Radyo Frekans ile karaciğer ameliyatı

Uzmanlar, hastanelerinde titreşimle ısı oluşumu esasına dayanan Radyo Frekans (RF) enerjisi kullanarak “kansız karaciğer” ameliyatını gerçekleştirdiklerini bildirdi.

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Selçuklu Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mustafa Şahin yaptığı açıklamada, daha az kesi, daha az ağrı gibi hastaya ve hekime büyük kolaylıklar sağlayan yöntemin çok büyük kolaylıkları olduğunu dile getirerek, normal bir karaciğer ameliyatında hastaya 4-5 ünite kan verilmesi gerektiğine dikkati çekti.

“Türkiye’de az sayıda hastanede uygulanan bu yöntemle hastaya hiç kan vermiyoruz. Çünkü hasta kan kaybetmiyor. Ameliyattan sonra daha hızlı bir iyileşme gerçekleşiyor. Karaciğerin hastalıklı olmayan yeri korunabiliyor. Diğer yöntemde kanserli hastada karaciğerin sağlam dokusu da mecburen alınıyordu. Ama kansız yöntemde sadece kanserli bölgeyi çıkartıyoruz” diye konuşan Şahin, bu teknik ile hekime daha iyi çalışma imkanı sunulduğunu anlattı.

Ameliyat süresi de kısalıyor

Kansız ameliyatla operasyon süresinin kısaldığını ifade eden Prof. Dr. Şahin, şunları kaydetti:

“Bu yöntem tümörlü karaciğerin çıkarılmasını, çıkarılamayacak kadar büyükse tümörün kömürleştirilerek yok edilmesini sağlıyor. Bu tekniği karaciğerde, böbrekte ve dalakta uyguluyoruz. Karaciğer ameliyatları zor ve mükemmel bir ekip çalışmasını gerektirir. Özellikle normal bir karaciğer ameliyatı 4-5 saat sürer. Bu teknikle 40-60 dakika sürüyor. Narkoz alma süresi kısadır. Hastaya zararı bulunmamaktadır.”

Kansız ameliyatın laparoskopi yöntemiyle nasıl gerçekleştirildiği hakkında bilgiler veren Şahin, “Karın boşluğunu bir iğne yardımıyla gaz vererek şişiriyoruz. Göbek deliği hizasından karın içerisine kamera sistemi yerleştiriyoruz. Karın duvarında 3-4 adet 5-10 milimetre genişliğinde delikler açıyoruz ve karın boşluğuna cerrahi işlemin yapılmasında kullanılan aletleri sokuyoruz. Daha sonra gerekli cerrahi müdahaleyi yapıyoruz” dedi.

Karaciğere yayılan tümörler de aynı seansla alınabiliyor

Hastanelerinde bugüne kadar 35 hastaya kansız karaciğer ameliyatı yaptıklarını ve başarılı olduklarını anlatan Şahin, bu teknikle kalın bağırsağın karaciğere yayılan tümörlerini de aynı seansta alabildiklerini vurguladı.

Kalın bağırsak kanserlerinin karaciğere yayıldığı zaman önce kalın bağırsak ameliyatının yapıldığını, hastanın durumunun düzelmesinin ardından 3 ay sonra da karaciğer ameliyatını gerçekleştirildiğini belirten Şahin, bu yöntemle iki ameliyatı tek seansta yapabildiklerini söyledi.

Şahin, konunun önemini vurgulamak açısından dünyada her yıl 1 milyon yeni karaciğer kanseri tanısının konulduğunu sözlerine ekledi.

“Radyo Frekans ile karaciğer ameliyatı” için bir yanıt

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek