Yağlı saçların bakımı

Yağlı saçların bakımı

Saç derisinde bulunan yağ salgısının fazla olması nedeniyle ortaya çıkan yağlı saçların bakımı doğru yapıldığında saç sağlığına da katkı sağlayacaktır.

Yağlı saçların bakımı

Çabuk yağlanan saçların sebebi saç derisindeki yağ salgısının fazla olmasıdır. Peki, neden saç derisi yağ salgısını fazlalaştırır? Hormonların hız kazandığı dönemlerde, hamilelikte, hormonal rahatsızlıklarda ve ergenlik döneminde hormonlar hızlı çalıştığından saçlı deride aşırı yağlanma olur. Aşırı baharatlı, dengesiz beslenmeniz ve stres durumunuz da yağ salgılarının artmasına sebep olabilir.

Yağlı saç derisi

Yağlı saç derisi, saçın tutunmasına, sağlıklı uzamasına, tutunmasına da yardım edeceğinden disiplinli ve doğru ürünlerle bakım yaptığınızda, saçınızın kalitesi de yoğunluğu da artacaktır.

Eğer saçlarınızın sağlıklı bir yapısı varken birden aşırı yağlanmaya başladıysa lütfen bir kan tahlili yaptırın. Belki bir sorunun ön habercisidir.

Saçlar her gün yıkanmalı mı?

Saçları yağlı olanlar her gün yıkama ihtiyacı duyarlar. Ama burada biyolojik bir zorunluluk devreye girer. Ne kadar çok yıkarsanız, saç deriniz o kadar çabuk, tekrardan yağ salgısı üretir. Saçın yağlanmasını yıkayarak çözemezsiniz. Ne kadar çok yıkarsanız, yağ kazıyıcı” görevi olan şampuanla saç derisine yaptığınız masajla sebum üretimini artırırsınız.

Doğru olan, gün aşırı yağlı saçlar için üretilmiş bir şampuanla çok ovuşturmadan yıkamaktır. Eğer her gün duş alıyorsanız her seferinde saçı şampuanlamak zorunda değilsiniz. Islatın çıkın.

Yağ arındırıcı saç maskeleri

Haftada 1-2 saç derisindeki yağı arındırıcı saç maskeleri uygulayarak ve ağır kimyasal yıkama yapmayan organik içerikle köpüren ürünler kullanarak yağlı saç sorununu gayet iyi çözebilirsiniz. Unutmamanız gereken: Saç üç günde bu hale gelmedi. Elbette ilk uygulamada ferahlamayı gözlemleyeceksiniz ama düzenli kullanımla, bir ay gibi bir sürede ancak salgıyı kontrol altına alabilirsiniz.

Bu bakımı uygularken lütfen kullandığınız saç boyaları, sprey veya jöle seçerken alerjen özelliği olmayan ürünler seçmeniz gerektiğini de unutmayın.

Yağlı saçların bakımında neler kullanılmalı?

Kil, ardıç, limon, katran, yeşil çay, ısırgan otu, biberiye, adaçayı, lavanta içeren ürünlerle yağlı saçların salgı sorunu baskılanır. Yağ salgısı normale döndükçe saç derisi nefes almaya, saçlar daha sağlıklı duruş kazanmaya başlar.

Saç bakımında nelere dikkat edilmeli?

– Şampuan sert kazıyıcı içerikli olmamalı
– Aşırı masaj yok. Yavaşça köpürtüp parmaklarla kafa derisini değil “saçları” köpürterek yıkayın
– Saç kremini kafa derisine sürmeden, sadece saçların ortasından uçlarına uygulayarak yıkayın.
– Yağlı saçlar için üretilmiş saç kremleri kullanın
– Haftada bir iki kez saç derisini rahatlatan killi saç maskelerinden uygulayın.
– Sakın sıcak fönle saçı kurutmayın. Yağ salgılarını tetikler.
– Tonikler saç derisinin bakımı için etkin ürünlerdir. Aksatmadan kullanımı yüz güldürücü sonuçlar verir.

Yağlı, kepekli, kızarık, kuru ve kaşıntılı saç derisine ne yapılır?

“Hem yağlı hem kepekli” saçlar için de aynı bakım geçerlidir. Seçeceğiniz şampuanın ağır kimyasallar, sökücü maddeler değil, saç derisini yatıştırıcı ve yağ salgısını dengeleyici bitkisel içerik taşımasına dikkat edin. Kepekten arındırıcı saç maskeleriyle saç derisini sakinleştirin.

“Saçlarınız yağlı hem de saç diplerinde kaşıntı ve kepeklenme varsa” nedeni, genetik rahatsızlıklar, egzama, sedef, mikrobik hastalıklar yahut saçlı deri mantarları da olabilir. Bir dermatoloğa görünmekten sakınmayın. Bu tip sorunlarda saç kaybı da hızlanır ve sonradan üzülürsünüz. Teşhis konularak ürün seçilmelidir.

“Saçlarınız hem yağlı, hem kepekli, hem saç derisinde kızarıklıklar varsa” alerjik bir reaksiyon, egzama veya mikrobik durumda ortaya çıkan bir yangı söz konusudur. Trikoloji uzmanına ve dermatoloğa görünmeden seçimler yapmayın.

Saç boyaları sprey jöle seçerken alerjen özelliği olmayan ürünler seçmelisiniz. Hayatınızdan “kimyasalları” ve “stresi” çıkarmak için elinizden ne gelirse yapın! Mutlaka yarı yarıya sorun azalacaktır.

MERAKLISINA NOT: Organik şampuanlar kimyasal tuz içermediğinden köpürme işlemini doğal tohum ve bitkilerle yapar. Bu sebeple çok bol köpük olmayacağını bilin. Köpüğün az olması “temizlemediği” anlamını taşımaz. Kimyasal tuz olmayınca, saçlar organik şampuandan sonra sert kalır. Bu sebeple mutlaka saç kremi kullanılmalıdır. Sağlıklı temizleme budur.

Ayşenur Yazıcı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek