Lazer epilasyonun bilinmeyenleri

Lazer epilasyonun bilinmeyenleri

Uzmanlar, aşırı ve yoğun tüylenme sorununun en etkili çözüm yollarından olan lazer epilasyonun bilinmeyenleri hakkında önemli bilgiler verdi.

Lazer epilasyonun bilinmeyenleri

Günümüzde milyonlarca insan yüzlerindeki ve vücudunun çeşitli bölgelerindeki tüylerden şikâyet etmektedir. Özellikle 18- 25 yaşlan arasındaki kadınların % 15’inde yoğun tüylenme görülür. Bunun yanında vücudundaki tüylerden şikâyet eden erkeklerin sayısı da her geçen gün artmaktadır.

İstenmeyen tüylerden kurtulma yöntemleri

Bu güne kadar istenmeyen tüylerden kurtulmak için uygulanan ağda, tıraşlama, çekme, tüy dökücü krem gibi yöntemler kişiye sadece geçici bir rahatlık verip, kesin çözüm olamamaktadırlar.

Halk arasında iğneli epilasyon olarak bilinen elektroliz yöntemi ise zaman kaybettiren, zor, zahmetli, pratik olmayan, uygun ortamlarda yapılmadığı taktirde enfeksiyon ve iz bırakma gibi yan etkileri olan bir yöntemdir.

Epilasyon yöntemleri

Lazer, yüz ve bacak venlerinin tedavisi, yaşlılık lekelerinin giderilmesi ve cildin yenilenmesi gibi kozmetik amaçlarla yıllardır kullanılmaktadır. Epilasyonda da eski yöntemler artık yerini, daha konforlu, uygulaması daha kolay, sonucu açısından başka hiçbir yöntemle kıyaslanamayacak kadar güçlü olan lazer epilasyona bırakmıştır.

“M Gentlelase Plus” Lazer nedir? Avantajları nelerdir?

Ticari lazerler dalga boylarına, “pulse” genişliklerine ve enerjilerine göre farklılıklar gösterir. Şu anda epilasyon amaçlı kullanılan epilasyon cihazları dalga boylarına göre: 694nm (Ruby lazer), 755 nm (Alexandrite lazer), 800 nm (Diod lazer) vel064 nm (Nd: YAG lazer)’dir. Ayrıca tam manasıyla lazer olmayan”İntense Pulse Light” (IPL) sistemleri de mevcuttur.

“Gentlelase” sistem bir “Alexandrite” lazerdir.Uzun dalga boyuna sahip yüksek enerjili ışın cilde zarar vermeden hedef organ olan kıl folikülü tarafından emilir. Lazer enerjisi ısıya dönüşerek etraf dokuya zarar vermeden kıl folikülünü tahrip eder. Dinamik soğutucu sistem sayesinde lazer uygulanan deri anında cryogen gazı ile soğutularak cilt yapıları korunmuş olur.

Hastaların çoğu dinamik soğutucu sistemden dolayı çok hafif bir rahatsızlık hissedebilir ama genelde lokal anesteziye gerek yoktur. Tedavi esnasında soğutmak amacıyla jel uygulamasına ya da tıraşlamaya gerek yoktur, ancak tüyler kısaltılabilir. Diğer lazerlere göre çok daha hızlıdır. Koltuk altı, yüz gibi küçük alanlar 1 0 dakika da sırt ve bacaklar gibi büyük alanlar ise 1 saat kadar sürebilir.

“Alexandrite” lazerler çok etkili oldukları halde koyu renkli kişilere uygulamak riskli olabilir, ancak “Gentlelase” sistem ile bu problemde çözülmüştür. Diğer lazerlere göre “Gentlelase Plus” lazer de kılların çıkma süresi daha uzundur.

Neden birden fazla seans gerekir?

Vücudumuzda ki kıllar büyüme, duraklama ve dökülme olarak üç farklı evrede bulunurlar. Kılın lazere en duyarlı olduğu büyüme evresini bulabilmek için lazer uygulaması genelde birden fazla seansı gerektirir. Bazen tek seans bile tatmin edici sonuç verebilmekle birlikte genelde 4-6 seans yeterli olabilmektedir. Yukarda bahsettiğimiz kıl büyüme evrelerinin vücudun farklı yerlerinde farklı oranlarda bulunmasından dolayı ayrıca yüzde bulunan hormonlara duyarlı reseptörlerin daha hassas olmasından dolayı, yüz bölgesi daha dirençli olup 8-10 seans gerekebilir. Seans aralıkları 8-12 hafta da bir olacak şekilde ayarlanır.

Yaz aylarında lazer epilasyon yapılabilir mi?

Yaz döneminde lazer epilasyon uygulanmaz gibi yanlış bir inanış vardır. Uygun cihazlar kullanıldığı takdirde ve epilasyondan sonra uygun güneşten koruyucular kullanıldığı sürece yazın lazer uygulamasının hiçbir sakıncası yoktur. Ancak koyu ten rengine sahip kişilerde lazerin etkisi azalabileceğinden epilasyondan önce solaryuma girmek uygun değildir. Koyu tenlilerde doktorunuz uygun görürse lazer epilasyondan daha iyi sonuçlar alabilmek için ten rengini açıcı kremler verebilir.

Lazer epilasyonunun etkinliğini artıran faktörler

– Açık ten rengi
– Koyu ve kalın kıl yapısı
– Hormonal dengesizliğin olmaması

Bu tür vakalarda sonuç çok daha az seanslarla alınabilmektedir. Ancak hormonal problemi olan kişilere uygun medikal tedaviyle birlikte lazer uygulaması, esmer tenli, ince kıl yapısına sahip kişilerde biraz daha fazla seans gerekmekle birlikte tatmin edici sonuçlar alınmaktadır.

Lazer uygulanan bölgeler 30 dakika içerisinde pembe ya da kırmızılaşabilir. Bu durum birkaç saat ya da bir iki gün devam edebilir. Lazer epilasyondan sonra ciltte hipopigmentasyon ya da hiperpigmentason gelişebilir ancak bunlar geçicidir.

Lazer tedavisine başlamadan 6 hafta öncesine kadar elektroliz, çekme ya da ağda işlemlerinden kaçınmak gerekir. Tıbbın değişik alanlarında 40 yılı aşkın bir süredir kullanılan lazer tedavilerinin şimdiye kadar birikici bir etkisine rastlanmamıştır. Uygun cihazlarla uzman hekim tarafından uygulandığında oldukça emniyetlidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek