Sürekli mutlu kalmak için pozitif düşünün

Hayatınız boyunca özgüven eksikliği yaşadıysanız, potizif düşünmeye çalışın. Pozitif düşünce, güven verir. Psikolog Battler, özgüven eksikliğinin acısını hayat boyu yaşayan kadınlara, “Olumlu düşünün, başarabilecek hedefler seçin” diyor.

ABD’li psikolog Artest Battler, özellikle iş kadınlarında bir hayli ön plana çıkan özgüven eksikliğinin, çok da fazla büyütülmemesi gerektiğini belirtiyor.

Sevilmediğinizi hissediyorsanız
Eğer kendinizden şüphe duyuyorsanız, pasif davranıyorsanız, aşırı uyum göstermeye çalışıyorsanız, eleştirilere karşı çok çekingenseniz ve sevilmediğinizi hissediyorsanız, Battler’ın tavsiyelerine mutlaka uyun. Çünkü sizde özgüven eksikliği bir hayli üst seviyede.

Olumsuz deneyimler ve….
Ben ve birçok psikolog arkadaşımın yaptığı araştırmalara göre, özgüven eksikliği, durup dururken olan bir problem değil. Aşağılık duygusu, umutsuzluk gibi duygular; genellikle evde, okulda veya işte yaşanan olumsuz deneyimlerinden sonra ortaya çıkar.

Ailenin davranışı çok önemli
Örneğin, siz büyüme aşamasındayken, anne veya babanız size sağlıklı ve destekleyici bir çevre sağlayamamış olabilir. Size karşı çok eleştirel, talepkâr ve/veya aşırı koruyucu olabilirler. Bunun sonucu olarak, kendiniz hakkında olumsuz düşünmeye başlarsınız.

Özgüven eksikliği hissedilmesine yol açan olaylar…

– Çok değerli bir yakınınızı kaybetmek.

– Anne-babanızın boşanması.

– Başarısızlık, hayal kırıklığı gibi olumsuz olayları fazla büyütmek.

– Sürekli kendinizi eleştirmek.

– Olayların sonuçlarını, olduklarından daha kötü bir şekilde değerlendirmek.

– Ailenizin sizinle ilgili beklentilerine karşılık verememe duygusunun had safhaya çıkması.

– Gerçekçi olmayan hedefler seçerek, başarısızlığınızı hazırlamak.

– Arka arkaya birkaç olayda hayal kırıklığı yaşamak.

– Çevreniz tarafından, bazı konularda başarısız bulunularak eleştirilmek.

– Arkadaşlarınızın, sizden daha başarılı işlere imza attığını bilinçaltınıza kabul ettirmek.

Yapmanız gerekenler…

Bir liste hazırlayın: Acil olarak, hayatınızda önemli olduğuna inandığınız sorunların bir listesini çıkartın. Daha sonra, bunları iyileştirmenin veya değiştirmenin yollarını yazın. Bütün sorunlarınız tabii ki kolay ve hızlı bir şekilde çözülemez ama hemen harekete geçebileceğiniz noktalar mutlaka olacaktır.

Olaylardan dersler çıkartın: Üzücü olaylarla her an karşılaşabilirsiniz. Kötü veya üzücü bir şey olduğunda, olumsuz düşüncelerinizin farkına varın. Tamamen duygularınızla hareket etmek yerine, içinde bulunduğunuz durum hakkında mantıklı olarak düşünün. Sonra bu olayların neden olduğunu düşünün ve ders alın.

Haklarınızı koruyun: Haklarınıza sahip çıkmayı öğrenin ve makul olmayan istekleri kabul etmeyin.

Her şey şans değildir: Başardığınız şeylerin, büyük yüzdesini şansa bağlamayın. Bunun yerine, kişisel başarılarınız için de kendinizle gurur duyun.

Fikirlerinizi savunun: Başkalarının fikirlerine saygı duyarak; kendi duygularınızı, düşüncelerinizi, inançlarınızı, ihtiyaçlarınızı, dürüst ve net bir şekilde ifade etmeyi öğrenin.

Başarılı işlere imza attığınızda, kendinizi mutlaka ödüllendirin

Fiziki yapınız başta olmak üzere, ukalalığa kaçmadan kendinizle ilgili bütün iyi yönlerinizi tek tek gözden geçirin.

Güçlü yönlerinizi öğrenmeye çalışın: Birçok konuda, diğerlerine göre daha becerikli ve iddialı olduğunuzu unutmayın. Hayatınızın her alanında mükemmel olmanın, imkânsız bir şey olduğunu düşünün.

Ulaşılması imkânsız olmayan hedefler belirleyin: Gerçekçi olan ve beklentilerinizi karşılayan hedefler belirleyin. Öncelikle, bu hedefleri başarmaya çalışın. Amacınıza ulaştığınız takdirde, kendinizi ödüllendirin. Bu durum, özgüveninizi ve kendinizle ilgili memnuniyetinizi destekler. Psikolojinin öncülerinden William James, bunu, “Kendinden memnun olmak = Ne başardığımız / Başarmayı hedeflediğimiz şey” diyerek özetliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek