Zatürre kalp zarı iltihabına neden olabilir

Tehlikeli bir hastalık olan zatürree, erken ve doğru tedavi uygulanmazsa hastada kalp zarı iltihabına neden olabiliyor.

Akciğer dokusunun iltihaplanması ‘zatürree’ olarak biliniyor. Zatürreenin ‘tipik’ ve ‘atipik’ türleri çok sık görülüyor. International Hospital’dan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu, atipik zatürreenin üst solunum yolu enfeksiyonlarıyla karışabildiğini; uzayan öksürük, hafif ateş ile ortaya çıktığını; bazen kalp zarında iltihaba bile neden olabildiğini söylüyor.

Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu, pnömokok adlı bakterinin de neden olabildiği ‘tipik’ zatürree belirtilerini şöyle sıralıyor:

– Bir ya da iki gün içinde başlayan öksürük.
– Balgamda kan olması veya paslı balgam çıkarmak.
– Şiddetli göğüs ağrıları. (Bu ağrılar, derin nefes alma ve öksürmeyle artıyor)
– Kandaki lökosit değerinin normale göre yükselmesi.
– Akciğerin belli bir kesiminde çok keskin sınırlarla izlenebilen bir görüntü.

Üst solunum yolu enfeksiyonundan kolay ayrılamayan; klamidya, lejyonella, mikoplazma gibi mikroplarla ortaya çıkabilen ve ‘atipik’ olarak nitelendirilen zatürreenin belirtileri ise daha farklı oluyor:

– Yaklaşık iki ya da üç hafta süren belli belirsiz şikayetler.
– Uzayan öksürük, hafif ateş.
– Baş ağrısı, eklem ağrıları.
– Kulak zarında iltihap.
– Kalp zarında sıvı toplanması.
– Böbrek veya karaciğerde sorunlar.
– Sinir sisteminde etki edecek menenjit tarzı sorunlar.

Kişiler bu tür belirtileri gözlemlediklerinde, erkenden bir uzmana gitmeli. Hastalık tanımlandığında genellikle uygun antibiyotik tedavisi uygulanıyor. Kişinin, uzman önerisi almadan, kendi kendine antibiyotik kullanması hastalığı daha da ağırlaştırabiliyor.

zatürree tedavisinde, küçük çocuklar ve 65 yaşın üzerindekilerin hastaneye yatırılarak tedavi edilmeleri gerekiyor.

Erişkinlerde de zatürree sonucunda ateş 41 dereceyse, yine hastanede tedavi öneriliyor. Bu hastalık sırasında ateş 35’in altına da inebiliyor. Düşük ateş nedeniyle hastaların şoka girme tehlikesi bulunuyor.

Kendi başına ölümcül bir hastalık olan, kimi zaman da kalp zarı iltihabına neden olabilen zatürreeden korunmak için uzmanlar özellikle bebeklere pnömokok ve hemofilius influenza aşısı uygulanmasını öneriyor. Bu önlemler, hayat kurtarabiliyor.

“Zatürre kalp zarı iltihabına neden olabilir” için 2 yanıt

  1. kalp kapakcigi ile kalp zari iltihabi arasindaki fark nedir arti su birikintisi hakkinda bilgi verirseniz memnun olurum simdiden tesekkurler

  2. kalp kapakcigi ile kalp zari iltihabi arasindaki fark nedir arti su birikintisi hakkinda bilgi verirseniz memnun olurum simdiden tesekkurler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek