Romatizmal hastalıkların tedavinin prensipleri

Uzmanlar, romatizmal hastalıkların tedavisinde ilk işin doğru ve kesin teşhis olduğunu belirtiyor… Doğru ve kesin teşhisin sonrasında romatizmanın süresi, belirtilerin şiddeti, yaş, genel durum ve varsa diğer hastalıklar dikkate alınmalıdır.

Romatizmal hastalıklarda belirtiler, çoğu zaman belirgin olmadığından teşhis koymakta zorlanılır. Romatizma hastalığı ile birlikte deride bozulma, gözde enfeksiyon, kas ağrıları, hazımsızlık ve kalp rahatsızlıkları gibi belirtiler görülüyor. Bu sebepten dolayı romatizma konusunda uzman bir doktora muayene olmak çok önemli.

Uzman doktor sadece eklemleri değil, aynı zamanda akciğerleri, sinir ve kas fonksiyonlarını da kontrol ediyor. En son olarak da röntgen çekilip kan testleri yapılıyor.

Tedavide kaplıcalardan da yararlanılabilir ancak, iltihaplı romatizmanın ateşli ve sükunetli devreleri vardır. Ateşli devrede kaplıca tedavisi yerine yatakta istirahat ve ilaç tedavisi uygulanır. Hasta ilaca cevap verip ateşli devreyi atlatırsa kaplıcalar destekleyici görev üstlenir.

Tedavide 4 temel yöntem kullanılır; ilaç tedavisi, fizik tedavi ve rehabilitasyon, cerrahi tedavi, psikoterapi

İlaç tedavisi

Romatizmal hastalıkların tedavisinde çeşitli ilaçlar kullanılmaktadır. Bunlar şu şekilde açıklanabilir:

– Ağrı kesiciler, iltihabı önleyen ve düzelten ilaçlar: Bu ilaçlar aynı zamanda ağrıyı ve şişliği de azaltır veya tamamen geçirir. Ancak hastalığın gelişmesini ve ilerlemesini durduramazlar.

– Kortizon grubu ilaçlar: Hem eklemlerdeki şiş ve ağrıyı, hem de eklemler dışındaki yaygın bağ dokusu hastalıklarında ortaya çıkan iltihabı etkilerler.

– Hastalıkların durdurulması veya baskılanmasında kullanılan ilaçlar (sıtma ilaçları): Kanser türlerinin tedavisinde de kullanılan bazı ilaçlar, bazı romatizmalara etkili olduğu için bu alanda da sık olarak kullanılmaktadır. Bu gruptaki ilaçların etkileri, 3-6 ay arasında ortaya çıkar. İlaçlara bağlı yan etki gelişmemişse, bunları hiç kesmeden devam etmelidir. Çünkü ilaçlar kesilince hastalık üzerindeki baskı da kalkacağından, tüm şikayetler yeniden başlar.

– Diğer ilaçlar: Kas gevşeticiler, vitaminler, kalsiyum, mide koruyucu ilaçlar, tansiyon düşürücü ilaçlar gibi hastanın diğer bulgularına yönelik yardımcı ilaçlar kullanılır.

İlaç tedavisinde dikkat edilmesi gerekenler

– Romatizmalı hastalar kendi kendine veya çevresinin uyarılarına göre ilaç almamalıdır.
– Doktorun ilaç tariflerine dikkatle uymalıdır.
– Doktora daha önce kullandığı ilaçları ve bunların olumlu ve olumsuz etkilerini anlatmalıdır.
– İlaçlara bağlı yan etkiler ortaya çıkarsa hemen doktora başvurmalıdır.
– Doktora her gidişte reçete ve ilaçları yanında bulundurmalıdır.
– Zaman zaman kan muayeneleri (lökosit sayımı, idrar muayenesi gibi) ile diğer kontrol muayeneleri (göz dibi) yaptırılmalıdır.
– İlaçlar birden kesilmemelidir. Nasıl azaltılacağı ve kesileceği çok iyi öğrenilmelidir.
– İlaç içerken gebe kalıp kalamayacağını doktora danışmalıdır.
– Bazı romatizmalar (romatoid artrit gibi) çok defa tek bir ilaç ile tedavi edilemezler. Hastalar farklı amaçlara yönelik 2-3 tür ilacı birlikte almak zorundadırlar. Örneğin iltihabı giderici ilaçlarla, hastalığı baskılayanlar birlikte alınmalıdır. Çünkü hastalıkları baskılayan ilaçların etkisi 4-6 ayda başlar. Bu süre içinde hasta başka ilaç almadan diğerinin etkisi ortaya çıkana kadar bekleyemez. Bunlarla birlikte mide koruyucu ve tansiyon düşürücü gibi diğer yardımcı ilaçları da almaları gerekebilir.
– Mide korumasına özen gösterilmelidir. Aç karnına alınması önerilmemişse ilaçlar tok karnına alınmalıdır.
– Bol su içilmeli, dengeli beslenmeye çalışılmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek