Lazer epilasyonun merak edilenleri

Yıllardır uygulanan hızlı ve etkili bir yöntem olsa da, lazer epilasyon pek çok kişi tarafından hala merak ediliyor. İstenmeyen tüylerde hızlı ve etkili çözüm olan lazer epilasyon uygulamasından memnun kalanların gün geçtikçe çoğalması da lazer epilasyona olan ilgiyi arttırıyor.

Lazer epilasyonla kurtulmak ile ilgili en çok merak edilen soruları Dermatolog Dr. Erçin Özüntürk cevapladı.

– Lazer epilasyon hangi bölgelere uygulanabiliyor?

Göz çukuru, burun içi ve kulak içi dışında, vücudun her bölgesine rahatlıkla uygulanabilir.

– Kaç seans uygulanması gerekiyor? Seanslar arasındaki süre ne kadar?

Benim çalıştığım Nd Yag lazer sistemleri ile (medlite q-switched ve cool glide) en az 6-8 seans uygulama yapılması gerekir. Yüz için seans araları 1,5 ay iken, vücudun diğer bölgeleri için 2 aydır. Her bölgenin seans süresi farklıdır ancak örnek vermek gerekirse, iki kol altı 15 dk’da bitmektedir.

– Ağrı ya da acı hissedilir mi?

Ağrı olsa da, klasik yöntemlere göre daha azdır. Bu acı da, lokal anestezik kremler ve buz uygulamaları ile minimal düzeye indirilir.

– Lazer epilasyon ile sağlanan sonuçlar kalıcı mıdır?

Evet, kesinlikle kalıcıdır. 10 yıldır merkezlerimde yapılan uygulamalar sonucunda, bugün bile tüylerin geri dönmemesi, sonuçların kalıcı olduğunu kanıtlanmıştır.

– Gebelikte de lazer epilasyon uygulaması yapılabilir mi?

Hamilelikte, lazerin zararlı olduğunu ortaya koyan herhangi bir iddia, kanıt veya vaka yoktur. Ancak hamilelik döneminde, anne adayları hormonal değişiklikler içerisinde bulunduklarından, sadece lazer değil diğer dermatokozmetik uygulamaların da yapılmaması etik olarak daha uygun olur.

– Erkeklerde de lazer epilasyonun etkinliği aynı mıdır?

Lazer cihazları, işletim sistemlerinden dolayı, kalın ve koyu renk tüyleri daha iyi görerek, daha çabuk tahrip ederler. Bu nedenle erkeklerin kıl yapısı, genellikle kalın ve koyu olduğundan, dökülmeleri daha hızlı gerçekleşir ancak testesteron hormonları kıl üretiminde aktif rol oynadığından, seans sayıları uzayabilir.

– Hormonal bozukluklarda lazer epilasyon uygulanır mı?

Öncelikle, lazer epilasyona başlamadan önce, zaten tüm hekimlerin, hastada hormonal bozukluk olup olmadığını gerekli tetkikler ile kontrol etmesi şarttır. Eğer bir bozukluk görüldü ise, lazer epilasyon tedavisi ile birlikte mutlaka hormon tedavisi de alınmalıdır. Bu şekilde kombine bir tedavi ile başarılı sonuçlara ulaşılır.

– Lazer epilasyon sonrası güneşe çıkmak zararlı mı?

Güneşe çıkmak zararlı denilemez, yani epilasyon yaptıran kişinin güneşle temastan kaçınması gibi bir durumu söz konusu değildir, ancak güneşten korunma şarttır. Korunmadan kastımız, yüksek faktörlü güneş koruyucu kremleri, 2-4 saatte bir tekrarlayarak kullanmaktır.

– Uygulama hangi yaş aralığına yapılabilir?

Lazer epilasyon, bayanlarda, adet görmeye başladığı dönemden itibaren her yaşta yapılabilir. Nedeni ise, bu dönemde hormonlardan dolayı, tüylerin gelişimini tamamlamış olmasıdır.

– Lazer epilasyon kimlere uygulanamaz?

Tamamen beyaz tüylere sahip kişilere uygulanmaz. Bunun yanında ben hamilelere, ayrıca sedef gibi deri hastalıkları olanlara, bazı önemli yan etkileri bulunan, ağızdan alınan sivilce ilacı kullananlara uygulamayı uygun bulmuyorum.

– Lazer epilasyon her mevsim yapılabilen bir uygulama mı?

Daima üstünde durduğum gibi, güneşten koruyucu kremler düzenli kullanıldığı sürece, her mevsim yapılabilir.

– Bronz kişilerde lazer epilasyon uygulanabilir mi?

Lazer, kökleri tahrip etme işlevini, kökte bulunan melanin sayesinde gerçekleştirir. Bronzlaştığımız zaman, cilt nemini koruyabilmek için, melanin daha da artar. Böylece lazer işlemi sırasında, lazer ışını, artan melanin nedeniyle tıpkı kıl üzerine olduğu gibi, cildin her yerine dağılmaya başlayabilir. Bu da olumsuz yan etkilerin ortaya çıkmasına neden olur. Ancak günümüzde bu yan etkilere olanak vermeyen lazer teknolojileri de bulunmaktadır.

– Neden seans aralarında epilatör ya da ağda kullanmak sakıncalıdır?

Lazer uygulaması yapıldığı süre boyunca, uygulamanın etkili olabilmesi için, kılın kıl kökü ile bağlantı halinde bulunması gerekir. Çünkü kıldaki melanin sayesinde lazer ışığı kökü görür ve tahrip eder. Bu kökten kıl tamamen çıkarılır ise, lazer ışığı bölgeyi sadece tarar ama kıl kökünü görmez. Tedavide en başa dönmemek için, kesinlikle kökten alma işlemi yapılmamalıdır.

– İğneli epilasyondan farkı nedir? İğneli epilasyonun dezavantajı nedir?

İğneli epilasyonda, ince bir iğne ile kıl köküne elektrik enerjisi verilerek kıllar yok edilir. Yani lazerin ışık ile ulaştığı sonuca, elektrik ile ulaşılır. Dezavantajları hem hasta hem uygulayıcı için çok yorucu olması, çok zaman alması, acı vermesi ve leke kalma ihtimalinin olmasıdır.

“Lazer epilasyonun merak edilenleri” için 3 yanıt

  1. Merhaba,
    Bende şuanda bir lazer merkezine gidiyorum. İlk seansa gittigimde kıl köklerim çok kalındı ama yaptırdıktan sonra yakşaşık 1 ay 1 hafta sonra kadar belli olmayan tüyler çıkmaya başladı vücudumda, daha sonra ilk seanstan tam 2 ay sonra gittim fakat sordugumda hala tüylerimin ne zaman biteceği konusunda bana bilgi vermediler.şöyle diyip vücudum beyaz başta tüylerim çok siyahtı ama şuan sarı degilde ince oldugundan pek görünmüyor. Sizce 6-8 seans gibi bir sürede tedavi edilebilirmi ayrıca bu sürenin sonunda hiç bi tüy kalmamışmı olacak_?? Şimdiden teşekürler

    Hocam bi sorum daha var kolumda bi dögme var gül şeklinde.. acaba bunun içinde lazer tedavisi yapılır demişlerdi yapılabilir mi? bu konuda da bilgi verirseniz çok sevinirim..

    Saygılar..

  2. öncelikle iyi aksamlar ben bir erkek olarak kol ve omzuma yaptirmak istiyorum ama benim vucudumda siyah koklu kil yok butun kıllarin kokleri beyaz ama kendisi siyah yaptircak olsam etkili olurmu pisikolejimi bozuyo bu omuzumdaki killar kolumdakiler aldircam hepsini ama beyaz koklere sanirim etkili olmuyor diye biliyorum :S

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek