Balığı sağlıklı yemek gerekiyor
Bol miktarda B, A ve D vitaminleri içeren balıkta doymamış yağ asitleri fazla. Kolesterol açısından da fakir bir ete sahip balık, her yaşta insan için çok besleyici özellik taşıyor.
İçerdiği koruyucu yağ asidi sebebiyle özellikle kalp hastalarının, balığı sofralarından eksik etmemesi gerekiyor. Uzmanlar haftada 2-3 kez balık tüketilmesini öneriyor. Balıktan istenen faydanın sağlanabilmesi için pişirilmesine de dikkat etmek gerekiyor. Balığı ızgarada ya da fırında pişirmek daha sağlıklı. Yağda kızartıldığı zaman kolesterol ve yağ oranı artıyor. Balığı mümkün olduğu kadar sabah erken saatte balık güneşte fazla kalmadan almakta büyük yarar var.
Hamileler dikkat
Balıkla birlikte süt ya da süt türevlerinin bir arada alınması balıkta bulunan bazı değerlerin vücut tarafından alınmasını etkilediğinden, birlikte tüketilmesi sakınca yaratıyor. Uzmanlar, hamilelerin ton, somon, midye, karides gibi bazı deniz canlılarını fazla yemelerinin sakıncalı olduğunu söylüyor. Çünkü bu canlılar diğer balıklara oranla daha fazla civa (ağır metaller) içerdiğinden sağlık açısından sakıncalı olduğu söyleniyor.
Kalamar tava
Hazırlanışı: Kalamarları keskin bir bıçak yardımı ile halka halka dilimleyin. Karbonat ve tuzu karıştırıp kalamarları hazırladığınız bu karışımla iyice ovun ve 3-4 sefer bol suda iyice yıkayın. Bir süzgece alıp fazla suyunun süzülmesini bekleyin. Soda ve birayı bir kapta karıştırın. Kalamarları hazırladığınız bu karışıma bulayın. 5 saat üzeri açık olarak oda sıcaklığında bekletin. Sıvıyağı kızdırıp kalamarları kızartın. Sıcak olarak servis yapın.
Malzemeler (4 kişilik):
– 500 gr temizlenmiş kalamar
– 1 kahve fincanı soda
– 1 kahve fincanı bira
– 1 çay kaşığı karbonat
– Kızartmak için sıvıyağ
– Yeteri kadar tuz
Balık çorbası
Malzemeler (4 kişilik):
– 1 kg balık (beyaz etli bir balık, kırlangıç, iskorpit, lipsoz ya da kefal olabilir)
– 2 kereviz sapı
– 2 kuru soğan, 1 havuç
– 1 sap pırasa
– 2 çorba kaşığı limon suyu
– 3 diş sarımsak (isteğe bağlı)
– 10 su bardağı su
– 10 sap maydanoz
– 1 kahve fincanı un
– 3 adet domates ya da yarım çorba kaşığı salça
– Yarım kahve fincanı zeytinyağ
– 1 tatlı kaşığı kekik
– 1 adet defne yaprağı
Hazırlanışı: Büyük bir tencereye, balık ve kesilmiş soğan, kereviz sapları, havuç, limon suyu, pırasa, sarımsak (isteğe bağlı) koyun. 10 bardak su ilave ederek orta ateşte bir taşım kaynatın. Kaynayınca ocağı kısıp, üstte oluşan köpükleri toplayın. Daha sonra kekik, defne yaprağı, maydanoz, tuz ve karabiberi katarak 20 dakika kaynatın. Tencereyi ateşten alıp, suyu süzün. Bir tencerede yağla unu kavurun. Üzerine 6 bardak balık suyu ilave edin. Karışıma arzu edilirse yağda kavrulmuş domates ya da salça ilave edin. Kılçıkları ayıklanmış balık etlerini didikleyerek ekleyin. Bu çorbaya arzuya göre pirinç ya da patates parçaları ilave edilebilir. Terbiye de yapılabilir. Balık etleri fazla kaynatıldığında, lezzetini kaybeder. Bu nedenle, balık kılçıkları, baş ve kuyrukları kaynatılarak balık suyu elde edilebilir. Ancak, kokmaması için yağsız etli balıkların kılçığını kullanmak daha iyidir.
Balık köftesi tarifi
Malzemeler:
– Yarım çorba kaşığı limon suyu
– Yarım su bardağı un
– 1.5 çay kaşığı köri
– 1.5 çay kaşığı zencefil
– 1 kg balık filetosu (beyaz etli)
– 2 yumurta, 250 gr sıvı yağ
– 2 yumurta (çırpılmış)
– 250 gr galeta unu
– 5 taze soğan, tuz
– 50 gr beyaz susam
Hazırlanışı: Balık filetolarını robottan geçirerek kıyma haline getirin. İnce kıyılmış taze soğan, susam, zencefil, köri, tuz, yumurta ve limon suyunu balık kıymasına katıp iyice yoğurun. Avuç içinde yuvarlayarak minik köfteler yapın. Balık köftelerini una, çırpılmış yumurtaya ve galeta ununa bulayarak bol yağda kızartın. Sıcak olarak servis yapın.