Süt dişleri ne zaman düşer?

Süt dişleri çocukluk döneminde ortalama 8. ayda sürmeye baslar ve 33. aya kadar sürmeleri devam eder. Ilk olarak 6-10. aylarda alt çenede ön bölgedeki kesici süt dişleri sürmeye baslar, hemen ardindan üst çene ön bölgedeki kesici süt dişleri takip eder.

Ağızda toplam 20 tane süt dişi vardır, en son süren süt dişleri çenenin arka kısmındaki süt azi dişleridir. Dis sürmesindeki gecikmeler genellikle beslenme ve genetik kaynaklıdır. Anne sütü alan çocuklarda süt dişlerinde sürme bozuklukları daha az gözükmektedir.

Çocuğun anne sütü emme esnasında ağzında meydana gelen negatif hava basıncı çene gelişimini dolayısıyla süt dişlerin sürmesini olumlu yönde etkilediği gibi, anne sütünün besleyici özelliği gelişime yine olumlu yönde katkıda bulunmaktadır.

Süt dişleri sürme esnasında bebeğe kaşınma, yanma kimi zamanda ufak ağrılar seklinde rahatsızlık verir, bebeğin ağzına ve özellikle ağzın bilhassa ön bölgesine oyuncaklarını veya elini getirmesi ve ısırması bebeğin diş çıkarttığını düşünmemize sebep olabilir.

Bebekte meydana gelen diş sürmesi esnasındaki rahatsızlığı diş sürme oyuncakları veya kaşıntıyı ve ağrıyı giderici merhemlerle bebeğin bu dönemi az bir sıkıntıyla atlatması sağlanabilmektedir.

Diş çıkartma esnasında bebekte genel bir ateş de görülebilir, bu tip durumlarda diş doktoruna başvurulmasında büyük fayda vardır. Süt dişleri ağızda aralıklı şekilde bulunabileceği gibi sıralı düzgün bir şekilde de bulunabilirler. Bu çocuğun ilerde çıkacak olan daimi dişlerininde aynı şekilde olacağı anlamına gelmemektedir.

Süt dişleri ilerde sürecek olan daimi dişlerin yerini muhafaza eder ve çene gelişimini tetikler, bu sebeple süt dişleri ağızda daimi dişler sürene kadar korunmalıdır.

Süt dişlerinde meydana gelen çürük, kırılma, iltihaplanma mümkün olduğu ölçüde tedavi edilmelidir, eğer tedavisi mümkün değilse ve alttan gelecek olan daimi dişe zarar vereceği düşünülürse süt dişinin çekimi uygun görülebilir, ancak erken çekilen süt dişinin meydana getireceği boşluk ilerde daimi dişlerde çapraşıklıklara sürme bozukluklarına sebep olabilir, bu nedenle erken çekilen süt dişinin yerini muhafaza etmek için diş hekimi tarafından yer tutucu apareyler yapılabilir. Yer tutucular alttan gelen daimi diş sürene kadar mevcut yeri koruyarak komsu dişlerin bölgeye kaymasını engeller.

Süt dişleri daimi dişlere uygulanan dolgu, kanal tedavisi gibi tedavileri rahatlıkla kabul edebilmektedir, süt dişlerinin erken çekimi en son düşünülmesi gereken tedavi seçeneği olmalıdır. Anne ve babanın diş fırçalama alışkanlığını çocuğa arka süt dişleri çıktıktan sonra vermeleri gerekmektedir.

Süt dişlerine gerekli önemi gösteren çocuk ilerde daimi dişlere de ayni özeni gösterecektir. Altı yaşında ilk daimi diş süt dişlerinin en arkasından süren altı yaş dişi de denilen birinci büyük azı dişidir.

Daha sonra ön süt dişleri 7 yaşında sallanmaya baslar ve çıkarak yerini daimi dişlere bırakırlar, bu daimi dişler süt dişlerinden daha uzun ve daha geniştirler. Süt dişleriyle daimi dişleri birbirinden ayıran en bariz özellik, görünüş olarak daimi dişler daha keskin çizgilere sahiptirler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek