Vertigo (baş dönmesi) nedenleri ve tedavisi

Vertigo (baş dönmesi) nedenleri ve tedavisi

Nöroloji kliniklerinde sık karşılaşılan şikâyetlerden birini oluşturan baş dönmesi, çoğu zaman altında önemli bir hastalık bulunmayan ve kendiliğinden düzelen bir belirti olarak ifade ediliyor. Ancak bazen çok ciddi nörolojik bir hastalığa da işaret edebileceği unutulmamalıdır.

Vücudumuzun mekândaki pozisyonundan haberdar olmayı ve dengemizi sağlayan bazı mekanizmalar var. Göz, iç kulaktaki denge organı, kas ve eklemlerden kalkan uyarılarla sürekli baş ve vücudun diğer kısımlarının birbiriyle ve mekândaki yerleri hakkında beyne bilgi geliyor. Bu mekanizmalarda bozukluk olunca denge bozukluğu veya baş dönmesi ortaya çıkıyor.

Baş dönmesi sık karşılaşılan bir şikâyettir. Ancak hastalar çok farklı şeyleri baş dönmesi olarak ifade edebiliyor. Vertigo, hastanın kendi bedeni veya çevrenin etrafında gerçekten dönmekte olduğunu zannetmesiyle gelişen bir tablo. Bu şekilde bir dönme hissi olmadan ortaya çıkan vertigo ise yalancı vertigo (dizzness) olarak tanımlanıyor.

Vertigo (baş dönmesi) belirtileri

Vertigo çok şiddetli olduğunda hastalarda gözlerde sıçrayıcı hareket, bulantı ve kusma, ayakta duramama şeklinde belirtiler de olabiliyor.

Vertigo (baş dönmesi) nedenleri

Vertigo; iç kulak, denge siniriyle ilgili hastalıklar, beyin sapı ve beyinciği tutan hastalıklarda görülebiliyor.

Meniere hastalığı: İç kulakla ilgili bir rahatsızlık. Hasta dakikalar veya saatler süren ataklar halinde tekrarlayan vertigodan yakınıyor. Bu sırada ayakta duramıyor, en ufak baş hareketiyle şiddetli vertigo gelişiyor. Genelde bulantı, kusma ve kulak çınlaması eşlik ediyor. Atakların tekrarlaması hasta olan iç kulak tarafında işitme kaybına neden oluyor.

İyi huylu tekrarlayıcı pozisyona bağlı vertigo: İç kulakla ilgili bir rahatsızlıktır. Başın belli bir pozisyonunda ortaya çıkan, vertigo ve gözde sıçrayıcı hareketlerle karakterize iyi huylu bir hastalık olarak nitelendiriliyor. Saniyeler içinde gelip geçiyor, başın aynı pozisyona getirilmesiyle tekrar başlıyor.

Diğer nedenler: Beyin sapı- beyincik birleşme bölgesinden denge siniri geçiyor. Bu bölge tümörlerinde vertigo, kulak çınlaması, giderek artan işitme kaybı olabiliyor. Beyin sapı ve beyincik damar tıkanma ve kanama durumlarında da baş dönmesi gelişebiliyor. Ancak bu durumlarda birçok bölge fonksiyonunu kaybettiği için kafa sinirlerinin çoğunda tutulum, bir taraf kol-bacakta felç gibi nörolojik bozukluklar görülebiliyor.

Multiple skleroz vertigo şikayeti yapabilir

Multiple skleroz hastalığında beyin sapı ve beyincik, göz tutulumları olabiliyor ve vertigo, dengesizlik gibi şikâyetler yapabiliyor. Oturma kalkma sırasında gelişen tansiyon düşüklüğü, çeşitli kalp hastalıkları, ağır kansızlıklar ve metabolik bozukluklar vertigo yapabiliyor uzmanlara göre.

Boyun kemiklerinde bozulmalar ve kireçlenmeler bu kemiklerin içinden geçen ve beyin sapı ile beyinciği besleyen damarları sıkıştırarak vertigo yapabiliyor. Uzmanlara göre, bazı psikiyatrik rahatsızlıklarda da tekrarlayan vertigo şikâyeti olabiliyor.

Yaşlı ve birçok hastalığı olan (özellikle diyabet gibi) kişilerde sürekli yalancı vertigo ve dengesizlik şikâyetleri ortaya çıkabiliyor.

Vertigo (baş dönmesi) tanısı nasıl konuyor?

Vertigo tanısı konulması için bir dizi tetkik gerekiyor. Hastanın vertigosunun gerçek olup olmadığının anlaşılabilmesi için ayrıntılı sorularla öykü alınıyor. Ardından dikkatli bir nörolojik muayene yapılması gerekiyor. Beyin görüntülemesi istenecekse beyin magnetik rezonanslı (MR) görüntüleme tercih ediliyor. Çünkü MR beyin sapı ve beyin sapı-beyincik birleşim yerini, iç kulak yapılarıyla ilgili iltihabi durumları daha ayrıntılı gösteren bir tetkiktir.

Gereken durumlarda kulak-burun-boğaz(KBB) muayenesi ve odiyometrik (işitme ile ilgili) testler yapılıyor. Rutin kan tetkiklerine bakılıyor. Başka birçok hastalıkla ilişkili olduğu yönünde şüphelenilen hastalarda ileri incelemelere başvuruluyor.

Vertigo (baş dönmesi) nasıl tedavi ediliyor?

Vertigo beyin damar hastalığı, MS, beyin tümörü, boyun kemiklerinde kireçlenme gibi hastalıklarla ilişkili ise bu hastalıklara yönelik özel tedaviler uygulanıyor.

İç kulakla ilgili vertigolarda genelde tedavi hastanın şikâyetlerini hafifletmeye yönelik uygulanıyor. Kulak Burun Boğaz tarafından uygulanan bazı özel baş manevraları da tedavide kullanılıyor. Sık tekrarlayan vertigo atakları olan hastalar için çeşitli tedavilerle atak önleyici tedaviler oluşturulmaya çalışılıyor.

“Vertigo (baş dönmesi) nedenleri ve tedavisi” için 15 yanıt

  1. Sayın hocam benım sorunum bazen sık sık olarak dengesızlık hemen düşüp bayılacağım gıbı bır durum baş dönmelerı bıktırdı.küçükken dayım benı severken yayla evının kırısıne kafamı vurmuş o an bayılmısım ılkokul yıllarında kısa aralıklı bayılmalar göz kararmaları doktora gıdıyoruz doktor bır sey bulamazdı yaş 30 bır yıl önce yuksek tansıyon rahatsızlığı geçırdım 250-150 oldu ama benı fazla yormadı hafıf bır geçmeyen bır baş agrısı ıle doktora gıttım bu çıktı prıtorplus 80mg/12.5mg bırde movıas 10mg ılaçları verdı ama vucudumdan kan, ıdrar, kalp için ultrasyon, tomografı vb, böbrek damarlarında mr aldı sonuç böbrekte 1cm cıvarında taş başka bır sey yok hocam alkol yok sıgara yok yabancı madde alışkanlığı yok atletık yapılı bırısıyım bu neden oluyor.çok sıkıldığım zamanlarda üzüntulu veya sınırlı hallerımde nefese doyamama oluyor camılerde namaz kılamıyorum veya belber koltuğuna oturamıyorum baş dönmesınden bayğınlık hıssımden ne yapayım ben bır çıkıs yolu yokmu movıas ılacını bıraktım 8 ay oldu tansıyon düzenleyıcı ılacıda ara sıra unutuyorum benım tansıyonum 12, 08 ben böyle ne olacagım bılmıyorum hocam yardım edersenız sevınırım saygılarımla.

  2. selam benim annem 1yılı aşkındır vertigoyla savaşıyo şiddetli baş dönmesi bulantı denge kaybı 4 yada 5 ayda bir tekrarrlıyo ilaç kullanıyo ama bunun kesin bir tedavisi yokmu yani sürekli bu böyle ataklar halinde gelecekmi

  3. merhaba.3 gün önce tatilden geldim yatarken pencereye uzandm çok şiddetli bi baş dönmesi oldu ve yatarken sağa sola dönmekle tekrarladığını farkettm.ayaktaykende yukarı bakınca oluyo.dr a gittm orta kulağımda bir enfeksiyon olduğunu söledi damla – tetradox 100 mg. betaserc ve sefal verdi ama hala devam ediyor. bu geçermi ilaçlarla.kalıcı olduğunu duydum.korkunç bişey bununla yaşamk..bilgilendirirsenz çok sevinirm ayrıca epilepsi hipertansiyon tiroid ve diabet hastasıym 58 yaşında bir bayanım .teşekkürler şimdiden.

  4. efendim gece uykularım düzenli sabah kalkıyorum kahvaltı yaptıktan yaklaşık 1 saat sonra baş dönmesi ve denge kaybım oluyor bu durumu 3 aydır çekiyorum devam ediyor aynı zamanda kulağımda kaşıntı ve akıntı vardı kbb dr. gittim mikrop kapmış deyip atntibiyotik ve baş dönmesi için betaserc 16mg ilacı verdi kullandım kaşıntı ve akıntı geçti fakat baş dönmem devam ediyor. bunun için nöroloji dr. gittim tüm kontrollerim boyun ultrason’u dahil normal çıktı yatakta sağdan sola soldan sağa dönüşlerimdede başdönmem oluyor sürekli sol tarafıma yatıyorum bu durumda rahat edebilyorum. Tansiyonum normal bu rahatsızlık bende 2 yıl öncede belirmişti doğrudan nöroloji dr. gitmiştim boyun omurlarında daralma tesbit edilmişti 10 mg surdalit ilaçla birlikte 10 günlük fizik tedavisi vermiş ve baş dönmem tamamen geçmişti. 64 yaşındayım şimdiden teşekkür eder saygılar sunarım.

  5. 15 gündür baş dönmem ve akabinde dengesizliğim var.Acile gittimbir şey bulunamadı,serum verildi,MR çekilmesi istendi ama 52 saniye kala çıktım,çünki öleceğimi zannettim.Aynı zaman da diabet hastasıyım.Tansiyonum şekerim de iyi,ne yapabilirim,4,5 numara gözlük kullanıyorum,teşekkürler

  6. slm ben 35 yaşındayım 5-6 ay önce kbb uzmanı tarafından vertigo teşhisis konuldu. 4,5-5 ay sabah akşam vasoserc kullandım. 1 ay ara verdim baş dönmelerim tekrar başladı. Sürekli ilaç kullanmam mı gerekiyor. Kullanmayınca ataklar devam ediyor.Ömür boyu bu ilacı kullanmak istemiyorum. Tedavisi yok mu? Teşekkürler..

  7. merhaba 4, gün önce işden geldim akşam yemeğini yedim saat 11,00 civarıda uyumak yatağa uzandım bir anda basım döndü yönümü değiştirdim yine basım döndü ayağa kalktım birden bulantı kusma hali acilde aldım soluğu dr dedi şikayetin ne anlattım birden olduğunu serun taktılar iğne 03,00 gibi eve geldim tatağa uzandım yine bas dönmesi ertesi gün nöroloji uzmanına göründüm anlatım şikayetimi bazı haretketler yaptırdı vertigo dedi ilaç kullanıyorum sefol diğeri baş dönmesi için hatırlayamdım 26 yasındayım şöforlük yapıyorum yardımlarınızı bekliyorum teşekkürler

  8. merhaba…benim babam 69 yaşında şiddetli baş dönmesi kusma ile hastaneye götürdük yapılan tetkiklerden sonra beyincik tıkalı denge damarrında tıknma var dendi babam ayrıca şeker tansiyon var 15 gün yattı hastanede taburcu oldu hafif bir tıkalı damarda kanama olduğu söylendi….bir kaç gün iyiye gitti daha sonra kusma baş dönmesi tekrar başladı bize yapılacak birşey yok denildi tedavisi varmı yokmu öğrenmek istiyorum teşekür ederim….

  9. Sayın hocam, 16/02/2009 tarihinde aniden rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldım.Şiddetli baş dönmesi,bulantı ve kusma akabinde… Teşhis esnasınde tansiyon 22,şeker 425 tespit edildi.3 gün hastanede kaldım.Tedavi yapıldı. Vertigo teşhisiyle taburcu oldum. 3-4 ayda düzeleceğimi söyledi hekimler. Ancak denge bozukluğum, boyun fıtığı başlangıcı teşhisiyle fizik tedavisi yaptırmama rağmen bugüne kadar tam düzelmiş değil. Bu siteyi incelerken tanılara göre benim rahatsızlığım DİZZİNESS… 59 yaşındayım,şeker ilacı ve yüksek tansiyon ilaçlarımı düzenli kullanıyorum. Bana öneriniz ne olabilir ? Teşekkür ederim.

  10. Kızım baş dönmesi yüzde uyuşma titreme yürüyememe gibi ayda bir sorunlar yaşıyor gittiğimiz hastanede yapılan tahlillerinde birşey çıkmadı kendisi 16yaşında ve tamamen psikolojik denildi mr çektirdik onda da bişey çıkmadı ama nörolojiye gitmedik bana bu konu hakkında bilgi verirmisiniz teşekkürler…

  11. Hocam merhabalar.19 yaşındayım vertigo rahatsızlığım var 11-12 saat uyuyorum ama yine uykum geliyor iş yerinde çok sıkıntı çekiyorum.Ellerim ayaklarım felç gibi oluyor.Bilincim kapanıyor.Sadece boş bakıyorum.Bazen duyma kaybı oluyor.Çok kötü bişey hocam bunun kurtuluşu yokmu yaşamakten nefret eder oldum bu hastalık yüzünden

  12. yeni teşhis konmuş vertigo hastasıyım,troid bezlerim aşırı çalışıyor,iç guatrım var,sinüz kanallarım genişleme yapmış,bu durum tekrar vertigo atağı yaparmı.

  13. 4. 5 aydan beri vestibuler noritim var ustune birde gebelik eklendi. ilac kullanamiyorum. atak sikliklarim arti. siddeti azaldi fakat hala denge sorunum ve sersemlik hali devam ediyor. hamilelik hirmonlarimdam kaynaklandigini soyluyorlar. baska ne yapabiliriz peki. artik panik atak da basladi gebeligimin tadini cikaramaz oldum. acil yardim lutfen

  14. benim 9 yaşında bir oğlum var. 3 senedir bu baş dönmesiyle uğraşıyoruz. ist.da gitmediğimiz uzman kalmadı. bütün testlerimiz mr’ımız, sara, epilepsi, kan, şeker, göz, kbb, kalp, nöroloik testlerimiz yapıldı. 1 gün halkalı araştırma hastanesinde gözetimde tutulduk. bütün sonuçlarımız temiz çıkıyor. psikiyatriye de götürdük. bir sorun olmadığı söylendi. bayılmalarımız yok. bulantı,kusmamızda yok. sadece şiddetli baş dönmesi ataklarımız oluyo arada. çocuk okula gitmeye bile korkuyor artık. ne yapmalıyız? ne olur bir yol gösterin bize.

  15. hocam merhabalar ben dün sabah yataktan kalkınca baım dönmeye başladı yaklaşık yarım saat sürdü baş dönmem akşam yatağa girinci tekrar başım dönmeye başladı sağa ve sol döndüğümde bişey yok ama yukarı doğru baktığımda sürekli başım dönüyor bunun sebebi nedir acaba

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek