Progeria

Progeria

Progeria, halk dilinde erken yaşlanma hastalığı olarak bilinen, özellikle çocuklarda görülen ve hücrelerin hızlı yaşlanması ile gerçekleşen bir hastalıktır.

Progeria nedir?

Progeria, halk dilindeki adıyla erken yaşlanma hastalığıdır. Bilim adamları, konu hakkında hastalığın çaresini bulmaktan daha çok hastalığa neden olan faktörleri bulmak ve bu sayede insanlığın ömrünü uzatabilmek için bilimsel araştırmalar yapmaktadırlar.

Genetik hastalık Hutchinson-Gilford

Diğer adı Hutchinson-Gilford olan bir genetik hastalık, ilk 46 kromozomla birlikte ortaya çıkmakta ve telomer zincirin kısalığından kaynaklanmaktadır.

Telomerik DNA kısalması

Normal somatik hücrelerde her replikasyon sonrası telomerik DNA kısalır. Telomer kısalması ve sınırlı yaşam süresi potansiyel tümör baskılama mekanizmasıdır. Çünkü insanın yapısındaki kromozomlar sürekli bölündüğü için kısalır bu da hücreleri yaşlandırır.

Yaşam süresini kısaltıyor

Normalde ortalama 80 yıl yaşayan birey 12-13 yaşlarında yaşamını yitirir. Diğer bir deyişle henüz 10 yaşında 70 yaşındaki bir insan görünümüne sahiptir.

Progeria 8 milyonda bir görülüyor

8 milyonda bir görülen bu hastalık için çalışmalar hastalığın sona ermesi yerine hastalıktaki kromozomların uzunluğunun dolayısıyla insanın yaşam süresinin uzatılması yönünde yapılmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek