Sigarayı bırakmanın yolu bilinçlenmek

Sigara kullanımı, hem kulananan kişinin hem de etrafındaki bireylerin sağlığına ciddi zararlar veriyor. Toplu alanlarda sigara kullanımının yasal olarak zorlaştırılması, sigarayı bırakma sürecinde sanıldığı kadar etkili olamıyor.

Acıbadem Sağlık Grubu, International Hospital Etiler Tıp Merkezi’nden Klinik Psikolog Reyan Kanyas, “Hangi çözüm yöntemiyle olursa olsun, hem içenlerin hem de içmeyenlerin sigara kullanımını azaltmak amacıyla bilinçlenmeye ve daha fazla aktifleşmeye ihtiyacı tartışılmazdır. Bu, içeriden verildiği ve yakınlardan da destek alındığı zaman kazanılabilecek bir savaştır. Kendi istediği takdirde, herkes sigarayı bırakabilir” diyor.

Sigara, ciddi nikotin bağımlılığı yapıyor. Zaman içerisinde fiziksel nikotin ihtiyacına, el ve ağız alışkanlığı ile davranışsal şartlanmalar da ekleniyor.

Klinik Psikolog Reyan Kanyas, bizi sigara kullanmaya tevşik eden başlıca nedenleri şöyle sıralıyor:
– Kahve veya alkol tüketimi
– Yemek sonrası keyif ihtiyacı
– İş yerinde mola ihtiyacı
– Sinirlenince ya da heyecanlanınca sakinleşme ihtiyacı
– Direksiyon başında sıkıntıdan doğan ihtiyaç
– Kül tablası, sigara, çakmak görünce şartlanmaya bağlı olarak duyulan sigara içme ihtiyacı

Sigara içen kişi, yakın çevresinde, içmeyenler ile sorunlar yaşıyor. Sigara içmenin yasak olduğu iş ve sosyal ortamlarda ise kişi, alışkanlığı nedeniyle zor durumda kalabiliyor. Sigara içen kişilerin, zararlarını bilseler de, bu bağımlılıktan kurtulamayacaklarını varsayarak, bu sorunları beyinlerinin gerisine ittiklerini söyleyen Reyan Kanyas, “Sigara içen kişi, bir süre için sigara içemeyeceği toplantı, uçak-otobüs yolculuğu, sinema gibi durumlarda huzursuz ve sinirlidir. Bu ruh hali etrafına yansır. Ayrıca etrafındaki sigara içmeyen kişiler tarafından, etrafa yaydığı kötü koku ve dumandan dolayı olumsuz algılanır” diyor. Sigarayı herkesin bırakabileceğini belirten Kanyas, birçok kişinin kendi başına bırakabildiği gibi, bazı kişilerin de ilaç tedavileri, grup psikoterapileri, nikotin sakız ve bantları gibi destekler aracılığıyla bırakabildiklerini belirterek, bu süreçte işe yarayabilecek önerileri şöyle sıralıyor:

– Sigarayı bıraktığınız ilk günlerde tıbbi destek alın. Sigaraya yeniden başlama eğilimleri, sigara içmenin bırakıldığı ilk haftalar içinde oluyor.

Sigarayı azaltarak bırakanların yeniden başlama olasılığı, bir anda keserek bırakanlara göre daha çoktur. Bu nedenle, azaltarak bırakma yolunu denemeyin.

– Sigara bırakıldığında ilk günler 3-5 dakika süren sigara isteği dalgaları sıklıkla gelecektir. Bu zamanlarda sigaranın zararlarına yoğunlaşarak veya bir arkadaşınız ile sohbet ederek bu dalgayı atlatabilirsiniz.

– Sigarayı bırakan kişi için el alışkanlığının yerini alacak başka el ve ağız alışkanlıkları oluşturun. Bol sıvı gıda ve meyve tüketilerek hem ağız alışkanlıkları değiştirilir hem de sağlıklı beslenerek kilo alınmasının önüne geçilir.

– Egzersize başlamak, sigara bırakmada görülen fazla yemenin getireceği kilolardan kurtulmak ve motive olmak açısından faydalıdır. Ancak sigara içimi sırasında yapılan egzersizler de sağlığınızı tehdit edebilir.

“Sigarayı bırakmanın yolu bilinçlenmek” için bir yanıt

  1. ben bırakamıyorum sigarayı. onu içmediğim anda çok kötü oluyorum. keşke başlamasaydım

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek