İş stresini başarıya dönüştürün

Uzmanlar, yaşantımızın kaçınılmaz bir parçası haline gelen ve günbegün hayatımızı zorlaştıran stresle baş etmenin hatta stresten bir başarı hikayesi çıkarmanın mümkün olduğunu belirtiyor.

Modern hayatın kaçınılmaz bir parçası haline gelen stres; yoğun iş temposu, trafikte geçen uzun saatler, aile yaşamındaki gerginlik ve düzensiz beslenme gibi nedenlerle hayatımızı daha da zorlaştırıyor.

Uzman Dr. Mehmet Yavuz, özellikle iş hayatında kontrol altına alamadığımız stresle baş etmenin, daha da önemlisi bu olumsuzluğu başarıya dönüştürmenin yollarını anlattı.

“Fazla sorumluluk altında olmak, mesleki endişeler duymak, iş tatminsizliği, çalışılan ekipte uyumsuzluk, özel hayatla ilgili düzensizlikler ya da sağlık problemleri; rekabetin hızla arttığı, ekonomik koşulların ağırlaştığı günümüzde stres oluşturan belli başlı faktörlerden” diyen Dr. Mehmet Yavuz stresi başarıya dönüştürmenin tüyolarını verdi.

Stres belirtilerine dikkat!

İşe odaklanmada zorluk yaşanması, uyku bozukluğu, gelecek üzerine kaygıların artması, iş yerinde tartışma, öfke ve kızgınlık dalgaları, dayanışma eksikliği, kontrolsüz çalışma, hiç önemsenmeyen sağlık sorunlarına birden yoğunlaşmak gibi durumların stresin en önemli belirtileri olduğunu vurgulayan Dr. Mehmet Yavuz, iş stresinin tehlikeli ve olumsuz sonuçlar doğurabileceğini söyledi.

Kadın ve erkekler farklı tepkiler veriyor

Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz, yapılan araştırmalar sonucu kadın ve erkeklerin stres tepkilerinde belirgin farklar olduğu ve bu farkların çocukluk döneminde çok daha açık gözlendiğini belirtiyor.

Erkeklerin iş stresinden kaynaklanan sorunlarda saldırganlık gösterdikleri, buna karşılık kadınların ise kaygılı hareket ettikleri çeşitli araştırmalar ile tespit edilmiş durumlar. Kadınların strese karşı psikolojik, erkeklerin ise fizyolojik tepkilerinin yoğun olduğunu vurgulayan Dr. Yavuz, bu sebeple erkeklerin bayanlara oranla daha az ruhsal bozukluk ve depresyon yaşadığını ancak fizyolojik tepkilerden dolayı ömürlerinin kadınlara oranla daha az olduğunu dile getiriyor.

Dr. Yavuz; çalışan kadınların depresyon ve panik atak gibi rahatsızlıklara yakalanma riskinin ev hanımlarına oranla 5 kat fazla olduğunu, patronların bayan çalışanlarına karşı herhangi bir ayrıcalık hissettirmeden bu hassas sonucu düşünerek hareket etmeleri gerektiğini belirtiyor.

Stresi başarıya dönüştürmek elinizde!

Stresle baş etmenin ve hatta başarıya dönüştürmenin elimizde olduğunu belirten Dr. Yavuz, şu tavsiyelerde bulundu;

– Stresi yenmek için önce gevşemeyi öğrenin ve fiziksel egzersizi yaşamınızın bir parçası haline getirin. Stresli olduğunuz zaman sırt ve boyun bölgenizdeki gergin kaslar baş ağrısına neden olabilir veya baş ağrısına eşlik edebilir.

– Yapacağınız işleri önem sırasına göre derecelendirin ve en önemli işten başlangıç yapın. Önünüzde çok önemli bir iş varken, diğerlerini yapmak hem daha fazla stres oluşturur hem de hata ihtimalinizi arttırır.

– Randevularınız arasında zaman bırakın, iki randevu arasında ekstra bir iş için belli bir zaman dilimi ayırın. Bu uygulama sayesinde bir randevunuz umduğunuzdan uzun sürerse, stres altına girmeyeceksiniz.

– Stresli işlerin organizasyonunu bir araya sıkıştırmayın. Örneğin işte yoğunsanız o gün arkadaşlarınızı evinize davet etmeyin.

– Yapabileceğinizden daha fazlasını söz vermeyin. “Hayır” demeyi öğrenin.

– İhtiyaç duyduğunuzda ailenizden ve arkadaşlarınızdan yardım isteyin. İyi bildiğiniz bir konu bile olsa şeflerinizle ya da arkadaşlarınızla istişare edin. Bu durum gözden kaçırdığınız bir hususu aklınıza getirebilir ve daha emin ve güvenli hareket etmenizi sağlar. Unutmayınız ki, patronlar işini çok iyi bildiğini düşünüp, danışmayanları değil, işe çok hâkim olmasa bile sürekli görüş alan elemanları tercih ederler.

– Evde bahçe veya ev işleri ile uğraşın. Kısa bir yürüyüş bile stresle baş etmenizde oldukça yardımcı olacaktır. Daha aktif olmak için neler yapabileceğinizin listesini yapın. Her hafta veya iki haftada bir listenize yeni şeyler ekleyin. Sevdiğiniz işlerle uğraşmaya özen gösterin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek