Bel fıtığının nedenleri ve belirtileri

Bel ağrısının işlev problemlerine, hatta sakatlığa yol açabileceği uyarısında bulunan uzmanlar, her şiddetli ağrının ve bel fıtığı belirtisinin ameliyat ile giderilmesinin de doğru bir yaklaşım olmadığını belirtiyor.

Yaşam şartları hepimizi bu sorunla yaşamaya mahkûm ediyor. Buna bir de kişisel hatalarımız eklenince, durum katlanılmaz hale geliyor. Bel ağrısı, gelişmiş toplumlarda işlevsel yetmezliğe ve sakatlığa yol açan en önemli nedenlerden biri.

Dünya nüfusunun yüzde 70-90’ının, yaşamlarının bir döneminde bel ağrısı çektiği biliniyor.

Bel ağrısı bütün yaş gruplarında yüzde 20-30 arasında bir sıklık gösterirken, ağrıya en çok 40-50 yaş grubunda rastlanıyor.

Dünya Ağrı Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Serdar Erdine, “Bu sendrom, gelişmiş toplumlarda kronik hastalık tedavisi açısından kalp hastalıklarından sonra 2. sırada yer alıyor. Cerrahi tedavi yapılan hastalıklar arasında ise 5. sırada” diyor.

Bele fazla yük binmesiyle oluşuyor

Peki, bel fıtığı nasıl oluşuyor? Omurların arasında disk adı verilen yastıkçıklar bulunuyor. İçi jelatine benzer bir madde ile dolu olan bu yastıkçıklar, arabanın amortisörüne benzer şekilde görev yapıyor ve bel üzerine binen yükleri dengeliyor. Diskin çekirdek denilen sulu kısmının yanı sıra bir de çemberi var. Bu çember, aşırı yüklenmeye bağlı olarak zedeleniyor.

Belin yanlış kullanılması, ağır kaldırma ve bele aşırı yük binmesi gibi nedenlerle diskte meydana gelen zedelenmeler, omurilikten çıktıktan sonra omurgadan çıkan sinirler üzerine baskı bindirince, ortaya bel fıtığı çıkıyor.

Kilo riski artırıyor

Ağır iş yapanların, fiziksel olarak omurgasını yanlış kullananların ve disklerinde yaşa bağlı bozulma meydana gelenlerin bel fıtığı riski taşıdığını söyleyen Prof. Dr. Serdar Erdine, “Erkeklerin çalışma alanları daha fazla fiziksel yük gerektirdiği için bel fıtığı bu cinste daha çok görülüyor” diyor.

Uzun boylularda, kaldıraç kanununa göre bele binen yük kısalardan daha fazla oluyor. Bu nedenle bel fıtığı uzun boylularda daha fazla görülüyor. Aynı durum kilolu insanlarda bel ve omurgaya binen yükün zayıflardan daha çok olmasına yol açtığı için bel fıtığına şişman kişilerde de daha çok rastlanıyor.

Yatak istirahati yeterli olabilir

Bel fıtığına bağlı her bel ağrısı ameliyat nedeni olarak görülmüyor. Birçok bel fıtığının 6 hafta içinde kendiliğinden gerilediğini belirten Prof. Dr. Erdine, “Ağızdan alınan ilaçlar, yatak istirahati, belin doğru kullanılması ve ağır kaldırmama gibi önlemler bel ağrısının azalmasına yardımcı oluyor” diyor.

Hastanın sadece istirahatle geçmeyip şiddetli şekilde bel ve bacağa vuran ağrı, kalıcı his kaybı, bacaklarda kalıcı kuvvet kaybı ve kalıcı refleks kaybı gibi şikâyetlere sahip olması durumunda ise ameliyat gerekiyor.

Ameliyatın bel fıtığında son çare olduğunu söyleyen Erdine, “Ülkemizde ameliyat edilmesi gereken bel fıtığı hastalarının oranı yüzde 3-5 civarında. Ancak ameliyat edilen hastaların oranı, bu orandan çok daha fazla” diye konuşuyor.

Bel fıtığının nedenleri

– Ağır kaldırmak
– Ani olarak öne eğilmek suretiyle yerden bir şey kaldırmak
– Trafik kazaları

Bel fıtığının belirtileri

– Hareket, öksürük ve öne eğilmekle artan ağrı
– Tutulan kol veya bacakta, sorunun şiddetine bağlı his kaybı
– Kuvvet kaybı
– Refleks kaybı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek