Kalp hastaları dikkatli oruç tutmalı
Oruç süresinin yaklaşık 15 saati bulacağına işaret eden uzmanlar, sıcak hava ile birlikte beslenme aralıklarının değişmesinin, kalp-damar ve tansiyon hastalarının sağlığını ciddi şekilde bozabileceği uyarısında bulundu…
Yaklaşık 15 saati bulan oruç süresinde kalp hastalarını uyaran uzmanlar önemli açıklamalarda bulundu.
Bu yıl Ramazan hem sıcak hem uzun günlere denk geldi. Prof. Dr. Göksun Ayvaz, uzun ve sıcak havaların oruç tutanlarda fiziksel yorgunluğu artırabileceği, kan şekerini düşürebileceği, tansiyon sorunlarına ve ciddi sıvı kayıplarına yol açabileceğini söyledi.
Ayvaz, kan basıncı yüksek olan hastalarda temel tedavinin, kişinin kilosunu ideale getirmek, kullanılan tuz miktarını azaltmak ve kişinin yapısına uygun düzenli egzersiz yapmak şeklinde uygulandığını, bunun dışında kişiden kişiye değişen sayı, çeşit ve dozda ilaç kullanımının da tedavi seçenekleri içinde yer aldığını bildirdi.
Yeterli tedavi yapılmaması halinde yüksek kan basıncının, beyin, kalp, göz, böbrek ve bacak damarlarında sertlik ve daralma ile kalp yetmezliği gelişimine neden olabileceğine dikkati çeken Ayvaz şunları kaydetti:
Kontrol bozulabilir
”Uzun süreli oruç günlerinde, hele de günler sıcak geçiyorsa yeterli sıvı alamama, ter yoluyla vücuttan sıvı kaybı ve kan basıncı yükselebilir. Buna bir de birden fazla sayıda kullanılan ilaçların alım aralarının açılması eklenirse tansiyon kontrolü bozulabilir. Bu nedenlerle özellikle kilolu ve fazla sayıda ilaç kullanan, tansiyon kontrolü çok iyi olmayan hastaların oruç tutmaları önerilmemektedir.”
Kriz geçirme riski artabilir
Ayvaz, kalp-damar hastalığı olan kişilerde, mevcut damar darlığı nedeniyle vücuttaki bazı dengelerin bozulabildiğine işaret etti. Kan basıncı düştüğünde kalbin az beslendiğini, bu durumda salgılanan bazı hormonların kalbin hızını artırabildiğini, ritim bozukluğu yapabildiğini dile getiren Ayvaz, kalp kasını yorup damar darlıklarını daha da artırabildiğini söyledi. Ayvaz, kan basıncı yükselmesinin kalbin yükünü artırdığını, kan şekerinin düşmesinin kalp damarında darlık olan kişilerde olası kalp riskini yükseltebildiğini ifade etti.
Damarları zora sokmayın
Ayvaz, ”Bu nedenle, kalbi ve damarları zora sokacak bütün bu durumlardan özellikle sıcak yaz günlerinde korunmak gerekmektedir. Uzun günlere denk gelen Ramazan’da bahsedilen riskler nedeniyle kalp damar hastalığı olanların oruç tutmaları uygun değildir” diye konuştu.
Kurtarıcı önlemler
Prof. Ayvaz, oruç tutarken sağlığın etkilenmemesi için şu önerilerde bulundu:
– Gündüz sıcakta mecbur olmadıkça dışarıda fazla bulunmamaya özen gösterilmeli.
– İftarda mümkün olduğunca az yemek yenilmeli, günlük kalori miktarı sahur dâhil olmak üzere 3-4’e bölünmeli.
– İftar yemekleri hızlı yenilmemeli, gıdalar mutlaka iyi çiğnenmeli, hafif bir çorba ya da bir salata ile başlayıp bir süre ara verildikten sonra yemeğe devam edilmeli.
– Mutlaka sahura kalkılmalı.
– Kronik bir hastalığı olanlar, oruç tutma kararını almadan önce mutlaka doktoruna danışmalı.
– Doktoru tarafından belli şartlarla oruç tutması uygun bulunan hastalar, belirtilen önlemlere ilaveten sürekli kullanması gereken ilaçlarını aksatmadan almaya dikkat etmeli.