Amyotrofik Lateral Skleroz’un nedeni bulundu
Tedavi edilemeyen bir tür sinir hücreleri hastalığı olan ve ALS olarak da bilinen Amyotrofik Lateral Skleroz’un nedeni 25 yıllık çalışma sonucu bulundu.
Amyotrofik Lateral Skleroz’un nedeni nedir?
Nature dergisinde yayımlanan makaleye göre, yakalananların yaklaşık yarısının üç yıl içinde hayatını kaybettiği hastalığın tüm türlerine, beyin veya omurilikteki proteinlerin tamir edilememesi neden oluyor.
25 yıldır ALS üzerine çalışıyor
Chicago’daki Northwestern Üniversitesi bilim adamları, 25 yıldır ALS üzerine çalışan Teepu Siddique başkanlığında yaptıkları araştırmada, protein tamir sürecinin çalışmaması sonucunda hastaların sinir hücrelerinin ağır hasar gördüğünü tespit etti.
ALS’yi iyileştirici ilaçlar geliştirilebilecek
Keşiflerinin, ALS için tedavi yöntemleri geliştirilmesinde tamamen yeni bir alan oluşturduğunu belirten Siddique, protein tamir sürecini düzenleyecek veya iyileştirecek ilaçlar geliştirilebileceğini kaydetti.
Bilim adamları, protein tamir sürecinin doğru işlememesine de yine bir proteinin neden olduğunu, normal koşullarda Ubiquilin2 proteininin, motorik sinir hücrelerinde ve neokorteksteki sinir hücrelerinde hasar görmüş veya hatalı proteinleri devre dışı bıraktığını ifade etti.
Ubiquilin2 geni mutasyona uğruyor
Bilim adamları, ALS hastalarında Ubiquilin2 proteininin çalışmadığını, aksine hasarlı proteinlerle birlikte sinir hücrelerinde biriktiğini ve bunların ölümüne neden olduğunu bildirdi.
Ailede birden fazla ALS’li olan hastalarda ayrıca Ubiquilin2 geninde mutasyon tespit edildi.
İleri derecede kas felciyle sonuçlanıyor
ALS hastalarında ileri derecede kas felci görülüyor. Hastalık ilerledikçe yutkunmak, konuşmak hatta nefes almak zorlaşıyor.
ALS, bunamaya neden oluyor
Hastalığın bir türü, bunamaya neden oluyor ve hasta konuşmayı unutuyor, en basit işlerini dahi yapamıyor. Vakaların sadece yüzde 10’u genetik. Hastalık ağırlıklı olarak birdenbire ortaya çıkıyor.