Omega-3’ün yararları

Omega-3’ün yararları

Balıkta bol miktarda bulunan Omega-3’ün yararları; kalp sağlığından beyin gelişimine, hamilelikten çocuk gelişimine kadar oldukça fazladır.

 Omega-3 nedir?

Omega-3 yağ asitleri, vücutta üretilmediğinden dolayı dışarıdan beslenme yoluyla alınması gereken ‘esansiyel’ yani temel yağ asitleridir.

İnsan vücudunun omega-3 yağ asitlerine olan ihtiyacı daha anne karnındayken başlar, çocukluk, ergenlik, yetişkinlik ve yaşlılık boyunca da bu ihtiyaç aralıksız bir şekilde devam eder.

Omega-3 eksikliği hasta ediyor

Omega-3 yağ asitlerinin pek çok formu bulunmaktadır ve yeterli miktarlarda alınamaması durumlarında başta kardiyovasküler bozukluklar olmak üzere çeşitli hastalıklarla karşılaşma riski bulunmaktadır.

Omega-3 doğal ilaç gibi görev yapar

Omega-3 yağ asitlerinin en önemli formlarından olan DHA ve EPA oldukça faydalıdır ve doğal birer ilaç gibi görev yapar.

Daha anne karnındayken ihtiyaç duyulmaya başlayan Omega-3, koroner kalp hastalığı riskini azaltmanın yanında iyi kolesterol olarak bilinen HDL düzeyini de artırmaktadır.

Omega-3 damar tıkanıklıklarını önlüyor

Kanın pıhtılaşmasına neden olan trombositlerin yapışkanlığını azaltarak pıhtılaşmaya bağlı oluşan damar tıkanması riskini düşüren Omega-3 yağları, kanı incelterek felç riskini de azaltmaktadır.

Ayrıca Omega-3 yağ asitlerinin kalp ritim bozukluklarını önleyici özelliğinin olduğu ve beynin kanlanmasını güçlendirmek suretiyle hafıza sorunlarını azalttığı da biliniyor.

Omega-3’ün başlıca yararları

– Beyin gelişimi, görme işlevinin oluşumu, kan pıhtılaşmasının önlenmesi ve iltihabi hastalıklarını iyileşmesi konularında insan bedenine yardımcı olur.

– Kalp hastalığı için risk faktörü olan trigliserit oranını düşürür. Besinlerin kontrolünde önemli rol oynayarak vücut için zararlı yağların vereceği zararların önüne geçer.

– Balıktaki bol miktarda bulunan omega-3 yağ asitleri kalp krizi geçirme riskini ciddi oranlarda azaltır.

– Vücudun enerji üretimine yaptığı katkılar sayesinde yorgunluğu giderici özelliğe sahiptir.

– İnsan beyninin kavrama gücünü ve vücudun hareket kabiliyetini artırır. Konsantrasyon yeteneği üzerinde çok olumlu etkileri vardır.

– Balık yağı takviyeleri sayesinde alınan Omega-3 yağ asitleri, depresyon ve şizofreni belirtilerini hafifletir.

– Endişe, hüzün ve uyku problemlerini azaltıcı özellikleri vardır. Balık yağında bulunan Omega-3 formlarından EPA, süte eklenerek tüketildiğinde hamile ve çocuklar için oldukça yararlıdır.

– Omega-3, kalp-damar hastalıkları, iltihabi romatizma, bağırsak ve böbrek hastalıkları gibi sorunlarla karşılaşanların önleyici ve tedavi edici olarak kullanmaları tavsiye edilir.

Omega-3 kullanımında dikkat edilmesi gerekenler

– İyi düzeyde saflaştırılamamış balık yağı, Omega-3’le birlikte A vitamini de içerdiğinden gebeler tarafından kullanılması tavsiye edilmemektedir.

– Tüketilecek Omega-3 miktarları; yaşa, cinsiyete ve eşlik eden hastalığa göre değişiklik gösterebilir.

– Özellikle kan sulandırıcı ilaçlar kullananların balık yağı almadan önce doktora danışması istenmeyen durumları önlemek için gereklidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek