Çocuklarda diş gelişme dönemleri

Nadiren büyüme ve gelişmenin bir göstergesidir. İlk di çıkarma zamanı daha çok genetik eğilimlere bağlıdır. Bazen di: doğumda çıkmış olabilir, aspirasyona yol açabileceğinden bu durun farkedildlği zaman diş çıkarılırlar. İlk diş ortalama yedinci ayda çıka ancak 14-15 aya dek gecikmesi de normal kabul edilir.

Diş çıkarnu sırasında hafif ateş, ishal, huzursuzluk görülebilir. Beslenme durumı diş çıkarma zamanına etki etmez. Diş çıkarırken önemli yakınmaların dışında; yüksek ateş, ishal vb. varsa çoğu kez vücut di rencinin azalmasına bağlı olarak gelişen bir lnfeksiyon hastalığı söz konusudur. Diş çıkartmasına bağlanılarak ihmal edilmemelidir.

Hamileleik sırasında dişeti problemi oluşma riski yüksek olduğundan dolayı; anne adayı diş hekimi kontrolüne gitmeli ve düzenli olarak dişlerini fırçalamalıdır. Hamilelikte özellikle bulantı ve kusmanın çok olduğu anne adaylarında dişlerde çürükelr ve dişetlerinde problemler bu dönemde artabilir.

lçilen suda flor tuzlarının eksikliği diş çürüklerine yol açar. Fazlalığı dişlerde lekelenmelere neden olur.

Bebeklerin dişleri anne karnında oluşmaya başlar bu nedenle hamilelik sırasında dengeli beslenmek ve kalsiyumu yüksek besinler tüketmek gerekmektedir.

Bebeklerde, dişler sürmeden önce; her beslenmeden sonra ağzı, dişetlerini ve dili gazlı bez ya da tülbent yardımıyla temizlemek gerekmektedir.

İlk süt dişleri genellikle 6 aylıkken sürmeye başlarlar, ilk kalıcı dişler ise 6 yaşında sürmeye başlarlar. 1 yaşından sonra çocuklar için üretilmiş özel diş fırçaları kullanılmalıdır ve bir mercimek tanesi kadar floridli diş macunu sıkılmalıdır.

Kullanılan diş macunu gene çocuklar için özel üretilen macunlar olmalıdır, çocuklar diş macunlarını yutmaya yatkın oldukları için onlar için özel üretilen macunları satın almalısınız. Bu özel fırçalar daha kalın saplı, daha küçük başlı ve daha yumuşak kıllıdır.

Bebek büyüdükçe kullanacağı fırça tipi değişir. Daha bebekken çocuklarımızın eline fırça vererek, bunu bir oyun gibi sevdirmeli ve diş fırçalama alışkanlığını vermeliyiz.

Aynı şekilde bebek bakıcılarının da ağız ve diş sağlıklarına önem vermeleri, rutin olarak diş hekimine gitmeleri ve çocuğunuza gerekli eğitimi verebilecek düzeyde ağız ve diş sağlığı bilgisine sahip olamlıdır. Diş hekiminizden bakıcınıza gerekli bilgileri vermesini isteyebilirsiniz.

Çocuğunuz okula başalyıncaya kadar sizin denetiminizde dişini fırçalamalıdır. Siz fırçalama işlemini doğru yapıp yapmadığını kontrol etmelisiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek