Çocuğunuzu bulaşıcı hastalıklardan koruyun

Çocuğunuzun sağlıklı bir hayat yaşayabilmesi için yakalandığı bulaşıcı hastalıkların özenle tedavi edilmesi gerekiyor.

Soğuk algınlığı deyip geçmeyin

Ömür boyu sağlıklı bir yaşam sürdürülmesinde, çocukluk hastalıklarından korunma ve geçirilen hastalıkların tedavisinin özenle yapılması önemli.

Bulaşıcı hastalığa yakalanan çocuk genellikle yakalandığı hastalığa karşı bağışıklık kazanıyor. Uzmanlar, kızamıkçık dışındaki bulaşıcı hastalığa yakalanan çocukların, tedavi olana kadar diğer insanlarla bir arada bulunmamasını öneriyor.

Bulaşıcı hastalığa yakalanan çocuğa aspirin verilmemesini belirten uzmanlar, kusma durumunda ilaç içirilmemesi gerektiğini de önemle belirtiyor.

Alman hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı, Dr. Alper Soysal; bronşiyolit, kurup (yalancı difteri ve zatürreenin nedenlerini ve tedavisini anlattı.

Nezle

Öksürük, hapşırık ve gözlerde sulanmayla seyreder. Hafit ateş, halsizlik ve daha büyük çocuklarda baş ağrısı da gözlenir. Soğuk algınlığına yol açan yüzlerce virüs vardır. Bu nedenle, soğuk algınlığı aşısı henüz geliştirilmemiştir.

Hastalığın rahat bir şekilde atlatılması için yatılan odanın havasını nemlendirmek gerekir. Ateşi kontrol altında tutmak için parasetemol kullanılır. Aspirin, 12 yaşından küçük çocuklarda karaciğer ve beyinde ağır tahribata yol açabileceğinden, virütik enfeksiyonlarda kullanılmamalıdır.

Yeterli sıvı alımına dikkat

Burnu açık tutmak için burun damlaları, dekonjesten şuruplar verilir. Yeterli sıvı alımı çok önemlidir. Çocuğun, hem ateşin etkisiyle, hem de solunum yolundan sıvı kaybettiğinden su alması sağlanmalıdır.

Soğuk algınlığı, bir hafta kadar sürer. Ateş, şikâyetlerin başladığı ilk günde olur, sonra düşmeye baslar. Ateş, 3 günden fazla sürerse ya da ateş düştükten 1-2 gün sonra tekrar çıkarsa, doktora gitmek gerekir.

Öksürük ve burun akıntısı, bir haftadan fazla sürerse, solunum güçlüğü da kulak ağrısı gelişirse gecikmeden yine doktora başvurulmalıdır.

Bronşiyolit

Alt solunum yolu enfeksiyonu olan bronşiyolitin nedeni bir virüstür. 2 yaşından küçük çocuklarda daha sık görülür. Çok küçük hava yollarının viral enfeksiyonudur.

Bronşiyolitin belirtileri: Hafif ateş ve burun akıntısı ile başlar, ardından öksürük, hırıltı ve solunum güçlüğüne neden olur. Öksürük ve solunum güçlüğü beslenmeyi zorlaştırdığı gibi aşırı huzursuzluk ve halsizliğe de yol açabilir. Ağır bronşiyolitlerde solunum sıkıntısı hızlı gelişir. Prematüre ve kalp hastası olan bebeklerde daha ağır seyredebilir.

Bronşiyolitin tedavisi: Aşırı solunum sıkıntısı olan çocukların oksijen ve sıvı alımlarını kolaylaştırmak için hastanede tedavi gerekir. Solunum yollarını genişletici ilaçlar kullanılır. hafta içinde düzelir.

Sinüzit

Çocuklarda burna açılan sinüsler, geçirilen soğuk algınlığı, nezle ya da grip gibi enfeksiyonlardan sonra tıkanabilir. Dolayısıyla içinde sıvı birikip burun şişebilir. Sinüslerin içindeki sıvı, bakteriyle enfekte olduğunda, sinüzit yani sinüs enfeksiyonu gelişir.

Öksürük veya nezle gibi bulgular, 10 günden fazla gözlemlendiğinde, sinüzitten şüphelenilir. Sinüzit, sürekli burun akıntısının ve özellikle geceleri rahatsız eden öksürüğün dişında baş ağrısına da neden olur. Antibiyotik kullanımıyla tedavi edilebilir.

Krup

Yalancı difteri de denilen krup, ses tellerini tutan bir virüs enfeksiyonudur.

Krupun belirtileri: Hafif bir nezle ve öksürükle yatan çocuk, gece yansı boğulur tarzda bir öksürükle uyanır. Öksürük, köpek havlaması şeklindedir. Çocuktan nefes alırken ya da ağlarken ıslık seklinde bir ses duyulabilir. Genelde 5 yaşın altındaki çocuklarda görülür.

Krupun tedavisi: Buhar tedavisi yapılabilir. Soğuk buhar, çocuğun daha rahat nefes almasına yardımcı olur. Solunum güçlüğüne yol açarsa, bir süre hastanede kalmak gerekebilir.

İshal

Çocuklarda ishal nedenlerinin başında viral enfeksiyonlar gelir. Rota virüsünün neden olduğu ishalde, genelde virüs, bağırsaklara ya da mideye yerleşir. İshalle birlikte kusmalar da görülür, ishal ve kusma sonucunda vücut, hem su hem de tuz kaybeder.

Çocukta ishal başlar başlamaz, kaybedilen sıvı kaybının telafi edilmesi gerekir. Az miktarlarda sıvı, sık aralıklarla içirilerek vücudun ihtiyacı olan sıvı dengesi sağlanır. Ancak süt, hazmı zor bir sıvı olduğu için tercih edilmemelidir.

Kusma ve ishal, birkaç gün sürebileceği gibi haftalarca da devam edebilir. Çocuk aşırı kusuyorsa, kusma kesilene kadar birkaç saat hiçbir şey yedirmemek gerekir. Bunun yanı sıra, yoğurt, yağsız sebze çorbaları, kızarmış ekmek, makarna, pilav, muz ve soyulmuş elma verilebilir.

Şekerli, yağlı ve pişmemiş yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Bu şekilde beslenme, kusmayı önleyerek sıvı kaybının artmasını engeller. Aşırı yorgunluk, halsizlik, gözyaşı yokluğu, ağız kuruluğu, çökük gözler, az idrar yapma ve su kaybı belirtileridir.

Daha çok 5 yaşın altındaki çocuklarda görülen bu hastalığın diğer belirtileri arasında yüksek ateş ve iştahsızlık yer alır. Ayrıca ateş varsa parasetemol içeren ilaçlar verilerek kontrol altına alınmaya çalışılır ve kusmayı engelleme amacıyla da fitil kullanılır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek