Romatizmal hastalıklardan koruyan egzersizler

Romatizmal hastalıkların tedavisinde birçok tedavi yöntemi kullanılıyor. Ancak egzersizler; hem tedavi amaçlı, hem de eklemleri korunması açısından büyük önem taşıyor. İşte romatizmal hastalıklardan korunmak için yapmanız gereken egzersizler…

Ayak hareketleri

1. Sandalyeye oturup yere basın. Topuklarınızı oynatmadan, ayağınızın ön kısmını aşağı-yukarı hareket ettirin.

2. Sandalyeye oturup ayaklarınızı yere basın. Ayağınızın ön kısmını oynatmadan, topuklarınızı yukarı-aşağı hareket ettirin.

3. Sandalyeye oturup ayaklarınızı yere basın. Ayaklarınızın dış kenarlarına ağırlığınızı vererek, içten dışa ayaklarınızı hareket ettirin. Bu hareket sırasında, mümkünse ayak parmaklarınızı tabanınıza doğru bükün.

4. Ayak bileklerinizi dairesel olarak sola doğru döndürün. Bu sırada, ayak parmaklarınızı açıp kapatın.

Dirsek hareketleri

1. Sağ elinizi omzunuza değdirin. Aynı hareketi sol elinizle de yapın.

2. 1. maddedeki hareketi, bu defa elinize bir ağırlık alarak yapın ve giderek ağırlığı artırarak hareketi tekrarlayın.

3. Kollarınızı ileri doru uzatıp,, ellerinizin ayalarını birleştirin. Ellerinizi ayırmadan, kollarınızı dirseklerden bükerek ileri-geri hareket ettirin.

4. Duvara 70-80 cm uzaklıkta kollarınızı uzatın. Ellerinizi duvara dayayın ve dirseklerinizi bükerek, vücudunuzu ileri-geri hareket ettirin. İleri hareket edildiğinde, eller omuzlara değmelidir.

Fizik tedavi ve rehabilitasyon

Romatizmanın akut dönemlerinde kaplıca tedavisi yapılamaz. Özellikle hipertansiyonu ve kalp hastalığı olanlar kaplıcalara gidemez.

Romatizmal hastalığın özelliklerine göre öncelikle uygulanması gereken durumlar da vardır. İlaç tedavisi veya cerrahi tedavinin yanında, mutlaka ve mümkün olduğu kadar erken başlanması gerekir.

Bu tedavi; ağrıyı azaltmak, eklemlerin hareketlerini düzeltmek, eklemi çalıştıran kasları güçlendirmek, şekil bozukluklarının oluşumunu engellemek, günlük işlerini daha kolay yapabilmesi için özel teknikler öğretmek, özel aletleri kullandırmak amaçlarıyla yapılır. Bunun için çeşitli fizik tedavi yöntemleri uygulanır. Egzersizler yaptırılır. Şekil bozukluklarına mani olmak için kalıplar uygulanır. Uygun cihazlar, baston ve koltuk değnekleri belirlenir.

İş ve uğraşı tedavisi uygulanır. Gerekiyorsa, işe dönüş eğitimi ve iş değiştirme ve duruş eğitimi verilir. Başka bir deyişle, hastaya hastalığı ile yaşama ve çalışma öğretilir. Kaplıca tedavisine romatizmanın cinsine, dönemine ve hastanın başka hastalıklarının bulunup bulunmamasına göre karar verilir.

Cerrahi tedavi romatizmal hastalıklarda, cerrahi tedavi çeşitli amaçlarla yapılır. Ameliyatlar, ağrının giderilmesi, hareketin düzeltilmesi, duruş bozukluklarının düzeltilmesi amacıyla ve bozuk eklemler çıkartılıp yerine yapay eklemler takarak, hareket fonksiyonunu sağlamak için yapılır. Yürüyemeyen veya yatalak hasta, ameliyatından sonra rahatlıkla normal yaşantısını sürdüren, okuluna, işine gidebilen bir insan haline gelir.

Psikoterapi

Hastanın hastalığına karşı tutumu, hastalığını ve tedaviyi kabullenmesi ve uyum sağlaması, depresyonunu yenmesi, yeni hayatını yaşamayı öğrenmesi; psikojenik destekle çok çabuk gerçekleşmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek