Romatizma her yaşta insanı vuruyor

Amerikan Hastanesi Romatoloji Uzmanı Dr. Banu Güneş, iltihaplı romatizmanın çok ciddi bir hastalık olduğunu belirterek, “Romatizma, önlem alınmadığı takdirde insan hayatını tehdit eder” dedi.

Romatizmanın iltihaplı ve iltihapsız olmak üzere ikiye ayrıldığını kaydeden Dr. Banu Güneş, “Asıl sorun çıkaran romatizma iltihaplı olandır. Romatizma toplumda riskli bir hastalık olarak görülmediği için fazla ciddiye alınmaz. Oysaki iltihaplı romatizmalar tedavi edilmediği takdirde, insan yaşamını tehdit edecek duruma gelebilir. Önemli ölçüde işgücü kaybına ve sakatlıklara yol açan romatizmal hastalıklar, toplumun yüzde 50-60’ında görülüyor” diye konuştu.

Damarları tutuyor
Dr. Güneş, romatizmanın yaşlı hastalığı olduğuna ilişkin halk arasında yanlış bir inanış olduğuna dikkat çekerek, iltihaplı romatizmanın bebeklik çağında da başlayabileceğini söyledi. Güneş, iltihaplı romatizmaların büyük bölümünün kronik olduğunu da belirterek, “Bu tür romatizmalar, bir ömür boyu tedavi gerektirir. İltihaplı romatizma, damarları tuttuğu zaman hasta genç yaşta kalp krizi geçirme ya da inme tehlikesi ile karşı karşıya kalabilir. Bu noktada hastanın tedavisinde sabırlı davranmak gerekir” ifadelerini kullandı.

Kireçlenmenin geri dönüş yok
Kireçlenmenin de bir tür romatizma olduğunu belirten Dr. Banu Güneş, “Kireçlenme kıkırdak yapıyı tutar. Kıkırdak yapı etkilendiği için hastalık da geri dönüş yoktur. O nedenle hastalığın tedavi sürecinde hastaya genellikle ağrı kesici ve iltihap baskılayıcı ilaçlar veriyor, kasları güçlendirmek için egzersiz öneriyoruz. Her gün 30 dakika tempolu bir yürüyüş, son derece faydalıdır. Öte yandan yüzme sporu da tüm romatizma hastaları için önerebileceğimiz bir egzersizdir. Aşırı kilo da romatizma hastaları için dezavantajdır. Bunu göz önünde bulundurarak hastanın eklemini daha iyi koruması için kilo vermesini istiyoruz” şeklinde konuştu.

Dr. Güneş, romatizmal hastalıkların daha çok kadınlarda görüldüğüne değinerek, ‘Bu hastalıkların bayanlarda daha çok görülmesinin nedeni hormonal faktörlere bağlıdır. Ancak romatizmal hastalıklar çevresel, mikrobik ve başka faktörlere de bağlı olarak gelişebilir’ dedi.

Romatizmanın belirtisi ağrı
Romatizmanın en önemli belirtisinin ağrı olduğunu vurgulayan Dr. Banu Güneş şöyle konuştu:
“Romatizmanın tedavisi uzun sürer. Ağrılar kişinin yaşam kalitesini düşürdüğü ve şiddetini arttırdığı zaman, kesinlikle bu durum göz ardı edilmemeli. Bu şikâyetlere ek olarak eklemlerde şişlik ve hareket kısıtlılığı varsa hiç vakit kaybetmeden bir hekime görünmek gerekir.”

“Romatizma her yaşta insanı vuruyor” için bir yanıt

  1. merhaba ben 35 yaşındayım öğretmenim bundan 2 hafta önce eklem ve kaslarımda ağrılar başladı ayrıca faranjit tedavisi gördüm bu arada sol baldırımda şişme sertlik ve müthiş ağrılar baş gösterdi 3-4 gün üzerine basamadım doktora gittiğimdeiltihaplı romatizma olabileceğini söyledi yapılan tetkiklerde sedimantasyon oranı 2-20 arasında olması gerekirken bende 85 çıktı iğne ve ilaç tedavisi başlattı şişlik geçti fakat eklem yerlerindeki ağrı devam ediyor benim merak ettiğim şey şu bu kadar yüksek çıkan bir oran var ve başka hiçbir tetkik yada araştırma yapılmıyor sizce ben ne yapmalıym korkmalımıyım yada yapılan tedavi yeterlimi birde doktorlar neden hasta psikolojisini hep geri planda tutuyorlar ve hastaları rahatlatmıyorlar?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek