Varis sıcak havalarda artıyor

Bacaklarda meydana gelen ve kötü bir görüntü ortaya çıkmasına neden olan varis, aileden gelebilen ırsi bir rahatsızlık olduğu gibi manken, hostes, ev hanımı gibi sürekli ayakta çalışan insanlarda daha çok görülüyor.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Neyyir Tuncay Eren, kadınlarda varis hastalığına yakalanma olasılığının, erkeklere oranla 3-4 kat fazla olduğunu belirterek, ailesel yatkınlı olanların yanı sıra hostesler, sekreterler, öğretmenler, doktorlar, mankenler, gazeteciler ve ev hanımlarının risk altında bulunduğunu kaydetti.

Prof. Dr. Eren, varislerin, toplardamarlarda ortaya çıkan bölgesel genişlemeler olduğunu söyledi.

Genelde bacaklarda

Varislerin, genellikle bacaklarda ortaya çıktığını belirten Prof. Dr. Eren, bacakta toplardamar kanını taşıyan derin ve yüzeyde seyreden iki toplardamar sistemi bulunduğunu, bu iki sistemin birbirleriyle ara damarlar ile ilişki halinde olduklarını anlattı.

Basit varislerde genellikle derindeki sistemde bir sorun olmadığını, genişlemelerin yüzeydeki toplardamarda ortaya çıktığını ifade eden Prof. Dr. Eren, varislerin genellikle hamilelerde, şişmanlarda, işi sürekli ayakta durmayı gerektirenlerde ve aileden gelme varise yatkınlık durumlarında ortaya çıktığını bildirdi.

Kadınlarda varis görülme sıklığının erkeklere oranla 3-4 kat daha fazla olduğunu söyleyen Prof. Dr. Eren, özellikle doğum sırasında varislerin artabileceğini kaydetti.

Prof. Dr. Eren, ailesel yatkınlı olanların yanı sıra işi ayakta fazla durmayı veya sürekli oturmayı gerektiren hostesler, öğretmenler, sekreterler, doktorlar, mankenler, gazeteciler ve ev hanımlarının hastalık açısından risk altında olduklarını bildirdi.

Özellikle gebelik döneminde varislerin ilerlediğini, doğum sonrasında pıhtılaşma ve yetmezlik olaylarının daha sık görüldüğünü kaydeden Prof. Dr. Eren, bu nedenle gebelerin, gebelik döneminde gereğinden fazla kilo almamaları, hareketsiz kalmamaları ve eğer varisleri varsa varis çorabı kullanmaları gerektiğini vurguladı.

Sıcakta daha da artıyor

Hastaların, ağrı, ayaklarda kramplar ve sabahları normal olan bacaklarda günün ilerleyen saatlerinde hafif şişmeler gibi şikâyetleri bulunduğuna işaret eden Prof. Dr. Eren, sıcak ortamlarda bu şikayetlerin arttığını vurguladı. Prof. Dr. Eren, varislerin, dolaşım bozukluğuna bağlı cilt hastalıkları, cilt altında kalınlaşma, cilt yaraları başta olmak üzere birçok soruna da yol açabileceğini dile getirdi.

Basit varislerde çoğu zaman özel bir tedavi gerekmediğini kaydeden Prof. Dr. Eren, varis şikayeti olanlara şu önerilerde bulundu:
“Ayakta uzun süre sabit durumda kalmaktan kaçının. Toplardamarlara kanı yukarı doğru ilerletmekte yardımcı olan çevre adaleleri geliştiren egzersizler yapın, varis çorabı kullanın, kilo almayın veya fazla kilolarınızı verin. Bu öneriler, büyük oranlarda şikâyetleri önlediği gibi varislerin ilerlemesini de yavaşlatabilir.

Daha ilerlemiş ve yakınmaları fazla olan varisli olgularda ya da kozmetik nedenlerle bu önlemlere ek olarak ameliyat, skleroterapi veya lazer tedavisi seçenekleri var…”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek