Türkiye kök hücre merkezi oluyor

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur, Ağustos ayında çalışmalarına başlayacak olan Moleküler Araştırma Merkezi’nde kök hücre üreterek Ortadoğu’ya ve Avrupa’ya satacaklarını bildirdi.

Prof. Dr. Keleştemur yaptığı açıklamada, Kayserili hayırsever iş adamı Ziya Eren’in kendisi ve eşi Betül Eren adına yaptırdığı Moleküler Araştırma Merkezi’nin kaba inşaatının tamamlandığını kaydetti.

Devlet Planlama Teşkilatı’nın da merkezin donanımı için gerekli ödeneği gönderdiğini ifade eden Prof. Dr. Keleştemur, şu bilgileri verdi:

“Üç yıl içerisinde buraya 12 milyon lira harcama yapacağız. Burası ileri moleküler araştırmaların yapılacağı bir merkez olacak. Merkezin bir katında kök hücre araştırmaları, bir katında da moleküler araştırmalar yapılacak. Kök hücre tedavisi artık bazı hastalıklarda düzenli uygulanmaya başlandı.

Aslında binayı bir şekilde yaptırabilirsiniz, malzemeleri de alabilirsiniz ama hep bizim yaya kaldığımız, sıkıntı çektiğimiz konu yetişmiş bilim insanı unsurudur. Bu nedenle biz gerekli bilim insanı unsurunu temin etmek için çalışmalara binanın inşaatından önce başladık. Buralarda çalışacak genç elamanları yetiştirmek için bir proje başlattık. Burada çalışacak genç bilim adamlarımızı şuan da yurt dışında yetiştiriyoruz.”

Rektör Keleştemur, bir kurumu hayata geçirmenin, bilim adamı yetiştirmenin uzun zaman alan çalışmalar oluğunu belirterek, bu süreci kısaltmak için İngiltere’de çalışan İran asıllı bir bilim adamından da danışmanlık hizmeti aldıklarını kaydetti.

Söz konusu bilim adamının 2-3 ayda bir ekibi ile birlikte Kayseri’ye gelerek çalışmalara yön verdiğini dile getiren Prof. Dr. Keleştemur, şöyle devam etti:

“Tabi bu bilim adamı benim de yakından tanıdığım, bizi de seven birisi ama onun da bir ücreti var. 250 bin dolar olan danışmanlık ücretini pazarlıkla 150 bin dolara düşürdük. Ancak, bu ücreti genel bütçeden vermemiz mümkün değildi. Burada da Kayseri Sanayi Odası Başkanı Mustafa Boydak devreye girerek bir kısmını kendisi karşıladı, bir kısmını da oda yönetim kurulu üyeleri verdi. Kendisine ve yönetim kurulu üyelerine çok teşekkür ediyorum. Bunlar unutulacak şeyler değil.”

Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur, merkezin Ağustos ayında çalışmalarına başlayacağına dikkati çekerek, “Burada kök hücre üreterek öncelikle Ortadoğu’ya, ardından da Avrupa’ya satacağız. Merkezi, bir yandan bilimsel tarafını, bir yandan da ticari boyutunu düşünerek dizayn ediyoruz” dedi.

Merkezin maliyetinin çok yüksek olduğunu vurgulayan Keleştemur, “Clean Room” adı verilen bazı odaların sadece tek bir kapısının maliyetinin 100 bin lira olduğunu ve dünyada da tek bir yerde üretildiğini sözlerine ekledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek