Ucuza satılan ballar sağlığımızı tehdit ediyor

Daha çok bal elde etmek için nişasta bazlı şekerle beslenen arıların zamanla hastalığa yakalandığını belirten uzmanlar, hasta arılar tarafından yapılan balların sağlıksız olduğunu belirtiyor.

Arıcılıkta kullanılan nişasta bazlı şekerle ilgili açıklamalarda bulunan İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Hayrettin Akkaya şunları söyledi:

“Arılar, ilkbahardan itibaren belirli bir beslenme sürecine girerler. Bu doğal bir beslenme sürecidir. Kendileri için kışın gerekli olan gıdayı depo ederler. Bunun fazlasını biz bal olarak tüketiriz. Onlara da arıların miktarına göre belirli oranlarda bal bırakırız.

Arıcılarımız, üreticilerimiz balı tamamen alarak, mısır nişastası kaynaklı şekerlerden fruktozu arılara verirler. Arıları bunlarla kuşatmak isterler. Arıların gerekli proteini alamamaları kaynaklı sorunlardan dolayı bal arılarında istenmeyen problemler çıkıyor. Nozemoz hastalığı çıkar. En etkili ve en yaygın hastalıklardan birisidir.

Arılar bal üretmek için ilkbaharda çıkarlar ama bu ihraç şekerlerden dolayı ishal olurlar. Bal arıları güçlerini kaybederler, gittikleri yerlerden yeterince gıda toplayamaz, geri dönemezler. Böylece arılar azalır. Sonbaharda arılar bal yerine glikoz, fruktozla beslendiği için bu gibi sorunlar çıkar.”

“Sadece balla ya da sakkarozlu gıdalarla beslenmeliler”

“Arılar mutlaka balla beslenmelidir. Sonbaharda yeterince kovanlarda bal yoksa polenli kekler yapmamız gerek. İçinde de sakkaroz kullanılmalıdır (çay şekeri), polen ihtiyacı olacaktır arıların. Mutlaka protein kaynaklı destekler vermemiz gerek. Bu da saf soya proteininden gelebilir.”

Fiyatı 20 TL altında olan ballara dikkat edin

“Suni yemlerin kullanılması balın kalitesini etkiler. Arıların sayısının azalması daha az bal üretimine sebep olur. Sahte, hileli şuruplar verilmemelidir. Balın fiyatı çay şekeri fiyatının 10 katı fazlası olması gerekir. 20 TL altında olan ballardan şüphelenmek gerek. Bunlarda ya katkı vardır ya da besin değeri düşüktür.

Ayçiçek balı saf üretilmişse ucuz olabilir. Ama bunun da ayçiçek balı olarak sunulması gerekir. Normalde yayla balı diye bir bal pazarlanıyorsa bunun 20 TL’den aşağı olmaması lazım. Fruktoz katıyorlar, balın içine bal olmayan şekerler katıyorlar. Bu hileli bir baldır. Dikkat etmek gerekir.

Baldan şifa beklerler. Çok faydaları var. Güç verir, proteinler vücudu destekler, hastalık dönemindeki insanlara faydalıdır. Bal yerine şerbet verirseniz, insanlar iyileşecekleri yere daha çok hasta olurlar.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek