Soğuk algınlığını bitkilerle tedavi edebilirsiniz

Vücudu olumsuz etkileyen soğuk algınlığını tedavi edecek bir ilaç yok. Ama bol sebze, meyve yemek, dinlenmek ve özellikle bitki çayları içmek büyük fayda sağlıyor.

Soğuk algınlığı, çeşitli virüslerin yol açtığı, üst solunum yollarında bazı belirtilere yol açan hafif seyirli, bulaşıcı bir hastalık. En çok üst solunum yollarında ağız, boğaz, burun ve gırtlakta etkisini gösteriyor. İlerlemesi halinde, alt solunum yolları denilen bronş ve akciğerleri de etkisi altına alıyor.

Soğuk algınlığını tedavi edici bir ilaç yoktur. İstirahat, temiz hava, ağrı kesici ve ateş düşürücüler ile akıntıları azaltan ilaçlar ilk akla gelen tedbirler arasında. Bol meyve yemek, sıvı almak, C vitamini yönünden zengin diyetle beslenmek, güneş ışınlarından yararlanmak, aşırı yorgunluk ve stresten uzak durmak da koruyucu önlemler arasında. Bütün bunların yanında bitkisel reçeteler de kullanmak büyük faydalar sağlıyor.

Gerekli bitkiler
– Adaçayı
– Ihlamur (özellikle yaprağı)
– Ekinezya
– Kuşburnu
– Zencefil (toz veya ezilmiş)
– Bal (şeker hastaları kullanamaz)

Kullanılışı
Önce ıhlamur yaprağı ve kuşburnu 2 dakika kaynatılır. Ocak söndürüldükten sonra içerisine adaçayı, ekinezya ve zencefil konularak 15 dakika demlenip süzülür. Ilık hale geldikten sonra bal karıştırılıp içilir.

Ayrıca okaliptüs ve kekik yaprakları, kaynar suya atılarak çıkan buharı teneffüs edilirse çok faydalı olur. Susamdan elde edilen tahin, bal ile karıştırılıp yenirse boğaz ağrısı ve bronşite iyi gelir. Kışa girerken bağışıklık sistemini güçlendirmek için bolca tüketilmesinde yarar vardır.

Balı çok sıcak içeceklere karıştırmayınız. Ihlamurun yaprağı kaynatılarak üst solunum yolu enfeksiyonlarında, çiçeği ise demlenerek sinirsel rahatlık sağlaması amacıyla kullanılması daha uygundur.

Piyasada kuşburnu ile hatmi çiçeği karıştırılarak satılmaktadır. Kuşburnu hatmi çiçeği ile birlikte kısa sürede daha kırmızı bir renk vermekte ve daha ekşi bir tat vermektedir. Kuşburnu aslında tek başına kaynatıldığında koyu kırmızı renk vermez. Bu şekilde karışık kullanılmasında bir sakınca yoktur. Hatmi çiçeği de kış hastalıklarında faydalıdır.

“Soğuk algınlığını bitkilerle tedavi edebilirsiniz” için bir yanıt

  1. kuşburnu çayı soğuk algınlığına karşı çok faydalı. ben kuşburnu çayını 15 gündür kullanıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek