Yılbaşı sofrasında ölçüyü kaçırmayın

2010 yılının bu son gününde yeni yılı karşılama hazırlıkları yaparken 2011’e sağlıklı bir başlangıç yapmak istiyorsanız bu gece beslenmenize dikkat edin. Aksi halde yeni yıla kötü bir başlangıç yapmak zorunda kalacaksınız…

Yeni yıla girerken hepimizin hayali yeni yıl eğlencesini süsleyen eksiksiz bir sofradır. Ancak bu sofranın nasıl bir besin çeşitliliğine sahip olduğu yılbaşı ertesinde kişiyi rahatsız etmemesi açısından büyük önem taşır.

Beslenme uzmanı Hülya Çağatay, “Herkes kalorisi yüksek olan besinlerin daha lezzetli olduğuna inanır oysa yılbaşı mönünüz hafif ama lezzetli besinlerden oluşmalıdır” diyor.

Özellikle kalp hastası, diyabet ya da yüksek tansiyonu olan kişilerin yılbaşı mönülerine daha fazla özen göstermesi gerekiyor. Diyabetli birinin basit şekerden oluşan tatlılar tüketmesi yılbaşı gecesinin kötü bitmesine neden olabiliyor.

Kalp hastalığı geçirmiş kişilerin yüksek yağlı ve fazla besin alımı ile alkol tüketmesi ise spazm yaşamaya kadar giden kötü sonuçlar doğuruyor. Bu nedenle kronik hastalığı olan kişilerin bu özel günlerde çok daha dikkatli olmaları gerekiyor. İşte yapmanız gerekenler:

Mönüyü hafifletin

– En büyük hatanız uzun süre aç kalmaktır. Uzun süreli açlık yaşarsanız hem yılbaşı gecesi sofraya aç oturursunuz hem de yiyeceğiniz her besin vücudunuzda depolanır.

– Yılbaşından bir önceki gün alacağınız krom – mineral desteği ani açlık ve tatlı ihtiyacınızı sınırlar.

– Yine yılbaşından bir gün önce azar azar ve sık yiyip bol su tüketmek gerekir.

– Yılbaşı sofrasında kızarmış patates ya da kroket gibi yağ oranı yüksek patatesli besinler yerine patates salatası tercih edilmelidir.

– Rus salatası gibi yoğun mayonez içerikli yağ ve karbonhidrat fazlalığı yerine yoğurtlu havuç veya kereviz salatası tüketilmelidir.

Yemekten önce bol su için

– Bol salata tüketin, salatalar lif oranı yüksek olduğu için tokluk hissi yaratır ve düşük kalorilidir.

– Tatlı tüketiminizi yemekten 1 saat sonraya bırakın. Bu konudaki tercihiniz çok daha masum olan meyveli tatlılardan yana olsun.

– Yılbaşı yemeğine başlamadan önce bol su için. Çünkü gece boyu sıvı kaybınız olabilir.

– Yılbaşının ertesi sabahı mutlaka yüzün ya da saunaya girin, bunu yapmanız aşırı alkol alımına karşı oluşan ödemi atmanıza yardımcı olur.

– Yılbaşı ertesi vücutta ciddi mineral kayıpları olduğu için halsizlik yaşayabilirsiniz. Bunun için mineral içeriği yoğun olan multi enzim kullanabilirsiniz.

Örnek yılbaşı mönüsü

Başlangıç: Kremalı brokoli çorbası
Ara sıcak: Sebzeli krep
Ana yemek: Kremalı mantarlı tavuk, fırında baharatlı patates dilimi
Salata: Havuçlu turp salatası
Atıştırmalıklar: Zeytinyağlı fasulye, börülce salatası, yoğurtlu kereviz salatası
Tatlı: Hindistan cevizli havuç topları, bitter çikolatalı mozaik

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek