Yazın hastalıklardan korunmak için gerekli önlemler

Güneş ve denize bağlı olarak ortaya çıkan yaz hastalıklarından korunmak artık çok daha kolay. Sağlık sorunları, kışın da yazın da ortaya çıkıyor. Ancak, birtakım rahatsızlıklar yaz döneminde daha fazla görülüyor. Çünkü güneş ve deniz mevsimi olan yazın kendine özel hastalıkları var.

Bazı rahatsızlıklar, yaz mevsiminin ve sıcağın etkisiyle daha da ağırlaşabiliyor. Tabii, bir de kazalardan söz etmek gerekir; boğulma, zehirli böcek sokmaları, kırık veya çıkıklar gibi yazın daha sık yaşanan durumlar…

Yanıklara ilkyardım
Yanıklar, organizmanın bölgesel olarak ateş, buhar, sıcak cisimler ile karşılaşması sonucu gelişen doku harabiyetidir. Zararın derecesini bildiren sınıflandırmada yanığın derinliği, vücudun ne kadarının etkilendiği ve yanık bölgenin yeri göz önünde bulundurulur. Buna göre:

1. derece yanıklarda (yüzeysel yanık): Ciltte kuruluk, kızarıklık ve hafif şişlik görülür. Ağrılıdır ve çok hassastır. Orta dereceli güneş yanıkları buna örnektir.

2. derece yanıklarda (kısmi kat yanık): Ciltte, kızarıklık ve nemli bir görünüm vardır. Bül denilen içi sıvı dolu kesecikler oluşmuştur. Çok ağrılıdır. Ateşle direkt temas, sıcak sıvı veya cisim yanıkları, kimyasal madde veya güneş yanıkları ikinci derece yanığa yol açabilir.

3. derece yanıklar (tam kat yanık): Cildin tüm tabakalarını etkileyip cilt altı dokudan kas, kemik ve organlara dek inmiş yanıklardır. Cilt kuru ve serttir, mumsu görünümde olabilir. Koyu kahverengiden siyaha dek renk alabilir, ağrısızdır. En çok, patlama ile oluşmuş yangınlarda veya elektrik çarpmaları ile oluşur.

Yanıklarda izlenecek ilkyardım yöntemleri
– Yanık deriyi, 10 dakika süreyle basınçsız akan soğuk suda tutun. Ağrı dinmezse, daha soğuk su deneyin.

– Yanmış bölge şişmeye başlamadan önce buradaki yüzük, saat veya ayakkabı gibi aksesuarları yavaşça çıkartın.

– Yanmış bölgedeki giysileri de yavaşça ve mümkünse keserek ciltten uzaklaştırın. Yanığa yapışmış kısımları çıkartmaya çalışmayın.

– Alanı steril bir bezle veya yanıklar için özel hazırlanmış sargılarla kapatın. Asla yapışkan sargılar kullanmayın.

– Yüz yanıkları için steril bezden bir maske yapın. Gözler ve ağız için boşluklar bırakın.

– Çok yanmış kol ve bacakları kımıldamayacak duruma getirin.

– Hastaya, bilinci yerindeyse bol su içirin.

– Yanıklara losyon veya yağlı maddeler sürmeyin. Kabacıkları patlatmayın ve yanık alana herhangi bir müdahalede bulunmayın.

Güneş çarpmasından korunun
Kızgın güneş altında uzun süre kalanlarda ve daha çok çocuklarda görülen bir yaz hastalığıdır. Şiddetli baş ağrısı, bulantı, kusma, baş dönmesi, aşırı yorgunluk, halsizlik ve yüksek ateşle kendisini gösterir. Hasta serin bir yere götürülmeli, vücudu sıkan giysiler çıkartılmalı, başına soğuk kompres yapılmalı veya buz torbası konulmalıdır. Bol sıvı, özellikle su alması sağlanmalı, ateş çok yüksekse vücut ıslak bir çarşafla sarılmalı, hasta havadar bir yerde tutulmalı ve serin bir cankurtaranla hastaneye taşınmalıdır. Başa ve kasıklara uygulanan soğuk kompres de vücut sıcaklığını düşürecektir. Böyle bir durumla karşılaşmamak için çok sıcak havalarda, günün belli saatlerinde 10.00-15.00) güneş altında uzun süreli kalınmamalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek