Uyuşturucuyla aktif olarak mücadele edilmeli

Doktorlar uyarıyor: Sadece İstanbul’da 100 binin üzerinde uyuşturucu bağımlısı var. Bu mücadele etkin olarak ele alınmazsa, birkaç yıl içinde İskandinav ülkelerine dönebiliriz. Balıklı Rum Hastanesi Anatolia Kliniği’nden Dr. Metin Afat, günümüzde uyuşturucuların bir paket sigara fiyatına satıldığına dikkat çekerek, “Büyük bir patlama var. Bu artışı durdurmanın en önemli yolu, korumadır.” diyor. Arafat’a göre toplum olarak bu konuda bilinçlenmeliyiz.

– Ülke olarak, uyuşturucu kullanımında ne durumdayız?
Yöneticiler, “uyuşturucu kullanımında bir Avrupa, Almanya olmadık,” diye övünüyorlar. Ama onlara büyük bir hızla yaklaşıyoruz. Yunanistan’da haftada birkaç kişi eroinden ölüyor. Bizde, ayda birkaç kişi deniliyor ama bunlar gerekçe değil.

– Uyuşturucu kullanımında yeterli önlem alınıyor mu? Neler yapmak lazım?
Uyuşturucu önlemleri sadece konuşuluyor. Bu yeterli değil. Devlet büyük bir tanıtım yapmalı. Yerel kurum ve kuruluşların bunun üzerine gitmeleri lazım. Uyuşturucunun yaygın olarak kullanıldığı bölgeler biliniyor.

Buralara, sağlık ocakları gibi birimler kurulabilir. Psikolog, pedagog ve doktorlar bulundurulmalı. Yani, insanlar ilk anda müracaat edecekleri, sorularını cevaplayıcı birimler bulmalıdır.

– Kliniğinize en çok hangi bölgelerden hastalar geliyor?
Almanya’dan kliniğimize 3 bine yakın çocuk, tedavi olmak için yattı. Oradaki Türk çocukları hem satan, hem de kullanan kategorisindeler.

Bizim kuvvetli olmamızı istemeyenler, çocuklarımızı zehirleyerek, bizleri vurmaya çalışıyorlar.

– Uyuşturucu kullanımıyla ilgili sabit rakamlar verebilir misiniz?
Sadece, İstanbul’da 100 binin üzerinde uyuşturucu bağımlısı olduğunu biliyoruz.

– Gençlerin, bağımlı yapılmasında nasıl bir yöntem uygulanıyor?
Gençler, ilk önce esrarla başlıyorlar. “Esrar bağımlılık yapmaz” diyorlar ve gençler buna alet oluyorlar. Hiçbir satıcı “malım kötü” der mi? Nasıl bağımlılık yapmaz? Esrar da bağımlılık yapıyor ama yavaş yavaş yapıyor. Esrarın vücutta yaptığı değişikler sanki kişinin yapısındaki değişikler gibi geliyor. İnsanlarda, paranoyak düşünceler ortaya çıkıyor, fizik yapısı değişiyor, performansı düşürüyor ve cinsel sapmalara neden oluyor. Unutkanlık başlıyor.”

“Antioksidan vitamin” dedikleri…
Vücudumuz için çok önemli olan “antioksidan vitaminler” hakkında birçoğumuz bilgi sahibi değiliz. Vücudun hücre yapısını kuvvetlendirmede önemli görev üstlenen “antioksidan vitaminler”, serbest radikaller denilen molekülleri notralize ederek hücrelerin bozulmasını önlüyor. Hücrelerin bozulması ise kanser, katarakt, kalp hastalıkları gibi ciddi rahatsızlıkları hazırlayıcı bir faktör olarak biliniyor.

C, E ve betakarotenler olarak sıralanan antioksidan vitaminleri günlük yaşantımızda birçok sebze ve meyveden alabiliriz.

C vitamini, bilindiği gibi birçok sebze ve meyvede bulunur. Özellikle greyfrut, portakal, çilek, karnabaharın çeşitleri ve patates, C vitamini açısından zengindir. E vitamini; fındıkta, sebze yağlarında, yeşil yapraklı bitkilerde, betakaroten ise, ıspanak, havuç ve tatlı patateste bulunur.

Gıdalarla alamıyorsanız…
Vitamin hapları, özellikle sürekli diyet yapanların ve iyi beslenemeyen kişilerin vücutlarındaki eksikleri tamamlamaktadır. Antioksidan vitaminler; kent yaşamının getirdiği çevre kirlenmesi, sigara, alkol ve kötü beslenme gibi etkenlerle zayıflayan vücut direncinin arttırılmasına yardımcı olur. Dengeli beslenip, tüm vitaminleri gıdalardan almamız daha sağlıklı olsa da, eğer vitaminleri gıdalardan alamıyorsanız, vitamin hapları almalısınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek