Eklem kireçlenmelerini düzenli koşarak önleyin

Uzmanlar, belirli bir yaştan sonra sıkça karşılaşılan ve yaşlılık belirtileri arasında gelen eklem kireçlenmelerini haftada iki kez düzenli olarak koşu yaparak önlemenin mümkün olduğunu belirtiyor.

Düzenli koşmak kireçlenmeyi geciktiriyor

50 yaş üzerindeki kişilerde sık olarak görülen eklem kireçlenmesi riski, haftada 2 defa yapılan düzenli koşu sayesinde, 12 yıla kadar ertelenebiliyor.

Ülkemizde yaklaşık 5 milyon kişiyi tehdit eden eklem kireçlenmesi, eklem kıkırdağının yapısının bozulması, aşınması, incelmesi ve hatta kaybına bile neden olabiliyor. Kıkırdağının altındaki kemik dokusunda meydana gelen değişiklikler sonucu, kemikte büyümeler ve eklem kenarında çıkıntılar gelişebiliyor. Bu da eklemlerin normal yapısını bozarak, hareketlerde kısıtlanmaya ve ağrıya neden oluyor.

Alman Hastanesi Romatizma ve Osteoporoz Merkezi Direktörü Prof. Dr. Fikret Tüzün, kireçlenmenin bir ileri yaş hastalığı olduğunu belirterek, 60 yaş civarındaki insanların yaklaşık yarısında kireçlenme bulguları olduğunu söyledi.

Hastalığın kadınlarda yaklaşık 3 kat daha sık görüldüğünü belirten Prof. Dr. Tüzün, konu hakkında şunları anlattı:

“Fazla kilo ve şişmanlık, ekleme binen yükü artırarak özellikle dizde kireçlenme gelişme olasılığını yükseltmektedir. Bazı ailelerde çok daha sık olarak ve daha erken yaşlarda ortaya çıktığı bilinmektedir. Bu da ailevi yatkınlıktan kaynaklanmaktadır. Mesleki nedenlerle (tarım işçileri, inşaat işçileri, tekstil işçileri, gemi çalışanları gibi) veya yaşam tarzına bağlı olarak, belirli eklemlerin aşırı kullanılması, hastalık riskini artırmaktadır.

Hangi eklemlerde oluşuyor?

Eklem kireçlenmesi daha çok diz, kalça, parmak eklemleri, ayak başparmağı ve omurgada görülüyor. Kadınlarda sık olarak dizlerde, erkeklerde de kalçalarda kireçlenme oluyor. El parmaklarında görülen kireçlenme, kemik çıkıntılara bağlı olarak eklem şişliklerine neden olabilmektedir.

İlk ortaya çıktıklarında ağrı, kızarık ve şişlik görülebilir. Ayak başparmağında oluşan kireçlenme, başparmağın dışarı doğru eğilmesine ve hareket kaybına neden olur. Kireçlenme ayrıca, boyun ve belde de görülebilir. Kemik çıkıntıların sinir kanallarını ya da omurilik boşluğunu daraltmasına bağlı olarak, şikâyetlere yol açabilir.

Tamamen düzelmiyor

Aşınmış kıkırdağı yenilemek mümkün değil. Haftada 2 kez düzenli koşmak, kireçlenme riskini 12 yıla kadar geciktirebiliyor. Vücut ağırlığının ideal kiloya inmesi, düzenli egzersizlerle ekleme binen yükün azaltılması, oldukça yararlıdır. Egzersizler, gün içerisine dengeli bir şekilde dağıtılmalıdır.

Kireçlenme belirtileri

– Eklemlerde ağrı ve hareketlerde kısıtlanma,
– Ağrıların hareket sırasında hissedilmesi,
– Zamanla, dinlenme sırasında da ağrı olması,
– Hareket sırasında eklemde çıtırtı ve ses duyulması,
– Zaman zaman hareketlerde kısa süren bir tutukluk,
– Kireçlenme olan ekleme komşu kaslarda zayıflama ve güçsüzlük,
– Eklemde şişlik ve deforme olma durumu olarak sıralanabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek