Genital bölge temizliği hastalıklardan koruyor

Uzmanlar, genital bölgenin temizliğine dikkat edilmesinin kadınları pek çok tehlikeli hastalıktan koruduğunu, hijyenik olmayan genital bölgenin ise birçok cinsel hastalığa davetiye çıkardığını bildirdi.

Kadın genital sistemi cinsel ilişkiyle içeriye giren bakterilerle sürekli savaş halindedir. Bunun yanında genital organların kalın bağırsakla yakın komşulukta olması, buradaki bakterilere vajinadan direkt bir giriş kapısı oluşturuyor.

Genital hijyen kuralları hakkında bilgi sahibi olmanız, hem genital sistem hem de idrar yolu enfeksiyonlarından korunmanız açısından son derece önemlidir.

SSK Okmeydanı Hastanesi’nden Uzman Dr. Kağan Kocatepe, genital hijyenin altın kurallarını anlattı:
“Genital sistemin idrar yolu ile yakın komşuluğu, bölgede uretra (idrar borusu) yoluyla mesaneye direkt bir geçiş sağlar.

Adet döneminde risk artar

Normal şartlarda, vajinanın mükemmel olan savunma mekanizması ve uretradan mesaneye geçişi zorlaştıran kapak mekanizması sayesinde, bakterilerin genital bölgede ve idrar yollarında enfeksiyon yapması engellenir. Her ay gerçekleşen adet kanaması içerdiği proteinler nedeniyle bakterilerin çoğalması için çok uygun bir ortam oluşturur ve bu nedenle kadınlarda enfeksiyonlar en sık adet döneminde ortaya çıkar.”

Dost bakteri laktobasil

Vajinanın diğer organlara göre en önemli farklılıklarından biri, bölgenin zararlı bakterilere karşı savunmasında bizzat bakterilerin görev almasıdır.

Laktobasil adı verilen ve asit ortamda üreme özelliği olan bakteriler, vajinanın içinde enfeksiyon yapabilecek diğer bakterilerin çoğalmasına engel olur. Bu amaca yönelik olarak vajina duvarında yer alan hücreler içerisinde östrojen hormonu sayesinde depolanan glikojen (glikoz adlı şekerin depo şekli), önce şekere sonra laktik asit adı verilen bir asit maddeye dönüşür. Bu asit madde, vajinanın asit ortamının devamını ve laktobasillerin çoğalmasını sağlar.

Herhangi bir nedenle laktobasiller azaldığında (enfeksiyon yapıcı bakterilerin vajinayı işgal etmesi ve laktobasillere üstün gelmesi), vajinanın asit ortamı bozulur ve vajinada enfeksiyon kolaylaşır. Herhangi bir nedenle vajinanın asit ortamı azaldığında (vajinaya uygun olmayan kimyasal maddelerin girmesi, östrojen üretiminin azalması nedeniyle glikojen depolarının azalması) ise, laktobasiller azalır ve vajinada enfeksiyon kolaylaşır.

Genital hijyeni korumaya yönelik önerilerin birçoğu, vajinada laktobasil-asit ortam ikilisinin korunmasına yöneliktir. Genital hijyen kurallarını ezberlemek yerine bu ikiliyi aklınıza getirirseniz, genital hijyen olgusunu çözmeniz kolaylaşacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek