Tikler ve çocuklar üzerindeki etkileri

Çocukların, kendine güvenini olumsuz etkileyip arkadaş ilişkilerini ve sosyal hayatını olumsuz yönde etkileyen tikler konusunda bir psikiyatri uzmanına başvurarak destek alınması gerekir.

Çocukluk çağında görülen tiklerin çoğu anne, baba, öğretmen ve arkadaşların olumlu tutumu ile yerleşmeden kaybolur. Tikler sık sık yeniden ortaya çıkıyor, çocuğu rahatsız ederek arkadaş ilişkilerinde sosyal hayatında sorun yaratıyor.

Genellikle tikler, beynin çalışması ile ilgili bir düzensizlikten kaynaklanır. Tik belirtileri, çoğunlukla gerginlik veren bir olay sonrasında artar.

Ailenin ya da öğretmenlerin “İsteyerek yapıyor” şeklinde çocuğu yanlış anlamaları ya da belirtileri kısıtlamak için cezalandırma, utandırma gibi yollara başvurmaları, belirtilerin şiddetlenmesine ve çocuğun gerginliğinin artmasına neden olur.

Tikleri söndürme ve yok etmede, aile ve öğretmen ile yapılan işbirliği büyük ölçüde yarar sağlar. Öğretmenin bilgilendirilmesiyle, sınıfta çocuk için daha olumlu ve destekleyici bir çevre sağlanabilir.

Anne-babanın tikler hakkında bilgilendirilmesi, tiklerin çoğu zaman erişkin yaşa gelmeden kaybolduğunu açıklanarak endişelerinin giderilmesi çok önemlidir.

Anne-babaların, bu davranışların çocuğun elinde olmadan ortaya çıktığını bilerek çocuğunu anlaması ile gerginlik azaltılmış ve kaygının çocuğa bulaştırılması önlenmiş olur.

Eğer çocuk tikleri ev dışı ortamlarda sergilemiyor, belirli durumlarda gösteriyorsa; tiklerin ortaya çıktığı durumların değerlendirilmesi gerekecektir.

Gerginliğin arttığı ya da yoğun ilginin gösterildiği durumlar tespit edildiğinde gerginliğin azaltılması, destek ve ilginin çocuğun pozitif yönlerine kaydırılması yardımcı olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek