Boşaltım sistemi hastalıkları

İnsan vücudundaki önemli sistemlerden biri olan boşaltım sistemi, hastalıklara yakalandığı zaman gündelik hayatı olumsuz etkileyen bir yapıya sahiptir. Özellikle böbrekler ve idrar yollarında karşılaşılan boşaltım sistemi hastalıkları ve bu hastalıklardan korunmak için yapılması gerekenleri yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Nefroloji uzmanı Dr. Aylin Aydın, boşaltım sistemi hastalıkları ile ilgili merak edilen soruları cevaplandırdı ve boşaltım sistemini korumak için dikkat edilmesi gerekenleri anlattı…

Boşaltım sistemi rahatsızlıkları nelerdir?

Böbrek iltihabı, böbrek taşı, şeker hastalığına ve yüksek tansiyona bağlı böbrek rahatsızlıkları, idrar torbası ve idrar yolları iltihabı ile böbrek yetmezliği şeklinde sıralanabilir.

Boşaltım sistemimizin sağlığını korumak için neler yapmalıyız?

Sağlımızı korumanın temel şartı olan temizliğe özen göstermeliyiz. Böbreklerimizi ve idrar yollarımızı soğuktan korumalıyız.

Günde en az iki litre su içmeliyiz. Bu miktarı sıcak ve kuru havalarda arttırmalıyız. Böbrek iltihabı rahatsızlıklarında tedavi yarıda kesilmemeli, doktorun verdiği ilaçlar tam olarak kullanılmalı ve tedavi sonrasında kontrol için doktora gidilmelidir.

Ağrılı işeme ve iltihaplı akıntı görülmesi durumunda hemen sağlık kuruluşlarına başvurulmalıdır.

Diş çürükleri en kısa sürede tedavi edilmeli, boğaz iltihaplanmasında doktorun verdiği tedavi yarıda kesilmemelidir. Bu hastalıkların tedavisinin ihmali, kalıcı böbrek rahatsızlıklarına sebep olabilir.

Böbrek yetmezliği nedir? Nasıl tedavi edilir?

Böbrek fonksiyonlarındaki kalıcı bozukluk nedeniyle böbrekle atılması gereken zararlı maddelerin atılamamasına bağlı olarak ortaya çıkan bir hastalıktır. Böbrek yetmezliği ilerler ve kalıcı hâle gelirse başka tedavi yöntemlerinin uygulanması gerekir: Bunlar, diyaliz tedavisi ve böbrek naklidir.

Diyaliz tedavisi nasıl gerçekleşir?

Böbrekler yeterince çalışmadığı zaman, idrarla atılması gereken üre gibi bazı zararlı maddeler atılamaz ve kanda birikir. Diyaliz cihazı kandaki bu zararlı maddeleri süzerek kanın temizlenmesini sağlar. Bu yöntemle kalıcı tedavi s ağlanamadığından hastalarımız cihaza bağımlı yaşamaktadır. Bu yüzden “böbrek nakli” daha da önem kazanmaktadır.

Böbrek taşının oluşmasının sebepleri nelerdir? Taş oluşumunu önlemek için neler yapabiliriz?

Oluşan taşların sebebi bazen tam olarak bilinemez. İdrar yolları iltihabı gibi bazı böbrek hastalıklarında böbrek taşı oluşması kolaylaşır. Besinlerle alınan fazla kalsiyum ve D vitamini taş oluşumuna sebep olabilir. Taş oluşumunu önlemek için; günde en az iki litre su içmek, süt ürünlerinin ve tuzun aşırı miktarda tüketilmesinden uzak durmak, günlük egzersizleri düzenli yapmak gerekir.

Böbrek taşı nasıl tedavi edilir?

Böbrek taşının tedavi yöntemlerinden biri de taş kırmadır. Bunun için yüksek enerjili ses dalgaları, cilde ve iç organlara zarar vermeden böbreklere gönderilerek böbrek taşları kırılıyor. Böylece taşların idrar yolundan kolaylıkla atılması sağlanıyor. Çok büyük taşlar ise ameliyatla alınmaktadır.

“Boşaltım sistemi hastalıkları” için 8 yanıt

  1. site cok güzel canım cok işime yaradı tesekkürler hepinize, mükemmel site.

    verdiğiniz bilgiler çok işime yaradı,tüm emek verenlere teşekkür ediyorum…

    çok güzel bir site çok yararlı emeği geçen herkese çok teşekkürler

    çok teşekkürler bu program sayesindeödevlerimi ve araştırmalarımı yapabiliyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek