Çocukların zekâsını etkileyen faktörler

Yapılan araştırmalar, beynin nasıl öğrendiği, sağ ve sol beyin fonksiyonlarının neler olduğu ve beyin kapasitesini nasıl destekleyebileceğimiz konusunda bilgiler veriyor.

Psikolojik Danışman Hilal Üsküdar, beynin işleyişi ile ilgili en son araştırmaların sonuçları doğrultusunda bebeğinizin zekâsını geliştirmenin ipuçlarını veriyor.

Unutmayın; küçük Einstein’lar yetiştirmek sizin elinizde!

“Beyin için, ‘Zekânın vücutta konumlandığı organ’ diyebiliriz. Beyin, hala pek çok bilinmeyenle dolu. Ancak, özellikle son yıllarda yapılan beyin araştırmaları; beynin yapısı, bölümleri ve bu bölümlerin fonksiyonları ile ilgili olarak bizi çok daha fazla bilgilendirdi. Beyinle ilgili olarak edindiğimiz bilgiler; beynin nasıl öğrendiği, sağ ve sol beyin fonksiyonlarının neler olduğu ve beyin kapasitesini nasıl destekleyebileceğimiz gibi konularda bizi daha donanımlı kılıyor. Anne-babalar ve eğitimciler için bu bilgiler hazine değerinde.”

Zekâyı tanımlarken…

Zekâyla ilgili olarak bilim adamları tarafından yapılan pek çok farklı tanımlamalar var. Buna karşın zekaya ilişkin tüm kuramlar zekanın genetik, biyolojik ve çevresel etkilerinin bulunduğunu ve geliştirilebilir olduğunu vurgular.

Çeşitli görüşlerden yararlanarak, zekayı şu şekilde tanımlamak mümkün: Zeka soyut ya da somut nesneler arasındaki ilişkiyi kavrama, akıl yürütme, problem çözme, karmaşık fikirleri kavrama, çabuk öğrenme gibi birçok işlevi içeren zihinsel bir kapasitedir.”

Biyolojik faktörler

Zekâ yeteneği genellikle, benimsenen görüşe göre anne ve babadan gelen çok değişik etkenlerin rastlantısal birleşiminden oluşur. Anne-babanın döl gözelerindeki gen adı verilen ve kalıtımı belirleyen özellikler, rastlantısal yolla çocuğa geçer. Ancak zekâ üzerinde anne ve babadan alınan genler önemli olduğu gibi çevrenin de büyük etkisi var.

Çevresel faktörler

İnsan, döllenmeden başlayarak ölüme kadar bir çevre içinde yaşar. Çocuğun döl yatağında uygun beslenmesi, oksijen alımının yolunda gitmesi gerekir. Örneğin güç bir doğum sırasında, soluğu uzun süre kesilirse, beyin gözleri ölür ve sonuçta çocuğun zekâsı etkilenir. Doğumdan sonra insanın içinde yaşadığı dış çevre, zekayı etkileyen en önemli faktördür.

Çevre çocuğun toplumsal gelişimi yani ilişkileri, tutum ve davranışları üzerinde oldukça etkilidir. Çocuğunuzun yaşadığı yer, içinde bulunduğu her varlık, karıştırdığı bir kitap, dinlediği müzik, izlediği film, beslenme şekli, ısı, ışık gibi ihtiyaçları, onun fiziksel ve sosyal çevresini oluşturur.

Uygun fiziksel ve sosyal çevre ortamını sağlamak, çocuğun gelişimini büyük oranda olumlu yönde etkiler.

“Çocukların zekâsını etkileyen faktörler” için bir yanıt

  1. zaten zengin çocuklarının yoksul çocuklara göre daha zeki olmasının temel sebeplerinden biride bu ne yazıkki. Her anne ve baba çocuğuna en iyi ortamı sağlamak ister ama elinden geldiği kadarını bütçesi kadarını sağlayabilir. Bu nedenle en doğrusu her ailenin gelir duyumuna göre en iyi koşulları sağlayabileceği kadar çocuk yapması gerekir yoksa koyun sürüsü gibi çocuk doğrumanın ne aileye nede o doğan çocuğa bir faydası olmaz zararı olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek