Şifalı bitki çaylarıyla hastalıklardan korunun

Bitkilerle tedavinin her zaman için ilaç tedavisinden daha uzun süreceğini söyleyen uzmanlar; bitkilerin, hastalığa yakalanmadan önce tedbir olarak kullanılması gerektiğini belirtiyor.

Basit hastalıkların bitki çayları, kompresler ve bitkilerden yapılmış yağlarla tedavi edilebileceğini belirten uzmanlar, ciddi hastalıklarda da doktorun verdiği tedaviye paralel olarak bitkilerden yararlanılması gerektiğini söylüyor. Şifalı çay elde edilen bitkilerden bazıları şunlar:

Ihlamur çayı

Soğuk algınlığına ve öksürüğe karşı en etkili ve en yaygın olarak kullanılan doğal ilaçlardan biri olan ıhlamur, uykusuzluk, spazm ve kan dolaşımı bozukluklarında da etkilidir. Ancak akşam saatlerinde fazla içmemeye dikkat etmek gerekir, çünkü fazla miktarda alındığında uykusuzluğa sebep olabilir.

Yapraklarında çok miktarda klorofil taşımasından dolayı, kansızlık durumunda kullanılmasında fayda vardır. Diğer çaylarda olduğu gibi ıhlamuru da hazırladığınız zaman için ve bir daha kaynatmayın. Çünkü uzun süre kaynatılıp içilen ıhlamur, size yarardan çok zarar verebilir.

Yogi çayı

Hintli yogilerin içtiği baharatlı bir çay. Tam da kış mevsimine uygun, yani ısıtıcı. Ayurvedik bir çay olan yogi çayı, yoğun baharatların karışımından oluşuyor. Bu çayı hazırlamak için ufak bir tencereye bir parça kabuk tarçın, 4-5 kakule tanesi, 1 ufak kök zencefil, 2 karanfil ve 4-5 adet tane karabiber koyun. Üzerine 2 su bardağı su ilave edip 5 dakika kadar kaynattıktan sonra dilerseniz içine 1 tatlı kaşığı siyah çay ekleyip, biraz demlendirip süzün. Dilerseniz sütle karıştırıp için.

Isırgan otu çayı

Birçok rahatsızlığa iyi gelen ve sonbahardan ilkbaharın sonuna kadar bahçelerde bol miktarda yetişen bir ottur. Özellikle metabolizma rahatsızlıklarına, mide, bağırsak, böbrek, romatizma ve gut hastalıklarına iyi gelir. Ayrıca nefrit, sarılık, idrar yolları taşları ve özellikle kansere karşı günde 3-4 fincan ısırgan otu çayı çok yararlıdır.

Isırgan çayını hazırlamak için kişi başına bir tatlı kaşığı kuru veya bir avuç taze ısırgan otu yeterlidir.

Bitki çaylarını hazırlarken

Uzmanlar, tabiattaki şifalı birçok bitkiden, bitki çayı hazırlarken şunlara dikkat edilmesini öneriyor:

– Bitki çayı hazırlarken özellikle taze kaynamış klorsuz su kullanın.

– Suyunuzu kaynattıktan sonra 1-2 dakika dinlendirin.

– Porselen bir demliğe önce çayını yapacağınız bitkiyi koyun ve üzerine gerekli miktarda su ekleyin.

– Genellikle 1 tatlı kaşığı kuru veya bir avuç taze ot için dörtte bir litre su kullanmak gerekir.

– Çayın demlenmesi için 2-5 dakika yeterlidir.

– Kök bitkilerden çay yapacağınız zaman (zencefil, havlıcan gibi) aynı miktarda su ve bitkiyi birlikte cezveye koyup kaynatma yoluyla çayınızı hazırlayabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek