Takıntılı çocuk davranışları

Takıntılı çocuk davranışları

Tırnak yeme, parmak emme ve nefes tutma gibi takıntılı çocuk davranışları birçok anne babayı rahatsız eden ve sebepleri araştırılması gereken takıntılardır.

Takıntılı çocuk davranışları

Çocuklarda görülen parmak emme, kafayı vurma ve nefes tutma gibi takıntılı davranışlar, nedenleri tespit edilerek anne-babaların kendi başlarına veya bir uzman eşliğinde uygulayacakları tedavilerle çözülmesi gereken sorunlu çocuk davranışlarıdır.

Çocukluk çağında kötü alışkanlıklar

Çocukluk çağındaki alışkanlıkların çoğu o kadar yaygındır ki, kimi zaman normal bile kabul edilebilir. Bu alışkanlıklar stres ve anksiyeteyi rahatlatmaya yarayabilir. Bazen öfke, sinirlilik ya da sıkıntının ifadesi olabilir.

Bebeklerde en çok görülen alışkanlıklar; parmak emme, kafayı vurma ve nefes tutma gibi sorunlu davranışlardır. Takıntılı davranışlar özellikle de okul çağındaki çocuklarda sık görülür. Alışkanlıkların çoğunun önemli hasarlara yol açmadığı bilinmektedir.

Bebeklik ve ergenlik dönemlerinde görülen hastalıklar, rahatsızlıklar, yaralanmalar ile ilgili kapsamlı bilgilerin yer aldığı, ebeveynler için rehber nitelikli “Çocuğum Hastalandığında Ne Yapmalıyım?” adlı kitaptan çocuklarda görülen takıntılı davranışlara dair bilinmesi gerekenleri Pudra.com sayfalarına taşıyoruz.

Çocuklarda parmak emme

Bir çocuk sıkıldığında, öfkelendiğinde ya da rahatı kaçtığında başparmağını emebilir. Başparmak emmek, özellikle 3 yaşına kadar pek çok çocukta oldukça yaygındır. Bazı çocuklar 6 ya da 7 yaşına kadar bu alışkanlığı sürdürebilir. Bu gibi durumlarda çocuğunuzu durdurmaya çalışın. Ödüllendirme yöntemini kullanırsanız işe yarayacaktır.

Çocuklarda tırnak yeme

Çocukların yaklaşık üçte biri tırnaklarını yer. Bu alışkanlık genellikle okul çağında başlar ve yetişkinliğe kadar devam edebilir. Tırnak yeme alışkanlığı, tırnaklarda şekil bozukluğu ve ağrıya yol açabilir. Küçük bir çocuk tırnağını yediğinde dikkatini dağıtmaya çalışırsanız, bu alışkanlıktan kurtulabilir. Yaşça daha büyük çocuklara tırnak törpüsü, tırnak makası gibi hediyeler alabilirsiniz.

Çocuklarda kafayı vurma

Kızan, öfkelenen ya da sıkılan bir çocuk sert bir yüzeye başını vurmaya çalışabilir. Bu tür bir davranış okul öncesi çocuklarda az görülür ve genellikle 4 yaşından sonra sona erer. Tehlikeli olsa da çocuğa zarar vermez. Etkisini hafifletmek için çocuğunuza yastık ya da minder vermeyi deneyin ama bu durumda yapılması gereken en iyi şey görmezden gelmektir. Eğer vurma, çok şiddetli ya da inatçı bir hal alırsa, doktorunuza danışın.

Çocuklarda nefes tutma nöbetleri

Okul öncesi çağda çok az sayıda çocuk alışkanlık olarak nefesini 30 saniyeye kadar tutabilir. Sonuç olarak baygınlık görülmez. Bazen sinir ya da ağrıdan bazen de ebeveynlerine dediğini yaptırmak için bu yola başvurabilirler. Ebeveynler olarak bu tür girişimleri görmezden gelmeniz en iyisidir. Çocuklar tahmini olarak 4 yaşına geldiklerinde bu tür davranışları bırakırlar. Ama yine de endişeleriniz varsa, bir doktora başvurabilirsiniz.

Çocuklarda tikler

Devamlı, istem dışı hareketler, özellikle okul çağındaki çocukları etkiler. Yüz ve baş kısımları, en çok tik hareketlerinin olduğu bölgelerdir. Örneğin göz kırpma alışkanlığı bunlardan biridir. Tikler genellikle stresten kaynaklanır ve çoğu durumda birkaç ay içinde kendiliğinden yok olur. Eğer tik rahatsız edici boyutlara vardıysa, bir doktora danışın. Çocuğunuz bir çocuk psikiyatristinden ya da çocuk doktorundan öneri ve tedavi konusunda yardım alabilir.

Çocuklarda takıntılar

Okul çağındaki çocuklar, bazı hareketleri devamlı olarak yapmak zorunda hissedebilir ve takıntı haline getirebilir. Örneğin kaldırımdaki çizgilere basmamak gibi. Takıntılar görmezden gelindiğinde genellikle kaybolur. Eğer inatçı bir şekilde devam ederse veya artarsa, bir doktora danışmanız gerekebilir.

Çocuklarda saç çekme ya da kıvırma

Her yaştan çocukta, sinirlilik ve anksiyete nedeniyle saçıyla oynama takıntısı olabilir. Çoğunlukla, bu tür alışkanlıklar endişe verici değildir. Nadiren de ciddi duygusal rahatsızlıklar bazen saç yolma takıntısı şeklini alır ve kelliğe bile yol açabilir. Eğer çocuğunuz saçını sürekli olarak çekiyorsa, mutlaka bir doktora danışın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek