Tatilde de çalışıyoruz

Tatilde de çalışıyoruz

Yapılan araştırmalar Türkiye’deki çalışanların neredeyse yarısının bu yaz tatilinde de tam anlamıyla dinlenemeyeceği gerçeğini ortaya çıkardı. Araştırma sonuçları, çalışanların neredeyse yarısının tatil esnasında bile çalışmaya birkaç saatlik zaman diliminin ayrıldığını ortaya koydu.

Regus’un küresel araştırmasının endişe verici sonuçlarına göre Türkiye’de çalışanların Yüzde 44’ü havuz kenarında yorgunluğunu atmak veya yakınlarıyla vakit geçirmek yerine tatil programına her gün 1 ile 3 saat arasında iş sıkıştırıyor. Tatilde her gün üç saatten fazla çalışmayı planlayanların işkoliklerin oranı ise yüzde 16’yı buluyor.

Ancak uzmanlara göre, bir türlü “düğmeyi kapatamayan”, tatilde bile akıllı telefon ve netbooklarından ayrılamayan bu ısrarlı profesyoneller kronik strese davetiye çıkararak çalışma verimlerini kaybediyor.

Regus’un 80’i aşkın ülkede 16 bin katılımcıyla gerçekleştirdiği araştırmanın sonuçlarına göre, bu yaz Türkiye’deki çalışanlar tatile çok fazla iş taşımakla kalmayacak, gelişen teknoloji yüzünden akıllı telefon ve netbook’larından ayrılamayacaklar.

Araştırmaya katılan Türkiye’deki çalışanların yüzde 16’sı tatilde günde 3 saatten fazla çalışacağını bildirirken, yüzde 44’lük bir oran günde 1-3 saat arası çalışacağını, yüzde 35 ise e-postalarını kontrol etmek, gelen iş telefonlarını yanıtlamak, toplantılara katılmak gibi tüm rutin işlerini devam ettireceğini bildiriyor.

Oysa uzmanlara göre; işten başka şeylere zaman ayırmak, insan ilişkilerini güçlendirmek ve rahatlamak için gerekli olduğu kadar, sağlıklı bir çalışanla tükenmiş bir çalışan arasındaki farkı da oluşturuyor. Stresli bir zihnin sağlıksız bir anksiyeteye zemin hazırladığını ortaya koyan raporların da gösterdiği gibi, profesyonellerin arada bir kafa dağıtmaları ve ofisten gerçekten uzaklaşmaları çok önemli.

Araştırmanın küresel sonuçlarına göre Amerika’da çalışanların %58’i tatilde her gün en az bir saat çalışacaklarını bildirirken, bu ortalamayı sırasıyla Asya, Avrupa ve Latin Amerika ülkeleri izliyor. İş yerindeki aktivitelerini tümüyle tatile taşıyacaklar arasında ise Yunanistan birinci sırada. Tatilde günde 3 saatten fazla çalışacağını bildiren ülkeler listesinde Polonya başı çekerken, Türkiye yüzde 16’lık oranla bu listede ilk 10 içindeki yerini alıyor.

Regus Türkiye Ülke Müdürü Erim Denel teknolojideki gelişmelerin çalışanları sürekli bağlı olmaya sürüklediğinin altını çiziyor ve ekliyor:

“Akıllı telefonlar, netbooklar ve her yerde bulunan internet bağlantılarıyla, gerçekten bağlantıyı koparmak çok zor hale geldi. Ancak bir ara vermek ve dinlenmek, aileye ve arkadaşlara zaman ayırmak, sağlıklı kalabilmek için hayati önem taşıyor. Hem çalışmak hem de aile tatilinde aktif olarak yer alma çabası ile gecesini gündüzüne katmak, çalışanları tükenmeye bir adım daha yaklaştırır ve herkesin eğlencesini berbat eder.

Şirketler çalışanlarının mutlu, sağlıklı ve üretken kalmalarını garantilemek istiyorlarsa, çalışanlarını özel hayatlarına iş taşımaktan kurtarmak için etkinlik ve üretkenliklerini artırmanın yollarına bakmaları gerekiyor. Şirketler; çalışanlara daha fazla esneklik sunarak, trafikte geçirdikleri zamanı azaltmalarına ve eve daha yakın çalışmalarına imkan vererek ve en önemlisi, tatildeyken düğmeyi gerçekten kapatma özgürlüklerini sağlayarak daha etkin hale gelebilirler.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek