Romatizma kalp krizini tetikliyor

Romatizma kalp krizini tetikliyor

Romatizma, vücudun bütün sistemlerini etkiliyor. İlerlemiş romatizma kalbin çalışma ritmini bile bozuyor. Romatizmal hastalıklar vücuttaki doku ve organların çoğunu tutuyor. Bunların içinde en çok tutulanlar ise eklemler, yumuşak dokular, yani deri ve deri altı dokusu.

Romatizmanın etkilediği hastalıklar

Eklemler, yumuşak dokular, kaslar, kirişler, bağlar, kemikler, kalp, damarlar, sinir sistemi, akciğerler, lenf düğmeleri, dalak, karaciğer, solunum sistemi, göz, böbrek, deri ve deri altı dokusu, romatizmal hastalıkların tuttuğu doku organlarını oluşturuyor. Bunların içinde en çok tutulanlar ise eklemler ve yumuşak dokulardır. Yumuşak dokular yani deri, deri altı dokusu, bursalar (eklemlere yakın küçük kesecikler), kirişler, kiriş kılıfları ve bağlardır.

Farklı etki alanı

Prof. Dr. Hidayet Sarı, hangi tür romatizmal hastalığın, hangi hastalıkları etkilediğini ve romatizmal hastalıkların nasıl teşhis edildiğini anlattı. “İltihaplı romatizma kalbi etkiler. Bazı romatizmalar, mesela lupus böbreği etkiler, ankilozan spondilit (bağışıklık sisteminin bozuk oluşu sonucu gelişen mikropsuz iltihabik romatizma) aort damarını etkiler, akciğeri etkiler. Skleroderma (kollojen doku hastalığı) denilen romatizma akciğeri etkiler. Yine ankilozan spondilitin bazı formları, bağırsakları etkiler, idrar yollarını etkiler. Böyle iç organları da etkileyebiliyor.

Sempatik sistem

Mesela fibromiyalji sendromu (iltihaplı eklem romatizması), vücudun sempatik sistemi aktif olduğu hastalarda görülüyor. Sempatik sistem, strese karşı hassas bir sistem anlamına gelir. Bunlarda migren ağrısı sık, gerilim ağrısı sık, huzursuz bağırsak sendromu daha sık ve sık idrara gitme gibi şikayetler oluyor. Ellerde, ayaklarda üşüme gibi bazı rahatsızlıkları tetikleyebilir.”

Kireçlenme romatizmasını ele alırsak…

Kişinin diz eklemleri kireçlendi. Bu durumda yürüyemezse, ne oluyor… Bütün sistem çöküyor. Kalp de, solunum da, dolaşım da çöküyor. Veya kemik erimesi var, kadın kambur oldu; kadın dışarı çıkamıyor, vücut görüntüsü bozuluyor, depresyona giriyor. Komşu ilişkilerini aksatıyor.

Teşhis nasıl konulur?

Bu kadar geniş bir yelpaze oluşturan romatizmal hastalıklarda tanı konulabilmesi için, her bulguyu değerlendirmek gerekiyor….

“Teşhiste en önemli konu, hastaya sorular sormak ve çok iyi dinlemek gerekiyor. ‘Ne zaman başladı, nasıl başladı, artıran faktörler neler, azaltan faktörler neler, ateşin, zayıflaman, yorgunluğun var mı?’ Bütün bu soruların cevapları doğrultusunda, ağrıların neden oluştuğunu buluyoruz.

Muayene ederek, eklemlerde, kaslarda sıkışma olup olmadığı kontrol ediliyor. Sinirlerin sıkışmalarına bakıyoruz. Romatizmal hastalıkların teşhisi, iyi bilen hekim için gayet kolaydır. Çünkü eklemler dışarıdan görülen, hareketleri ölçülebilen, test edilebilen, objektif muayenesi olabilen yapılardır. Siniri ölçebilirsin, kuvvetini ölçebilirsin, hareket açıklığını ölçebilirsin. Buna göre de ‘Buradan sıkışmış, buradan iltihaplanmış’ gibi hastalıkları da bildiğinizden, yerine koydunuz mu teşhisi koyabilirsiniz. İç organlar birbirinin içine girmiş durumdadır. Teşhiste zorlanma olur.”

“Romatizma kalp krizini tetikliyor” için 3 yanıt

  1. MERABA 6 YILDAN BERI A.S HASTASIYIM ISTANBULDAKI EN IYI ROMOTOLOJI DR BIRI OLAN PROF.HANER DIRENS KENELI DOKTORUM HLA.B27 BENDE POZITIF
    KULLANDIGIM ILACLAR EMTRAX SALOZOPRIN NAPROSYUN AMA BUNLARDAN VE TADAVIDEN BIR YARAR GORMEDIM FARKLI BIR TEDAVI YONTEMI VARMIDIR BANA NASIL YARDIMCI OLABILIRSINIZ 05326099683

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek