Ramazanda ağır besinlerden uzak durun

Ramazan’ın başlaması ile birlikte iftar ve sahurda yenebilecek ağır yemekler beslenme alışkanlığı değişen bünyede problemlere neden olabiliyor. Uzmanlar, bu yıl Ramazan’ın yaz mevsimine denk gelmesi nedeniyle vatandaşlara iftar ve sahurda ağır yemek yememelerini tavsiye etti.

Ağır ve çok yağlı yiyecekler yerine kolay sindirilebilir az yağlı et, sebze veya etli sebze yemekleri tüketilmesi gerektiğini belirten Mardin Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Oktay Balgün, iftar ve sahur menüsünde mutlaka az yağlı yoğurtlar, cacık, salata tercih edilmesi gerektiğini söyledi.

Sahurda uzun süre idare edebilecek glisemik indeksi düşük yani kolay kana karışmayan yiyecekler tercih edilmesi gerektiğini ifade eden Balgün, şu açıklamalarda bulundu:

“Sahurda özellikle vücudu dengeleyici gıdalar alınmalıdır. Tatlılar düzenli alınmalı.

Aşırı tuzlu gıdalar vücudun su ihtiyacını arttırır. Bu nedenle tuzlu ve şekerli gıdalar yerine süt, peynir, yumurta, mercimek, sebze çorbası gibi yiyecekler tüketilmelidir.

İftardan sonra ağır tatlılar yerine meyve alınması daha sağlıklıdır.” dedi

İftardan 2 saat sonra yürüyüş yapılması gerektiğini kaydeden Balgün, “Ağır yemeklerden sonra yenilenleri yakmak için tok karnına koşmak yürüyüş yapmak risklidir.

Yemekten 2 saat sonra yapılırsa son derece faydalıdır. Bir diğer önemli konu ise sahurda ağız ve diş temizliğine önem verilmesi gerekir.

Gün boyunca ağızda mikroorganizmaların çoğalmasına bağlı olarak oluşan koku giderek artar. Onun için mutlaka sahur yemeğinden sonra diş temizliği yapılmalıdır.” diye konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek