Romatizmal ağrılar nasıl azaltılır?

Yıpranma şeklindeki kireçlenme romatizmalarında ağrılar daha ziyade kronik ağrılar; gut krizi, eklem tutulmasına bağlı ağrılar ise ani başlayan ağrılar olarak tanımlanabilir. İşte ağrıları artıran nedenler ve bu ağrıların azaltılması için yapılabilecekler…

Prof. Dr. Turgut Göksoy; ağrıları ortaya çıkış sırasına göre akut ve kronik olmak üzere iki şekilde ele aldıklarını söyleyerek, ağrıların süresini şöyle anlattı: “Yıpranma şeklindeki kireçlenme romatizmalarında (dejeneratif osteoartrit) ağrılar kronik, akut gut krizi veya akut eklem romatizmasındaki ani eklem tutulmasına bağlı eklem ağrıları ise akut ağrılara örnektir.

Ağrıları, ortaya çıkış sırasına göre akut (ani) ve kronik (süreğen) olmak üzere iki farklı düzeyde ele alabiliriz. Ani ağrı ile süreğen ağrının değerlendirilmesi ve bunlara yaklaşım şekli birbirinden tamamen farklıdır.

Ağrının sürekli hale gelmesi, kişiyi hayatından bezdiren ve psikiyatrik yardım almaya kadar iten bir hal alabilir. Örneğin ani başlayan bel ağrıları çok şiddetli olmasına rağmen hasta buna bir ölçüde dayanabilirken; tüm umutların tükendiği, hiçbir zaman iyileşmeyen ve aylarca devam eden süreğen ağrılara dayanmak daha zor olabilmektedir.

Yeri ve şekli değişir

Ağrı bazen başladığı gibi devam etmez. Bir olur, bir kaybolur. Bu gelip gidişlerin de bir düzeni olabilir. Saat başı olması, belli nedenlerle ortaya çıkıp sonra kaybolması gibi ilginç bağlantılar olabilir.

Bazı romatizmalarda ağrılar gezici karakterdedir. Yani bir eklem veya kas grubunda iken sonra tamamen oralardan kaybolup daha farklı yerlerde ortaya çıkabilir. Bazen de bir eklemden başlar fakat zamanla başka eklemler veya kaslarda ek ağrılar ‘romatizmalarda eklenen tutulum şekli’ ortaya çıkar.”

Ağrılar nasıl azaltılabilir?

Hastalardaki ağrılar çeşitli şekillerde azaltılabilir. Bunların bir kısmı hastanın kendi deneyimlerine dayanarak bulunur. Örneğin ağrılı yerin elle ovuşturulması, hareketlerin engellenmesi, sıcak tatbik edilmesi, bazı iltihaplı durumlarda tersine soğuk buz uygulanması mevcut ağrıları azaltabilir.

Hastanın bulunduğu durumu değiştirmesi, bazı ilaçları içmesi veya merhemler sürmesi, bazı durumlarda istemsiz olarak egzersizi hatırlatan hareketler yapılması, ağrıyı kabul edilir ölçülere düşürebilir. Hastanın bu deneyimlerinin hekim tarafından dikkatle soruşturulması, tanı ve tedavide daha önde olunmasını sağlayabilecektir.

Ağrıyı artıran nedenler

Hastalıklardan birçoğunda mevcut ağrılar, fiziksel veya duygusal streslerle artış göstermektedir.

Herhangi bir olay karşısında ortaya çıkan duygusal değişim, son derece düzenli seyreden organik karakterdeki bir hastalıkta bile ağrıları tavana zıplatabilir. Bir iltihaplı eklem romatizması olan romatoid artritte, yoğun adale ağrılarıyla seyreden fibromiyaljide bu duygu değişiklikleri, ağrıları belirgin derecede artırmakta ve duruma göre azaltmaktadır.

Normalden fazla hareketlerin yapılması sonucu veya yorgunluk gerektirecek bir başka işlemlerin içerisinde olmak, fazla yürümek gibi fiziksel yüklenmenin arttığı durumlarda, hastalık belirtileri şiddetlenir ve bunun başlıca belirtisi olan ağrılar artabilir.

Yürüme ile artan ve giderek yürümeyi engelleyen ve kişiyi topallatan hatta bulunduğu yerde beklemek zorunda bırakan ağrılar vardır.

Omurga kanalındaki darlıklarda veya bacaklardaki atardamarların iyi çalışmadığı durumlarda benzer durumlar ortaya çıkar. Kanal darlığında özellikle yokuş aşağı inerken ağrı artar. Ayrıca, omurgalarda kanal içi basıncını artıracak şekilde öksürme ve ıkınma ile ağrı artabilir. Bu sorunu olan kişilerin, mecburi olarak dinlenmeleri sırasında belini öne doğru bükmesi durumunda rahatlamaları tipiktir.

Vitrin hastalığı

Damarsal nedenli olanlarda ise tersine eforun daha da arttığı yokuş veya merdiven çıkarken ağrı artışı söz konusu olur ve hastayı önce topallatmaya başlar. Sonra, hasta hareket edemez hale gelir ve yerinde beklemek zorunda kalır. Bu sırada bacağını sallayarak veya çömelmiş durumda bir süre bekleyerek, ağrısını geçirebilir. Bu nedenle her iki tip yürüme bozukluğuna yol açan hastalığa vitrin hastalığı denilir.

Hastaların, ağrı olduğunda dinlenmek ve mecburen vitrinlere bakarak ağrının geçmesini beklemek zorunda kalmalarından dolayı, bu hastalıklara vitrin hastalığı adı verilir.

Ağrıyı artıran nedenler

“Romatizmal ağrılar nasıl azaltılır?” için 6 yanıt

  1. kolay gelsin ben izmirde oturuyorum ve babam bu konuda bitmiş durumda 4 ay oldu son bir ayı aliağa devlet hastanesinde yattı dizlerinde büyük ölçüde problem var protez diye gittik fakat ayaklarndaki ödem ve iltihap geçmedi bir sürede böbrek ve kara ciğerlerde aşırı ağrı kesciden dolayı problem çıktı sık sık ateşleniyor kalamoks 1000 mg antibiyotik kullanıyor bu ağrıları nasıl ve hangi yollarla azaltabiliriz teşekkür ederim

  2. benim şikayetim 9 ay önce baladı taşamak izdirap benim için önce bacaklarıma kıraplar girdi sonra ayağa kalkamaz duruma getirdi kendimi zor idare ediyorum dizlerim bükülmüyor ağrı gittikce artıyor gitmediğim doktor kalmadı sinir ilaçları kullanıyorum faydası yok kıremler kullanıyorum biraz geçip gene başlıyor bayıra aşayı inemiyorum merdiven çıkamıyorum yaşım 45 ne olur ALLAH RIZASI İÇİN YARDIM EDİN yaşamak ızdırap benim için

  3. benim buna benzer ağrlarm oldu.gitmediğim dpktor kalmad ve sonunda bir profesor sülük yaptır dedi ve yaptrdım.Ağrlarım geçti,1.5 yl boşuna çekmişim.sülük iltihabı buluyor çekiyor cok ilginç bir şey,önce koktum ama sülük kuranı kerimde şifa veren bir varlık olarak geçiyormuş.Allah sağlık versin

  4. El bileğimin iç tarafında çekilmez derecede acı var avcumugenis bir sekilde açamıyor ve normal islerimi yapamıyorum .sol el.acma kapama hareketleri veririz masasla azaltmaya çalışıyorum olmuyor yasam kalitemi bozdu.suan doktora gidemiyorum ne yapabilirim

  5. bencede sülük.ekrem arkadaşın bahsettiği gibi benim bir arkadaşım da ağrılardan dolayı ilaç içmekten harap oldu ama bi fayda göremedi,internneten sülük araştırması yapmış epeyce, bu konuda bilgi ve tecrübesi hayli yüksek bir adama denk gelmiş, detaylı bir şekilde tarif etmiş adam kullanımını. Şu an 3 aydır ağrılarım çok çok hafiledi neredyse unuttum diyor. devam edeceğim sülüğe diyor. site ismi yazmak sakıncalı mı yasak mı buraya bilmiyorum. tibbisülüksatis yazıp sonuna com yazdığınızda arkadaşımın bahsettiği siteye giriyorsunuz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek