığı ve güneşin gökyüzünde bir başka parıldadığı bahar aylarında bu durum insana ayrı bir keyif verir. Ancak polen alerjisi olanlar için bahar ayları kabustan farklı değildir.

Sokağa çıkmak bir yana pencereyi açarken dahi dikkatli davranılması gerekmektedir.
Uz. Dr. Füsun Soysal, bahar alerjilerinden korunma yolları hakkında bilgi verdi.

Ağaçları, çiçekleri ve yemyeşil örtüsü ile kapımıza gelen bahar mevsimi alerjik bünyeli kişiler için bir takım sıkıntıları da beraberinde getirmekte ve yaşamı zorlaştırabilmektedir.

Polenlerin yoğunluğu baharda artar

Bahar ayında yoğunluğu artan polenler, polen alerjilerine neden olmaktadır. Değişik ağırlık ve çaptaki bu küçük parçacıklar, solunum yoluyla burunda ve bronşlarda, ciltte, gözlerde alerjik reaksiyonlar ortaya çıkarmaktadır. Polenlerin yoğunluğu özellikle Mart- Nisan- Mayıs aylarında artar. En yaygın kaynakları, bahar mevsiminde ağaçlar, yaz sonuna doğru çimenlerdir.

Öksürük, hapşırığa ek olarak ciltte kaşıntı ve kızarıklıklar görülebilir

Polen, solunum yolu ile vücuda girdiğinde, vücutta salınan “histamin” etkisi ile “alerjik nezle” veya “rinit” denilen tabloya neden olabilir. Burun akmaya ve kaşınmaya başlar, hapşırık nöbetleri, burun tıkanıklığı ve geniz akıntısı görülür.

Ayrıca bronşlar etkilenerek, öksürük, nefes darlığı ve hırıltı ile kendini gösteren alerjik astım krizleri ortaya çıkabilir. Gözlerde sulanma, şişme ve kaşıntı olabilir. Ciltte kaşıntı ve kızarıklıklar görülebilir. Vücutta genel olarak, yorgunluk, halsizlik, sinirlilik, konsantrasyon bozukluğu olabilir.

Bahar alerjilerinden korunmak için bunlara dikkat!

– Polenlerin en yoğun olduğu sabah saatlerinde açık havaya çıkılmamalı ve bu saatlerde ev havalandırılmamalıdır.
– Polenlerin yoğun olduğu mevsimlerde açık havada spor yapılmamalıdır.
– Polenler, saçlar ve giysilerde eve taşınabileceğinden, dışarıda giyilen giysiler, eve gelince değiştirilmelidir ve her akşam saçlar yıkanmalıdır.
– Klimalarda polen filtresi kullanılmalıdır.
– Polen mevsiminde, açık havaya çıkarken, şapka ve gözlük kullanılmalıdır.

Tedavide en önemli nokta alerjenin tespit edilmesi

Tüm alerjik hastalıkların tedavisinde en önemli konu, alerjiye sebep olan polenin saptanması ve ondan uzak durulmasıdır. Bunun dışında, şikâyetleri rahatlatmak için alerji ilaçları, kortizonlu göz ve burun damlaları, solunum yolu ile alınan spreyler kullanılır. Bu ilaçların mevsim boyunca düzenli kullanımı önemlidir. Eğer alerjik şikâyetler ilaçlarla kontrol altına alınamıyorsa, aşı tedavisi denenebilir.

“Polenlerin yoğunluğu alerji nedeni” için bir yanıt

  1. benim sorum su oglumun polen alersı var. tum tahlıllerını yaptırdık.ası olması gerekıyormus.asıların takvimi nedir herhafta oluyormus bu ne kadar suruyor.tesekkurler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek