Yediklerinizden tat alamıyorsanız tehlikedesiniz

Uzmanlar, tat duyusunun beslenme üzerine önemli bir biyolojik etkisi olduğunu ve önemsenmesi gerektiğini söylüyor.

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nilda Turgut, tat alma bozukluğunun başka hastalıkların belirtisi olabileceğini belirtiyor.

Turgut, rahatsızlığın başta pipo olmak üzere aşırı sigara kullananlarda, diyabetlilerde, gribal enfeksiyon geçirenlerde, hepatitlilerde, A, B vitamini eksikliği bulunanlarda, ağız-yutak yerleşimli tümörü olanlarda, menopoz dönemine girmiş olan kadınlarda ve depresyon geçirenlerde görüldüğünü söyledi.

İlaç, ağız tadını değiştiriyor

Tüm bu hastalıkların yanı sıra bazı ilaçların kullanımının da tat duyusunun bozulmasına sebep olabileceğini belirten Yrd. Doç. Dr. Turgut, şu önerilerde bulundu:

“Bazı antibiyotikler, alerji için kullanılan ilaçlar, kan yağlarını düşürücü ilaçlar ve epilepsi tedavisinde kullanılan ilaçlar da tat duyusunun bozulmasına neden olur.

Tat duyusu ile ilgili bozukluklar devam ederse; ileride iştahsızlık, beslenme bozukluğu ve kilo kaybı gibi hastalıklar ortaya çıkabilir.

Tat alma sorunu ile karşılaşan kişi; eğer sigara kullanıyorsa sigarayı azaltmalı, diyabetli olanların diyabeti kontrol altına alınmalı, tat duyusu kaybına neden olacak herhangi bir ilaç kullanılıyorsa, bu durum ortadan kaldırılmalıdır.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek