Solunum sorunları uyku kalitesini düşürür

Uyku apnesi olan hastalarda uykuda defalarca tekrarlayan solunum problemleri, gündüzleri aşırı uykulu olmaya, geceleri de horlama ile uyku kalitesinin bozulmasına neden oluyor. Uzmanlar, bu sorunun nedenleri ve uykuda solunum sorunlarına karşı alınabilecek tedbirleri anlattı.

İstanbul Tıp Fakültesi KBB. Ana Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Mehmet Tınaz, solunum bozukluklarının hem ‘uykusuzluk’ hem de gündüz ‘aşırı uykululuk’ haline sebep olduğunu söyleyerek şunları anlattı:
“Bu grubu oluşturan hastalıklar içinde en sık görüleni obstruktif uyku-apne sendromudur. Bu hastalarda, uykuda yüzlerce defa tekrarlayan solunum bozuklukları sonucunda gündüzleri aşırı uykululuğa, geceleri horlama ile birlikte uyku kalitesinin bozulmasına sebep olmaktadırlar.

Uykusuzluk, konsantrasyon bozukluklarına, dikkatsizliklere, kazalara, mal ve can kaybına neden olabilmektedir. Bunun yanı sıra kalp ritim bozuklukları, sağ kalp yetmezliği, kalp krizi, impotans, hipertansiyon, ani ölümler ortaya çıkmaktadır. Hastalık yüzde 90 şiddetli horlaması olan şişman, kısa boyunlu erkeklerde görülse de, özellikle menopoz sonrasında seyrek olarak kadınlarda da görülebilmektedir. Tıkanıklık- uyku apne sendromu, anatomik anomalilerden, sinir ve damar bozukluklardan veya bu ikisinin kombinasyonundan kaynaklanmaktadır.

Burundaki anatomik anomalilere cerrahi tedavi

Burun arka bölümünün büyümesi, burun kemiğinin sağa ve sola dönük olması veya burun mukozasındaki ödeme bağlı tıkanıklıklardır. Geniz arkasındaki bir bölümün (arodoninin) büyümesi, iyi huylu ve kötü huylu kitleler de burun tıkanıklığına yol açarak uyku-apne sendromuna yol açar.

Yumuşak damak, küçük dil, ön ve arka plikalar ve bademciklerin büyümesi veya küçük dilin sarkıklığı üst hava yollarında tıkanıklığa yol açar. Makroglossi (büyük dil), retrognati (alt çenenin üst çene hizasından arkada olması) ve obezite de aynı şekilde tıkanıklığa yol açar. Uyku testi ile desteklenen ve problemin anatomik bozukluktan kaynaklandığı tespit edilen hastalarda uygun cerrahi yöntemler ile tıkanıklık, uyku apne sendromu tedavi edilir.”

İdeal bir yatak odası nasıl olmalı?

Uyku bozukluklarının yüzde 15’i psikolojik nedenlere dayanıyor. Uykusuzluk şikayetiyle doktora başvuranların yüzde 26’sı alkol ve sigara gibi kötü alışkanlıklar nedeniyle uykusuzluk çekiyor.

Basit tedbirlerle uykusuzluk problemiyle mücadele etmek mümkün. Aynı saatte uyuyup uyanmak, yatmadan önce sigara ya da alkol almamak, yemek yememek en basit önlemler. Bunlara rağmen uyuyamıyorsanız yatak odanızda bir takım değişiklikler yapabilirsiniz:

– Çarşaf ve örtüler düz renk seçilmeli.

– Yatak başı pencereye dayalı veya pencerenin altında olmamalı. Eğer böyleyse, pencereyi bloke edecek şekilde perde, jaluzi veya yatak başı kullanılmalıdır.

– Yatak odasında kırmızı ve altın renkleri kullanmayın. Bu renkler enerjinizi uyararak uyumanızı ve dinlenmenizi önler.

– TV, müzik seti, bilgisayar gibi elektronik eşyaları bulundurmayın. Bunlar elektromanyetik enerji yansıtır ve zararlıdırlar.

– Mümkün olduğu kadar az mobilya kullanın ve temiz, düzenli tutun.

– Bitki ve çiçekleri sadece hastaların yatak odalarında kullanın. Bunlar da kaktüs, sivri uçlu ve dikenli bitkiler olmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek